Yapฤฑ mรผteahhitleri ile ilgili yรถnetmelikte yapฤฑlan deฤiลiklik sektรถrde tepkiye neden oldu. Sektรถr dรผzenleme dolayฤฑsฤฑyla on binlerce mรผteahhidin meslekten men edilebileceฤini belirtti.
ฤฐnลaat Mรผteahhitleri Konfederasyonu Genel Baลkanฤฑ ve TOBB Tรผrkiye ฤฐnลaat Mรผteahhitleri Meclis Baลkanฤฑ Tahir Tellioฤlu hafta sonu Resmi Gazeteโde yayฤฑmlanan yรถnetmelik ile ilgili aรงฤฑklama yaptฤฑ.
Tellioฤlu, yapฤฑ mรผteahhitlerinin sฤฑnฤฑflandฤฑrฤฑlmasฤฑ ve kayฤฑtlarฤฑnฤฑn tutulmasฤฑna dair yapฤฑlan yรถnetmelik deฤiลikliฤinin, yasal mevzuatlarla tฤฑkanmฤฑล olan inลaat sektรถrรผnรผn รถnรผnรผ aรงmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Tellioฤlu’nun yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalar ลu ลekilde:
Baลฤฑndan beri inลaat sektรถrรผnรผn en bรผyรผk รงatฤฑ kuruluลu olarak konfederasyonumuzun yapฤฑ mรผteahhitlerinin sฤฑnฤฑflandฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ, dolayฤฑsฤฑyla sektรถrรผn disipline edilmesini, sektรถrรผn geliลmesi, gรผรงlenmesi ve sรผrdรผrรผlebilir yapฤฑya kavuลmasฤฑ adฤฑna, dรผzenleyici bir yol haritasฤฑ olarak tasarlanan yรถnetmelik sektรถrรผn ulusal ve uluslararasฤฑ standartlara ulaลmasฤฑ iรงin bizim de talebimiz olan hedeflenmiล bir dรผzenlemedir.
Ancak; ilgili yรถnetmeliฤin yรผrรผrlรผฤe girmesiyle on binlerce tecrรผbeli mรผteahhidin (kalite standardฤฑnฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑna faydasฤฑ olmayan) yรถnetmelik ลartlarฤฑndan kaynaklฤฑ olarak mรผteahhitlik mesleฤini icra etmesi imkansฤฑz hale geldiฤi veya mรผteahhitlik mesleฤinden men edildiฤi bir dรผzenlemeye dรถnรผลmรผลtรผr.
รrneฤin; Kayseri’de 4 bine yakฤฑn kayฤฑtlฤฑ mรผteahhit olmasฤฑna raฤmen, bu zamana kadar H grubu hariรง, farklฤฑ gruplarda belge alabilen mรผteahhit sayฤฑsฤฑnฤฑn ancak 300 civarฤฑnda olduฤunu, toplamda 5-10 projede bin konut yapan bazฤฑ meslektaลlarฤฑmฤฑzฤฑn yeni sistemde 100 konut yapmalarฤฑna bile imkan tanฤฑnmayarak sฤฑnฤฑflandฤฑrma belgesi verilmediฤini gรถrรผyoruz.
Bunlarฤฑn bir kฤฑsmฤฑ haklฤฑ sebeplere dayalฤฑ olsa da; รถnemli bir kฤฑsmฤฑnฤฑn sistemin kalite standardฤฑna faydasฤฑ olmayan gereksiz dรผzenlemelerden ve sahadaki reel iลleyiลinin dikkate alฤฑnmadฤฑฤฤฑndan kaynaklandฤฑฤฤฑnฤฑ mรผลahede etmekteyiz.
Dolayฤฑsฤฑyla; bu ลartlarda 250 alt sektรถrรผ hareketlendiren, Tรผrkiye ekonomisinin lokomotif sektรถrรผ ve istihdamฤฑn dinamik gรผcรผ olan inลaat sektรถrรผ iรงin tehlike รงanlarฤฑ รงalmaktadฤฑr.







