IMF, petrol fiyatlarฤฑnฤฑn bu yฤฑl varil baลฤฑna 41,7 dolar, 2021โde ise varil baลฤฑna 46,7 dolar olacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor.
IMF tarafฤฑndan yayฤฑnlanan Dรผnya Ekonomik Gรถrรผnรผm Raporunda, kรผresel ekonomik faaliyetlerin, nisan ayฤฑndaki “bรผyรผk karantina” sฤฑrasฤฑnda yaลanan dรผลรผลรผn ardฤฑndan tekrar tฤฑrmanฤฑลa geรงtiฤi belirtildi.
Petrol piyasasฤฑnda yeni tip korona virรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑnฤฑn henรผz kontrol altฤฑna alฤฑnamamasฤฑndan kaynaklanan bir belirsizlik yaลandฤฑฤฤฑ ifade edilen raporda, petrol fiyatlarฤฑnda aลaฤฤฑ ve yukarฤฑ yรถnlรผ hareketlenmeleri destekleyebilecek bazฤฑ risklere iลaret edildi.
Raporda, Orta Doฤuโda artan jeopolitik gerilim, salgฤฑnฤฑn hฤฑzla yayฤฑlmaya devam etmesi ile azalan petrol ve doฤal gaz piyasasฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑ, yukarฤฑ yรถnlรผ riskler arasฤฑnda yer alฤฑrken, kรผresel ekonomik faaliyetlerin yeniden yavaลlamaya baลlamasฤฑ, bazฤฑ Petrol ฤฐhraรง Eden รlkeler รrgรผtรผ (OPEC) dฤฑลฤฑ รผlkelerdeki arz fazlasฤฑ, Libyaโdaki รผretimin beklenenden daha hฤฑzlฤฑ normale dรถnmesi ile OPEC ve OPEC dฤฑลฤฑ bazฤฑ รผretici รผlkelerin aldฤฑฤฤฑ รผretim kesintisi kararฤฑnฤฑn ihlal edilmesi ise aลaฤฤฑ yรถnlรผ riskler olarak รถne รงฤฑktฤฑ.
Kovid-19 salgฤฑnฤฑnฤฑn kรผresel petrol talebinde bir dรผลรผลe ve depolama kapasitesiyle ilgili endiลelere yol aรงmasฤฑyla ลubat-nisan dรถneminde petrol fiyatlarฤฑnฤฑn yรผzde 60 dรผลtรผฤรผ vurgulanan raporda, fiyatlarฤฑn bu yฤฑl geรงen yฤฑla gรถre yรผzde 32 dรผลรผลle varil baลฤฑna 41,7 dolar olacaฤฤฑ, 2021โde ise varil baลฤฑna 46,7 dolar olarak gerรงekleลeceฤi ifade edildi.







