Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan, dรผn Dฤฑล Ekonomik ฤฐliลkiler Kurulu (DEฤฐK) Olaฤan Mali Genel Kurulu’nda yaptฤฑฤฤฑ konuลmada tiyatro sanatรงฤฑlarฤฑ Mรผjdat Gezen ve Metin Akpฤฑnar’ฤฑn ‘darbe รงaฤrฤฑsฤฑ’ yaptฤฑklarฤฑnฤฑ ileri sรผrdรผ.
Erdoฤan’ฤฑn sรถzlerinin ardฤฑndan ฤฐstanbul Anadolu Cumhuriyet Baลsavcฤฑlฤฑฤฤฑ tarafฤฑndan Gezen ve Akpฤฑnar hakkฤฑnda รถnceki gรผn ‘Cumhurbaลkanฤฑ’na hakaret’, ‘darbeye รงaฤrฤฑ’ ve ‘รถlรผm tehdidi’ suรงlamasฤฑyla soruลturma baลlatฤฑldฤฑฤฤฑ ortaya รงฤฑktฤฑ. Savcฤฑlฤฑฤฤฑn soruลturma kararฤฑnฤฑn ardฤฑndan Cumhuriyet’ten Leyla Kฤฑlฤฑรง’a konuลan Mรผjdat Gezen, soruลturma aรงฤฑlmasฤฑnฤฑ anlamsฤฑz bulduฤunu belirterek “Bundan birkaรง gรผn รถnce sanatรงฤฑlara รถdรผl veren Erdoฤan, โsanatรงฤฑlar รถzgรผrdรผr, baฤฤฑmsฤฑzdฤฑr sansรผr edilemez’ demiลti. Bir gรผn dediฤi bir gรผn dediฤini tutmaz ise yapฤฑlacak bir ลey yok. Biz sonuna kadar eleลtiri hakkฤฑmฤฑzฤฑ kullanฤฑrฤฑz. Biz sanatรงฤฑyฤฑz. Eฤer bu รผlkede Erdoฤan’ฤฑn dediฤi gibi sanat ve sanatรงฤฑlar รถzgรผrse eleลtirme hakkฤฑm her zaman vardฤฑr. O benim vatanseverliฤimi Kadฤฑkรถy’de oturduฤum iรงin yargฤฑladฤฑ. Orada oturanlarฤฑn โkaymak tabaka’ olduฤunu ve Tรผrkiye parรงalansa kฤฑllarฤฑnฤฑ kฤฑpฤฑrdatmayacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi. Benim vatanseverliฤimi eleลtiriyor. Kimsenin bรถyle bir hakkฤฑ yok. Hiรง kimseye bรถyle bir hak vermiyorum” dedi.
Tรผrkiye’de idamฤฑn kalktฤฑฤฤฑnฤฑ ancak Erdoฤan’ฤฑn istediฤini sรถyleyen Gezen, ลรถyle devam etti: – Onlar idamฤฑ savunurken biz karลฤฑ รงฤฑkฤฑyoruz. Cumhurbaลkanฤฑ da bilir, bu iลler Tรผrkiye’den kalktฤฑ. Durmadan โฤฐdamฤฑ getirin ben imzalarฤฑm’ diyen kendisi. Bu nasฤฑl bir demokrasidir ki Cumhurbaลkanฤฑ istediฤine โulan’ derken, kendisini eleลtirenler hakkฤฑnda soruลturma aรงฤฑlฤฑyor? Bu nasฤฑl bir demokrasi ki, โbedel รถdeyecekler’ diyerek bizi tehdit ediyor ve hedef gรถsteriyor? Bunlar demokrasiyi hazmedemeyenlerin davranฤฑลlarฤฑdฤฑr. Ayrฤฑca ben hedef gรถsterilmekten hiรง ama hiรง korkmuyorum. Bu korkan insanlarฤฑn davranฤฑลlarฤฑdฤฑr.
Metin Akpฤฑnar da “Ben televizyon programฤฑnda olmasฤฑ gereken gerรงek demokrasinin tarifini yaptฤฑm. Farklฤฑ dรผลรผnenlerin birlikte yaลayabilmesi gerektiฤini belirttim. Ben onlara yansฤฑtฤฑldฤฑฤฤฑ gibi yol gรถstericilik kesinlikle yapmadฤฑm. Toplumumuzda gerรงek demokrasinin saฤlanmasฤฑ gerektiฤini ifade ettim. Toplumumuzda da gerรงek demokrasiye ulaลmak en รถncelikli hedefimiz olmalฤฑ. Soruลturma sรผreci baลlatฤฑldฤฑ. Savcฤฑlฤฑฤฤฑn daveti รผzerine gidip ifademizi her zaman olduฤu gibi saygฤฑ ve sevgi iรงinde vereceฤiz” diye konuลtu.







