CHP Genel Baลkanฤฑ Kemal Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, yeni tip korona (Kovid-19) salgฤฑnฤฑyla ilgili olarak hรผkรผmete bazฤฑ eleลtiriler yรถneltti. Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, “Vaka sayฤฑlarฤฑ da รถlรผm sayฤฑlarฤฑ da gerรงeฤi yansฤฑtmฤฑyor, bunu bu topraklarda yaลayan herkes biliyor” dedi
CHP Genel Baลkanฤฑ Kemal Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, Parti Meclisi (PM) toplantฤฑsฤฑ รถncesi gรผndeme iliลkin deฤerlendirmelerde bulundu. Yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑnฤฑn Tรผrkiye’deki etkilerine deฤinen Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, “Resmi rakamlara gรถre hayatฤฑnฤฑ kaybeden kardeลimiz 6 bini aลkฤฑn. Bu rakamlarฤฑn รงok daha fazla olduฤunu ben de, siz de, doktorlar da biliyor. Ne olursa olsun bizler mรผcadelemizi sรผrdรผreceฤiz” dedi.
Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, ลรถyle devam etti:
“Bir salgฤฑn var mฤฑ? Evet var. Nasฤฑl mรผcadele edeceฤiz? mantฤฑkla, stratejiyle. รnce bulaลmayฤฑ engelleyeceksin. รnlemler alacaksฤฑn. ฤฐkinci konu; hastalฤฑk bulaลtฤฑysa tedavi edeceksin bu kadar basit. ลimdi yayฤฑlฤฑyor virรผs, hastaneler, yoฤun bakฤฑmlar tฤฑka basa dolu. Bu รผlkenin iyi yรถnetilmediฤini gรถsteriyor. Biz รงฤฑktฤฑk, hiรงbir politik sรถylemde bulunmadan รงรถzรผm รถnerileri sunduk. Bilim Kurulu รงok gรผzel ama eksiฤi ne bir sรถzcรผleri yok. Kendi aralarฤฑnda รงeliลiyorlar. Bunu gรถrdรผk.”
‘Saฤlฤฑk Bakanฤฑ bรผtรผn gรผveni yitirdi’
Vaka sayฤฑlarฤฑndaki rakamlara dikkat รงeken Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, rakamlarฤฑn gerรงeฤi yansฤฑtmadฤฑฤฤฑnฤฑ ileri sรผrdรผ. Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu ลunlarฤฑ sรถyledi:
“Biz bunlarฤฑ dedik, รงฤฑktฤฑk TVโlere tek tek anlattฤฑk. Hangi partiden, hangi inanรงtan olursa olsun bunu sรถylรผyorum, muhalefet yapmamaya, doฤru yolu gรถstermeye รงalฤฑลtฤฑk. Bunun iรงin vatandaลla buluลtuk, dedik ki; ‘Sorunu bรถyle รงรถzersiniz.’ Ama bรถyle olmadฤฑ. Saฤlฤฑk Bakanฤฑ รงฤฑktฤฑ aรงฤฑklama yaptฤฑ. Baลlangฤฑรงta gรผven vermiลti ama bรผtรผn gรผveni yitirdi. Cรผmle ลu oldu; ‘Sayฤฑn Cumhurbaลkanฤฑmฤฑzฤฑn talimatฤฑyla’ Cumhurbaลkanฤฑ doktor deฤil ki. Bilim Kurulu, siz doktorsunuz. Erdoฤan ne talimatฤฑ veriyor size? Vaka sayฤฑlarฤฑ da รถlรผm sayฤฑlarฤฑ da gerรงeฤi yansฤฑtmฤฑyor, bunu bu topraklarda yaลayan herkes biliyor.”
‘Tรผrkiye bu buhrandan รงฤฑkamaz’
Tรผrkiye’nin buhran iรงinde olduฤunu sรถyleyen CHP lideri Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Alฤฑnan รถnlemlerin yetersiz olduฤunu dile getirdik. Bu sรผreรงte kim ne derse desin. Bรผtรผn saฤlฤฑk รงalฤฑลanlarฤฑna yรผrรผkten teลekkรผr etmek benim boynumun borcudur. Her vatandaล elini vicdanฤฑna koysun, dรผลรผnsรผn. 18 yฤฑldฤฑr รผlkeyi yรถneten bir kiลi 5 maskeyi daฤฤฑtamadฤฑlar. 5 maskeyi daฤฤฑtamayan bir iktidar, Tรผrkiye bu buhrandan รงฤฑkaramaz. Uรงak biletlerinde indirim dediler, sonra aynฤฑ Erdoฤan รงฤฑktฤฑ, karar aldฤฑlar uรงakla seyahat yasak. Bรถyle bir yรถnetim รผlkenin sorunlarฤฑnฤฑ รงรถzebilir mi? รnce sorunu รถฤreneceksin ondan sonra oturup konuลacaksฤฑn. Sorunu yaลayanlardan bir dinle dedim; Nedir esnafฤฑn, sanayicinin sorunu, okullarฤฑn, รงiftรงinin sorunu รงaฤฤฑr kardeลim bunlarฤฑ. Topla bakanlarฤฑnฤฑ de ki ‘Tรผrkiye ciddi bir sorunlar karลฤฑ karลฤฑya, anlatฤฑn biz de anlatalฤฑm’ oturun anlaลฤฑn, peki yaptฤฑn mฤฑ yapmadฤฑn. Sarayโฤฑn kibri buna izin vermedi. Bu mantฤฑkla รผlkeyi felakete sรผrรผklersiniz.”
‘Bunlar yatsฤฑnlar, kalksฤฑnlar, CHPโli belediyelere dua etsinler’
CHP lideri sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Bir ลey daha ifade edeyim. Bunlar yatsฤฑnlar, kalksฤฑnlar CHPโli belediyelere dua etsinler. Herkese hizmet gรถtรผrdรผler, yoksula el uzattฤฑlar, bรผtรผn engellemelere raฤmen รผlkenin dรถrt bir yanฤฑna maske ulaลtฤฑrdฤฑlar. Toplanan yardฤฑm paralarฤฑna el koydular. Bunlarฤฑn yatacak yerleri yok, bรถyle bir yรถnetim ลekli olabilir mi? Bugรผn geldiฤimiz nokta; 10 milyonu aลkฤฑn iลsiz var, Cumhuriyet tarihi rekoru. รรถp konteynฤฑrlarฤฑndan bugรผn on binler geรงiniyor. Yemek, topluyorlar, kaฤฤฑt topluyorlar. 18 yฤฑldฤฑr bu รผlkeyi yรถnetenlere sesleniyorum. Zeytinyaฤฤฑnฤฑn, bebek mamasฤฑnฤฑn รผzerinde alarm var, รงalฤฑnmasฤฑn diye. Bir vatandaล รงocuk mamasฤฑnฤฑ niye รงalar? รocuฤu aรงtฤฑr da onun iรงin. Tรผrkiye’yi bu tabloyla karลฤฑ karลฤฑya getiren kim? 18 yฤฑldฤฑr bu รผlkeyi yรถneten kim? Cumhuriyet Halk Partisi mi? รzellikle milliyetรงi vatandaลlarฤฑm, sarayฤฑn bekรงiliฤini yapanlara itibar etmeyin. Ekonomik buhran giderek derinleลiyor.”
Kฤฑlฤฑรงdaroฤlu’nun aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn devamฤฑnda ลunlar รถne รงฤฑktฤฑ:
‘Oda TV’ye karลฤฑ Erdoฤan’ฤฑn รถzel bir alerjisi var’
“Barฤฑล Pehlivan, Murat Aฤฤฑrel ve Hรผlya Kฤฑlฤฑnรง yarฤฑn yargฤฑlanacak. Oda TV’ye karลฤฑ Erdoฤan’ฤฑn รถzel bir alerjisi var. รรผnkรผ milyonlarca kiลi bu internet sitesinde bilgi alฤฑyor. Haber konusunda haberin sunuลu konusunda Tรผrkiye’nin en รถnemli sitelerinde biriydi. Oda TV’de yayฤฑnlanฤฑnca suรง. Boลu boลuna hapiste yatฤฑyorlar. Bir MฤฐT mensubunun Libya’da ลehit edilmesi elbette ki hepimizin yรผreฤini daฤlar. Ama bunu ifลa eden baลta Erdoฤan’dฤฑr. Erdoฤan’ฤฑn suรงu sadece bununla mฤฑ sฤฑnฤฑrlฤฑ? Hayฤฑr. Devletin en mahrem bilgilerini kozmik odayฤฑ terรถr รถrgรผtรผne aรงan Erdoฤan’dฤฑr. Bilgilerin yabancฤฑ devletlere gitmesini saฤlayan da Erdoฤan’dฤฑr. Erdoฤan’ฤฑn hiรงbir suรงu yok ama bir MฤฐT mensubunun kimliฤi aรงฤฑklandฤฑ diye gazeteciler hapiste. Olmaz bรถyle.
Verdiฤi her emri yapan RTรK, Tele1’e 5 gรผn ekran karartma cezasฤฑ verdi. ฤฐlk kez bir televizyon kararฤฑna 5 gรผn karartma cezasฤฑ verildi. Gerรงeklere tahammรผl edemiyorlar. Bunun iรงin en iyisi ekranฤฑ karartalฤฑm. Kimin gรผcรผyle? RTรK’รผn. Orada AK Partililer ve sarayฤฑn bekรงiliฤini yapan bir partinin taraftarlarฤฑ var. Onlarฤฑn aracฤฑlฤฑฤฤฑyla baskฤฑ kuruluyor. Aynฤฑ ลekilde Osman Kavala. AฤฐHM hak ihlali var diyor bu dosyada yine iรงerideler. Niye iรงeride? Erdoฤan istedi diye. Selahattin Demirtaล. AฤฐHM tutuklu siyasi tahliye edilmeli edilmeli diyor. Anayasa’ya gรถre de AฤฐHM kararlarฤฑnฤฑn iรง hukuka gรถre รผstรผnlรผฤรผ var. Ama Erdoฤan diyor ki ‘ฤฐรงeride kalsฤฑn.’ Sanฤฑyor ki Osman Kavala da Selahattin Demirtaล da ‘ben ettim sen etme’ diyecekler. Asla demezler.”







