Yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑ sรผrecinde evden รงalฤฑลma ve uzaktan eฤitim nedeniyle meskenlerde doฤal gaz ve elektrik tรผketiminde yรผzde 17 ile yรผzde 35 arasฤฑnda artฤฑล olacaฤฤฑ รถngรถrรผlรผyor.
Bilkent Enerji Politikalarฤฑ Araลtฤฑrma Merkezi tarafฤฑndan hazฤฑrlanan “Tรผrkiye’de konut enerji tรผketimlerinin ve faturalarฤฑn mevsimselliฤi” adlฤฑ raporundaki bilgilere gรถre, รถzellikle tรผketici alฤฑลkanlฤฑklarฤฑ nedeniyle Tรผrkiye’de Avrupa Birliฤine kฤฑyasla kiลi baลฤฑ mesken iรงi enerji tรผketimi daha fazla.
Mevsimsel tรผketim deฤiลimlerinden dolayฤฑ elektrik faturalarฤฑnda ocakta ekime gรถre yรผzde 35, kasฤฑmda ekime gรถre yรผzde 8, aralฤฑkta kasฤฑma gรถre yรผzde 12 artฤฑล gรถzleniyor. Rapora gรถre, bu yรผkseliลler ลubat, mart, nisan ve mayฤฑsta geri dรผลรผyor. Faturalara yansฤฑyan bu artฤฑล tรผketiciler tarafฤฑndan zam olarak algฤฑlansa da tรผketimdeki artฤฑลฤฑn sebebi mevsimsel deฤiลimler olarak belirtiliyor.
Salgฤฑn sรผrecinde evden รงalฤฑลma ve uzaktan eฤitim nedeniyle meskenlerde ek enerji tรผketimi gรถrรผlme ihtimalinin yรผksek olduฤu kaydedilen raporda, sรถz konusu artฤฑลฤฑn alt sฤฑnฤฑrda yรผzde 17, mevsimin soฤuk geรงmesi halinde ise yรผzde 35’lere รงฤฑkabileceฤi belirtiliyor.
Doฤal gaz tรผketimi
Raporda paylaลฤฑlan bilgilere gรถre, doฤal gazda da tรผketimin en dรผลรผk olduฤu aฤustostan ocaฤa tรผketim 17 kart artฤฑyor. Ekimde 1 birim olan tรผketim ocakta 5,5 birime รงฤฑkฤฑyor. Tรผrkiye’de konfor sฤฑcaklฤฑฤฤฑnฤฑn Avrupa Birliฤi’nde รถnerilen 21 dereceden 2 derece fazla durumda bulunmasฤฑ da bu tรผketim miktarlarฤฑnฤฑ artฤฑrฤฑyor. Bunun yanฤฑnda, ฤฑlฤฑk bir ocak ile soฤuk bir ocak arasฤฑndaki tรผketim farkฤฑ da yรผzde 25’i aลฤฑyor.
Faturanฤฑn lira cinsinden bir รถnceki aya gรถre en รงok arttฤฑฤฤฑ iki ay ise aralฤฑk ve ocak olarak gรถsteriliyor. Bu iki ayda doฤal gaz faturasฤฑ sฤฑrasฤฑyla รถnce yaklaลฤฑk 2 katฤฑna sonra da 1,3 katฤฑna รงฤฑkฤฑyor.Rapora gรถre, tรผketimin aydan aya bu kadar hฤฑzlฤฑ deฤiลmesi tรผketici tarafฤฑndan anlaลฤฑlamฤฑyor.
Buzdolabฤฑ kapaฤฤฑnฤฑn her aรงฤฑlฤฑลฤฑ 2 kuruล
Bilkent Enerji Politikalarฤฑ Araลtฤฑrma Merkezi uzmanlarฤฑnฤฑn yaptฤฑฤฤฑ รงalฤฑลmaya gรถre, birรงok tรผketici evdeki aletlerin, kombinin elektrik ve doฤal gaz tรผketim rejimini bilmiyor.
Buzdolabฤฑnฤฑn kapaฤฤฑnฤฑn her bir aรงฤฑlฤฑลฤฑ 12 saniyede 2 kuruลluk tรผketim artฤฑลฤฑna sebep oluyor.
“Wattmetre” ile yapฤฑlan denemelerde buzdolabฤฑ kapaฤฤฑnฤฑn hiรง aรงฤฑlmadฤฑฤฤฑ gece 22’den sabah 10’a kadar olan 12 saatlik tรผketim 0,5 kilovatsaat civarฤฑnda gerรงekleลiyor. Sabah artan kullanฤฑm ile bu tรผketim miktarฤฑna sadece 3 saatte ulaลฤฑlฤฑyor ve ortalama gรผnlรผk tรผketim buzdolabฤฑ รผreticisinin verdiฤi rakamฤฑn 2 misline yaklaลabiliyor.
Evdeki aletlerin birer saatlik tรผketimleri ve bedellerine de yer verilen rapora gรถre, bu verilerin bir araya getirilmesiyle oluลturulan senaryoda elektrik faturalarฤฑnda yรผzde 30’a yakฤฑn artฤฑล gรถzlendiฤi belirtiliyor. Benzer ลekilde doฤal gaz tรผketiminde de yรผzde 30’larฤฑ aลan ek bir tรผketim รถngรถrรผlรผyor.
Kฤฑล aylarฤฑnda akla en รงok gelen iki tรผketim kaleminin aydฤฑnlatma ve ฤฑsฤฑnma olduฤu vurgulanan rapora gรถre, sadece aydฤฑnlatma dรผลรผnรผlecek olursa bir ev iรงin ayda 180 saate varan ek aydฤฑnlatma ihtiyacฤฑ oluลuyor.
Bu ihtiyacฤฑn 80 vatlฤฑk akkor filamen ampรผller ile karลฤฑlanmasฤฑ ampรผl baลฤฑna aylฤฑk 10 liraya varan fatura artฤฑลฤฑna sebep olurken, LED ampรผllerin kullanฤฑlmasฤฑ durumunda bu artฤฑล 2 lira ile sฤฑnฤฑrlanabiliyor.
Tรผketimi artฤฑran etmenler
Isฤฑnma ihtiyacฤฑnda da birรงok tรผketicinin kombilerin elektrikli pompa ile รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑn farkฤฑnda olmadฤฑฤฤฑna iลaret edilen raporda, “Kombilerin elektrik tรผketimlerinin sadece รผzerindeki paneller ve ilk yakma ile sฤฑnฤฑrlฤฑ olduฤunu dรผลรผnmektedirler. Ama ayarlarฤฑ doฤru yapฤฑlmayan bir kombi รงalฤฑลtฤฑฤฤฑ her saat 140 vata ulaลan bir tรผketim yapar ki gรผnde 5 saatten, elektrik faturalarฤฑna etkisi ayda 15,7 lirayฤฑ bulacaktฤฑr. Bir diฤer taraftan elektrik tรผketimi รถzelinde, yazฤฑn aydฤฑnlatma ihtiyacฤฑ dรผลerken, klima kullanan evlerde de tรผketim artacaktฤฑr.” ifadeleri kullanฤฑldฤฑ.
Evde sรผrekli aรงฤฑk televizyon, bilgisayarฤฑn yanฤฑ sฤฑra รถฤle yemeklerinin evde yenmesinin etkisinin de bu kรผรงรผk tรผketimleri bir araya getirerek รถnemli bir miktara eriลtirdiฤinin altฤฑ รงizilen raporda, en รถnemli tรผketim kaleminin doฤal gaz olabileceฤi vurgulandฤฑ.ekilde dรผzenlenmesi gerektiฤi belirtildi.
Araลtฤฑrma kapsamฤฑndaki hesaplamalarda Eylรผl 2020’deki mesken elektrik ve Ankara doฤal gaz fiyatlarฤฑ baz alฤฑndฤฑ.







