Tรผrkiye’nin Libya’ya Suriyeli muhalif gรผรงleri Trablus merkezli hรผkรผmete destek gรถnderebileceฤi ileri sรผrรผldรผ.
Reutersโa konuลan dรถrt รผst dรผzey Tรผrk kaynak, Tรผrkiyeโnin Libyaโda uluslararasฤฑ toplumun meลru yรถnetim olarak gรถrdรผฤรผ Trablus merkezli hรผkรผmete askeri destek planฤฑ kapsamฤฑnda, Suriyeli muhalif savaลรงฤฑlarฤฑn Libyaโya gรถnderilmesi seรงeneฤini deฤerlendirdiฤini sรถyledi.
Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan, merkezi Trablusโta bulunan ve uluslararasฤฑ toplum tarafฤฑndan meลru yรถnetim olarak tanฤฑnan Fayez El Serraj yรถnetiminin, รผlkenin doฤusunda Tobruk merkezli General Hafterโa baฤlฤฑ gรผรงlere karลฤฑ รผstรผnlรผk saฤlamak amacฤฑyla resmi destek talebini iletmesi รผzerine Libyaโya asker gรถnderileceฤini sรถylemiลti.
Reutersโa konuลan ve adlarฤฑnฤฑ vermeyen iki รผst dรผzey Tรผrk hรผkรผmeti yetkilisi ve iki gรผvenlik yetkilisi, Tรผrkiyeโnin henรผz Libyaโya Suriyeli muhalif savaลรงฤฑ gรถndermediฤini ancak bu konuda โdeฤerlendirmelerin ve toplantฤฑlarฤฑn yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑโ ifade etti.
Yetkililer, โBu yรถnde bir adฤฑm atฤฑlmasฤฑ konusunda bir eฤilim varโ ifadesini kullandฤฑ, ancak henรผz kaรง savaลรงฤฑnฤฑn gรถnderilebileceฤi konusunda bir karara varฤฑlmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Tรผrkiye destekli Suriyeli muhalif savaลรงฤฑlar, Tรผrkiyeโnin Ekim ayฤฑnda Suriyeโnin kuzey doฤusunda dรผzenlediฤi Barฤฑล Pฤฑnarฤฑ Harekatฤฑ sฤฑrasฤฑnda sahada รงatฤฑลan รถncรผ gruplardฤฑ. Suriyeโde Beลar Esatโa karลฤฑ olan Ankara, ฤฐdlibโdeki muhalif gรผรงlere de destek veriyor.
Rusya, Mฤฑsฤฑr, Birleลik Arap Emirlikleri (BAE) ve รrdรผnโรผn desteklediฤi General Hafterโa baฤlฤฑ gรผรงler baลkent Trablusโa henรผz ulaลabilmiล deฤil. Ancak son dรถnemde Rusya ve Sudanโdan Libyaโya giden savaลรงฤฑlarฤฑn yanฤฑ sฤฑra BAEโnin gรถnderdiฤi drone desteฤiyle, sahada kรผรงรผk รงaplฤฑ kazanฤฑmlar elde etmiล durumda.
Libyaโdaki Serraj hรผkรผmeti, hafta sonu sosyal medyada paylaลฤฑlan ve Tรผrkiyeโnin Libyaโya gรถnderdiฤi Suriyeli savaลรงฤฑlarฤฑ gรถsterdiฤi iddia edilen gรถrรผntรผyรผ yalanlamฤฑล, gรถrรผntรผlerin Suriyeโnin ฤฐdlib bรถlgesinde รงekildiฤini belirtmiลti. Ancak merkezi ฤฐngiltereโde bulunan Suriye ฤฐnsan Haklarฤฑ Gรถzlemevi, Tรผrkiye yanlฤฑsฤฑ 300 Suriyeli savaลรงฤฑnฤฑn Libyaโya nakledildiฤini, bir kฤฑsmฤฑnฤฑn da Tรผrkiyeโdeki kamplarda eฤitim gรถrdรผฤรผnรผ iddia ettti.
โSuriyeli savaลรงฤฑlarฤฑn deneyiminin kullanฤฑlmasฤฑ olasฤฑlฤฑฤฤฑ varโ
Reutersโa konuลan Tรผrk gรผvenlik yetkililerinden biri, โOrdunun Tรผrkiye sฤฑnฤฑrlarฤฑ dฤฑลฤฑndaki tecrรผbesi Libyaโda รงok yarar saฤlayacak. Ancak Suriyeli savaลรงฤฑlarฤฑn deneyiminin de kullanฤฑlmasฤฑ olasฤฑlฤฑฤฤฑ var. Meclisโin yetki veren tezkereyi kabul etmesi halinde, bu yรถnde bir adฤฑm atฤฑlabilirโ dedi.
Tรผrkiye, Libya hรผkรผmetiyle geรงtiฤimiz ay biri gรผvenlik ve askeri alanda iลbirliฤi diฤeri de Doฤu Akdenizโde sฤฑnฤฑr yetki alanlarฤฑna iliลkin olmak รผzere iki mutabakat zaptฤฑ imzalamฤฑลtฤฑ. Geรงtiฤimiz hafta Tunus lideriyle Libya krizini gรถrรผลen Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan, Libyaโda bir an รถnce ateลkesin saฤlanmasฤฑ gerektiฤini belirtmiลti.
Meclisโe gรถnderilecek Libya tezkeresinin metninde, Haftarโฤฑn ordusunun Libyaโdaki Tรผrk ลirketlerini ve Akdenizโdeki Tรผrk gemilerini tehdit ettiฤi belitiliyor ve Hafterโe baฤlฤฑ gรผรงlerin saldฤฑrlarฤฑnฤฑn durdurulmamasฤฑ halinde bรถlgede Tรผrkiyeโnin รงฤฑkarlarฤฑnฤฑn olumsuz etkileneceฤi uyarฤฑsฤฑ yapฤฑlฤฑyor.
Tรผrkiye geรงtiฤimiz yฤฑl Libyaโya mรผcevher, mobilya ve kรผmes hayvanlarฤฑ dahil olmak รผzere 1,5 milyar dolarlฤฑk mal ihraรง etmiลti. Bu rakam, Tรผrkiyeโnin รถnemli bir kฤฑsmฤฑnฤฑ metal ithalatฤฑnฤฑn oluลturduฤu Libyaโdan toplam ithalatฤฑnฤฑn dรถrt katฤฑndan fazlasฤฑ.
Tรผrk inลaat ลirketleri Ustay Yapฤฑ, Tekfen ve Guris ฤฐnลaat, Tรผrkiye-Libya ฤฐล Konseyiโnin yรถnetim kurulunda yer alan firmalar. Bu da Tรผrk inลaat sektรถrรผnรผn bรถlgeye yรถnelik ilgisinin bir gรถstergesi olarak deฤerlendiriliyor.







