Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Alkin ve ร‡elebi yรผzde 4-5, EฤŸilmez yรผzde 3.5 bรผyรผme bekliyor

AltฤฑnbaลŸ รœniversitesi รถฤŸretim รผyeleri Emre Alkin ve IลŸฤฑn ร‡elebi 2020 iรงin yรผzde 4-5 bรผyรผme beklerken, Mahfi EฤŸilmez yรผzde 3.5โ€™lรผk bรผyรผme tahmininde bulundu.
Alkin ve ร‡elebi yรผzde 4-5, EฤŸilmez yรผzde 3.5 bรผyรผme bekliyor Borsatek

AltฤฑnbaลŸ รœniversitesi รถฤŸretim รผyeleri Emre Alkin ve IลŸฤฑn ร‡elebi 2020 iรงin yรผ dte 4-5 bรผyรผme beklerken, Mahfi EฤŸilmez yรผzde 3.5โ€™lรผk bรผyรผme tahmininde bulundu.

AltฤฑnbaลŸ รœniversitesi’nin geรงen yฤฑldan bu yana รถzel bir ilgiyle takip edilen “ร‡arลŸamba BuluลŸmalarฤฑ”nda bir araya gelen รผnlรผ iktisatรงฤฑlar Prof. Dr. Emre Alkin, Prof.Dr. IลŸฤฑn ร‡elebi ve Dr. Mahfi EฤŸilmez, ekonomideki son geliลŸmeleri ele aldฤฑlar.

Programda konuลŸan AltฤฑnbaลŸ รœniversitesi ร–ฤŸr. รœy. Prof. Dr. Emre Alkin, gรถstergelerin ekonomide geรงen yฤฑla gรถre canlanmaya iลŸaret ettiฤŸini belirterek sanayi รผretiminin istikrarlฤฑ biรงimde arttฤฑฤŸฤฑnฤฑ ifade etti. Bununla birlikte dayanฤฑklฤฑ tรผketim mallarฤฑnฤฑn รผretimindeki artฤฑลŸฤฑn รงok gรผรงlรผ olmadฤฑฤŸฤฑna dikkat รงeken Prof. Dr. Alkin, reel sektรถr gรผven endeksinin de Ocak ayฤฑnda dรผลŸtรผฤŸรผnรผ sรถyledi. Prof. Dr. Emre Alkin, Tรผrkiye ekonomisinin 2020โ€™de yรผzde 4-5 oranฤฑnda bรผyรผyeceฤŸi tahmininde bulundu.

โ€œBรœTร‡E Aร‡IฤžINA DฤฐKKATโ€

Tรผrkiye ekonomisinin yumuลŸak karnฤฑ olan bรผtรงe aรงฤฑฤŸฤฑnฤฑn bรผyรผdรผฤŸรผne dikkat รงeken Prof. Dr. Emre Alkin, tรผtรผnden alฤฑnan verginin artmaya devam ettiฤŸini sรถyleyerek alkol ve tรผtรผnden alฤฑnan vergilerin kurumlar vergisinin รผzerinde olduฤŸunu vurguladฤฑ.

Tรผrkiyeโ€™de kamu, รถzel ve hane halkฤฑnฤฑn toplam borcunun yรผzde 105โ€™e yรผkseldiฤŸini belirten Prof. Dr. Alkin, bu durumun uzun vadede risk yaratabileceฤŸine iลŸaret etti. Dรผnya ekonomisinin de 2020โ€™de bรผyรผmeye devam edeceฤŸini รถngรถren Prof. Dr. Emre Alkin, โ€œKรผresel ticaretin 2020โ€™de hem miktar hem deฤŸer bazฤฑnda artmasฤฑ bekleniyorโ€ dedi.

ABD Merkez Bankasฤฑ BaลŸkanฤฑ Powellโ€™ฤฑn รงok dรผลŸรผk faizin ลŸirketlerin kar etme motivasyonunu azalttฤฑฤŸฤฑ yรถnรผndeki sรถzlerini hatฤฑrlatan Prof. Dr. Emre Alkin, โ€œAmerikaโ€™da dรผลŸรผk faize raฤŸmen kamu borcu artฤฑyor. Her resesyondan sonra Amerikaโ€™da izlenen parasal gevลŸeme politikasฤฑnฤฑn sรผresinin uzadฤฑฤŸฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz. Ancak izlenen politikanฤฑn ekonomik bรผyรผme รผzerinde eskisi kadar etkili olamadฤฑฤŸฤฑnฤฑ da gรถrmekteyizโ€ diye konuลŸtu.

โ€œRESESYONDAN ร‡IKIลž SรœRรœYORโ€

AltฤฑnbaลŸ รœniversitesi ร–ฤŸr. รœy. Dr. Mahfi EฤŸilmez de programda yaptฤฑฤŸฤฑ konuลŸmada Satฤฑnalma Yรถnetici Endeksiโ€™ne (PMI) odaklandฤฑ. ลžirketlerin satฤฑn almalarฤฑndan yola รงฤฑkฤฑlarak ekonominin geleceฤŸine dair tahminlerin yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirten Dr. Mahfi EฤŸilmez, โ€œAmerikaโ€™da PMI Endeksi ลŸu anda kritik seviye olan 50โ€™nin รผzerinde bulunuyor. Dolayฤฑsฤฑyla bu รผlkede bir resesyon beklentisi bulunmuyor. Avrupaโ€™da ise durum farklฤฑ; PMI Endeksi 42โ€™nin รผzerinde ancak 50โ€™nin altฤฑnda. Bu da Avrupaโ€™da ekonomik toparlanmanฤฑn uzun sรผreceฤŸini gรถsteriyor. ร‡inโ€™in PMI Endeksi ise gรผรงlรผ bir ekonomik performansa iลŸaret ediyor. Ancak ร‡inโ€™de de borรง ve gรถlge bankacฤฑlฤฑk sorunlarฤฑ tehdit oluลŸturmaya devam ediyorโ€ deฤŸerlendirmesini yaptฤฑ.
Tรผrkiyeโ€™de ise PMI Endeksiโ€™nin 2018โ€™de รงรถktรผkten sonra toparlanmaya baลŸladฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve 50โ€™ye yakฤฑn bir seviyede bulunduฤŸunu hatฤฑrlatan Dr. Mahfi EฤŸilmez, bu verinin resesyondan รงฤฑkฤฑลŸฤฑn sรผrdรผฤŸรผne iลŸaret ettiฤŸini kaydetti. Sanayi รผretimi ve perakende satฤฑลŸ hacminde de artฤฑลŸฤฑn sรผrdรผฤŸรผnรผ ifade eden Dr. Mahfi EฤŸilmez, bu iki gรถstergenin ekonomide toparlanmayฤฑ onayladฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.

DESTEK-BรœTร‡E ฤฐLฤฐลžKฤฐSฤฐ EKONOMฤฐYฤฐ ZORLAR

Tรผrkiyeโ€™nin sanayi รผretiminde gรถrรผlen artฤฑลŸฤฑ da deฤŸerlendiren EฤŸilmez, bu artฤฑลŸฤฑn kredilerdeki artฤฑลŸ ve vergi indirimleri ile desteklendiฤŸini, bu destekler olmazsa sanayi รผzerinde รงok olumsuz etki yaratacaฤŸฤฑnฤฑ belirtti. Verilen desteklerin bรผtรงe aรงฤฑฤŸฤฑnda artฤฑลŸa yol aรงtฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyleyen Dr. Mahfi EฤŸilmez, bu รงeliลŸkinin รถnรผmรผzdeki dรถnemde ekonomiyi zorlayacaฤŸฤฑnฤฑ ifade etti. Tรผrkiye ekonomisinin bu yฤฑl yรผzde 3.5 bรผyรผyeceฤŸi tahmininde bulunan Dr. Mahfi EฤŸilmez, enflasyonu ise yรผzde 13 olarak tahmin etti. Dr. Mahfi EฤŸilmez dolar iรงin kur beklentisini 6.55, Euro iรงin de 7.24 olarak aรงฤฑkladฤฑ ancak kur tahminine gรผvenilmemesi gerektiฤŸini รงรผnkรผ bu deฤŸerin Trumpโ€™ฤฑn tweetโ€™lerinin de iรงinde yer aldฤฑฤŸฤฑ รงok sayฤฑda faktรถrden etkilendiฤŸini sรถyledi.

โ€œALGI GERร‡Eฤžฤฐ YANSITMIYORโ€

AltฤฑnbaลŸ รœniversitesi ร–ฤŸretim รœyesi Prof. Dr. IลŸฤฑn ร‡elebi ise Tรผrkiye ve dรผnya ekonomisinde iลŸlerin sanฤฑldฤฑฤŸฤฑ kadar iyi olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanฤฑ ร‡elebi, IMFโ€™in dรผnya ekonomisine iliลŸkin bรผyรผme tahmininin yรผzde 3.3 olduฤŸunu kaydederken, bununla birlikte Avrupa ekonomisi iรงin sadece yรผzde 1.3โ€™lik bรผyรผme tahmini yapฤฑldฤฑฤŸฤฑnฤฑ aktardฤฑ. ร‡elebi, โ€œAmerika ile ฤฐsrailโ€™in OrtadoฤŸuโ€™ya yeni dizayn verme รงabasฤฑnฤฑ da yakฤฑndan izlemek gerekli. Bunu gรถz รถnรผnde bulundurmadan ekonomiyi doฤŸru analiz etmek mรผmkรผn olmayacaktฤฑrโ€ ลŸeklinde konuลŸtu.

Tรผrkiye ekonomisinin 2020โ€™de yรผzde 4-5 civarฤฑnda bรผyรผyeceฤŸini รถngรถren IลŸฤฑn ร‡elebi, Tรผrkiyeโ€™nin kendi teknolojisini yaratamadฤฑฤŸฤฑnฤฑ bu nedenle de mevcut bรผyรผmenin hormonlu olduฤŸunu kaydetti. ฤฐลŸsizliฤŸin ekonomiye dair en temel gรถstergelerden biri haline geldiฤŸini de vurgulayan IลŸฤฑn ร‡elebi, istihdamda gรผรงlรผ bir artฤฑลŸ saฤŸlanmadan, iลŸsizlik azaltฤฑlmadan ekonominin dรผzeltilmesinin mรผmkรผn olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. ฤฐthalatla saฤŸlanan bรผyรผmenin sanal bรผyรผme olduฤŸunu ifade eden IลŸฤฑn ร‡elebi, Tรผrkiyeโ€™nin ekonomik sorunlarฤฑnฤฑn bundan kaynaklandฤฑฤŸฤฑnฤฑ anlattฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.618746.63130.12%
EURO 53.283153.29360.42%
JAPON YENฤฐ 3.463.468-0.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.737257.76420.47%
STERLฤฐN 61.699261.71290.21%
ร‡ฤฐN YUANI 6.85216.85350.08%
RUS RUBLESฤฐ 0.59130.5951-3.25%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4082.741.38%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6111.401.36%
GRAM ALTIN SERBEST P.6144.051.69%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)88.381.97%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)131300.001.47%
HAS ALTIN GRAM (TL)6080.851.36%
SPOT ALTIN KG (TL)130420.001.24%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41163.001.25%
GรœMรœลž/ONS ($)59.372.54%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59845.58 1.5551%
Ethereum 1559.66 0.0646%
Tether USDt 1.00 -0.0192%
BNB 561.44 2.2935%
Solana 70.36 7.9278%
USDC 1.00 -0.0209%
XRP 1.03 0.7656%
Dogecoin 0.07 1.9377%
Toncoin 1.56 1.6452%
Cardano 0.14 2.4832%
Shiba Inu 0.00 1.7256%
Avalanche 6.22 2.6111%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam