Suriyeโnin kuzeyi YPGโden arฤฑndฤฑrฤฑlmadฤฑฤฤฑ takdirde Tรผrkiyeโnin yeni bir askeri harekรขta baลlanabileceฤi yรถnรผndeki aรงฤฑklamalarฤฑna Rusya tepki gรถsterek, bรถyle bir adฤฑmฤฑn bรถlgede istikrarฤฑ saฤlama รงabalarฤฑna zarar vereceฤi uyarฤฑsฤฑ yaptฤฑ.
Deutsche Welle’nin haberine gรถre Rusya Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ Sรถzcรผsรผ Tรผmgeneral Igor Konaลenkov, Tรผrkiye Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Mevlรผt รavuลoฤluโnun “Rusyaโnฤฑn taahhรผtlerini yerine getirmediฤi” ve “kuzey Suriyeโye yeni bir operasyon tehdidi” yรถnรผndeki sรถzlerini “ลaลฤฑrtฤฑcฤฑ” olarak nitelendirdi.
Konaลenkov, Salฤฑ gรผnรผ Moskovaโda yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Rusya Devlet Baลkanฤฑ Vladimir Putin ile Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan arasฤฑnda varฤฑlan mutabakata Moskovaโnฤฑn uyduฤunu da sรถzlerine ekledi.
Rusyaโnฤฑn aldฤฑฤฤฑ bir dizi tedbir sayesinde bรถlgede istikrarฤฑn bรผyรผk รถlรงรผde saฤlandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyen Konaลenkov, Suriyeโnin kuzeyine yรถnelik yeni bir askeri operasyon dรผzenlenebileceฤi yรถnรผndeki aรงฤฑklamalar “Tรผrkiye ve Rusya liderlerinin imzaladฤฑฤฤฑ ortak muhtฤฑrada รถngรถrรผldรผฤรผ gibi bรถlgede gerginliฤin giderilmesi yerine gerginliฤin artmasฤฑna yol aรงar” dedi.
รavuลoฤlu’nun sรถzleri
Tรผrkiye Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Mevlรผt รavuลoฤlu, ABDโnin yanฤฑ sฤฑra Rusyaโnฤฑn da mutabakata uymadฤฑฤฤฑnฤฑ ifade eden aรงฤฑklamalarda bulunmuลtu.
TBMM Plan ve Bรผtรงe Komisyonuโnda Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑnฤฑn 2020 bรผtรงesine iliลkin sorularฤฑ yanฤฑtlayan รavuลoฤlu, Tรผrkiye ile Rusya arasฤฑnda imzalanan mutabakata iliลkin ลunlarฤฑ sรถylemiลti: “Burada ลu anda bu mutabakatฤฑn gereฤini yaptฤฑlar mฤฑ tamamen? Hayฤฑr yapmadฤฑlar, yapฤฑlmasฤฑ lazฤฑm. Biz mutabakat gereฤi รผzerimize dรผลeni yaptฤฑk. Tacizler olduฤu zaman da gereฤini yaptฤฑk ama buradan bir netice alamazsak tฤฑpkฤฑ Amerika ile denedikten sonra harekรขtฤฑ baลlattฤฑฤฤฑmฤฑz gibi yine gereฤini yapacaฤฤฑz. Bunun baลka รงaresi yok. Yanฤฑ baลฤฑmฤฑzdaki terรถr tehdidini bizim mutlaka temizlememiz lazฤฑm.”
Tรผrkiye’nin, Suriyeโnin kuzeydoฤusuna yรถnelik 9 Ekimโde baลlattฤฑฤฤฑ askeri harekรขt รผzerine Tรผrkiye ile Rusya arasฤฑnda Soรงiโde bir mutabakata varฤฑlmฤฑลtฤฑ. Mutabakat, Tรผrkiyeโnin Suriyeโde sฤฑnฤฑra bitiลik bรถlgede, 120 kilometre geniลliฤinde ve 30 kilometre derinliฤinde bir alanฤฑ kontrol etmesini, bu alanฤฑn doฤu ve batฤฑsฤฑnda kalan bรถlgelerin ise Rus ve Suriyeli askerlerin denetiminde olmasฤฑnฤฑ รถngรถrรผyor.
Mutabakat kapsamฤฑnda ayrฤฑca bu bรถlgelerde yaklaลฤฑk on kilometre geniลliฤindeki bir alanda, Tรผrk ve Rus silahlฤฑ kuvvetlerinin ortak devriye faaliyeti yรผrรผtmesi kararlaลtฤฑrฤฑlmฤฑลtฤฑ. Tรผrkiye, YPG’nin bรถlgeden tamamen uzaklaลmasฤฑ ลartฤฑ ile askeri operasyonu durdurmayฤฑ kabul etmiลti.







