Ankara Valiliฤi, bugรผn ve yarฤฑn hava savunma sistemi (HSS) projesi kapsamฤฑnda, baลkent semalarฤฑnda F-16’lar ve diฤer hava araรงlarฤฑ tarafฤฑndan yรผksek ve alรงak irtifada test uรงuลlarฤฑ yapฤฑlacaฤฤฑnฤฑ duyurdu.
Milliyet’in savunma sanayii kaynaklarฤฑndan edindiฤi bilgiye gรถre, savaล uรงaklarฤฑ S-400’lerin test ve eฤitim faaliyetleri kapsamฤฑnda havalanacak. Uรงaklar, Ankara Kahramankazan’daki eski adฤฑ Akฤฑncฤฑ รssรผ olan, Mรผrted Hava Meydan Komutanlฤฑฤฤฑ’nda konuลlu S-400 bataryalarฤฑ รผzeri ve รงevresinde uรงuล yapacak ve radar sistemi test edilecek. Test faaliyetlerinde, sisteme uรงaklarฤฑn tanฤฑtฤฑlmasฤฑnฤฑn yapฤฑlacaฤฤฑ deฤerlendiriliyor. Test faaliyetlerinin ilerleyen gรผnlerde de artarak devam etmesi bekleniyor. Sistemin kurulum, test faaliyetleri tamamlanmasฤฑyla, Nisan 2020’de faal hale gelmesi planlanฤฑyor.
ฤฐKฤฐ SฤฐSTEM DรRT BATARYA
Teslimat planฤฑna gรถre, Tรผrkiye’ye iki filo (sistem) ลeklinde S-400’ler teslim ediliyor. ฤฐki filo dรถrt bataryaya tekabรผl ediyor. ฤฐlk filoya ait iki bataryanฤฑn intikali tamamlandฤฑ.
Rusya’dan 2,5 milyar dolar karลฤฑlฤฑฤฤฑnda satฤฑn alฤฑnan S-400 Uzun Menzilli Bรถlge Hava ve Fรผze Savunma Sistemi’nin teslimatฤฑ 12 Temmuz’da baลlamฤฑลtฤฑ. Birinci grup malzeme sevkiyatฤฑ 30 sorti ile 25 Temmuz’da tamamlanmฤฑลtฤฑ. 27 Aฤustos’ta baลlayan ikinci batarya malzemeleri taลฤฑnmasฤฑ da 15 Eylรผl’de tamamlanmฤฑลtฤฑ.
S-400’lere ait ikinci sistem teslimatฤฑnฤฑn 2020 sonuna doฤru baลlamasฤฑ ve sistemin 2021’de operasyonel olmasฤฑ bekleniyor.







