Vedomosti gazetesinin Rus kamuoyu araลtฤฑrma merkezi Levada Center’in verilerine dayandฤฑrarak verdiฤi habere gรถre, SSCB’nin รงรถkรผลรผne hayฤฑflanan Ruslarฤฑn sayฤฑsฤฑ son on yฤฑlda zirveye รงฤฑktฤฑ.
Levada Center’in yaptฤฑฤฤฑ ankete gรถre, katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 66’sฤฑ SSCB’yi รถzlediฤini belirtti. Bu sayฤฑ geรงen yฤฑl yรผzde 58’di. Ayrฤฑca, SSCB’yi รถzlediฤini sรถyleyenlerin sayฤฑsฤฑ son on yฤฑlda yรผzde 61’in รผstรผne รงฤฑkmadฤฑ.
SSCB’yi รถzleyen รผlke vatandaลlarฤฑnฤฑn yaล kategorileri, 55 yaล รผstรผ olanlarฤฑn yanฤฑ sฤฑra, 18-24 yaล aralฤฑฤฤฑndaki genรงlerdir.
Anket verilerine gรถre, Ruslarฤฑn SSCB’nin daฤฤฑlmasฤฑna รผzรผlmelerinin baลlฤฑca nedeni, ekonomik sistemin (yรผzde 52) yok olmasฤฑ, sรผper bir gรผce aidiyet duygusunun kaybฤฑ (yรผzde 36), karลฤฑlฤฑklฤฑ gรผvensizlik ve gerginliฤin (yรผzde 31) artmasฤฑdฤฑr.
‘TEMEL NEDEN EMEKLฤฐLฤฐK REFORMU’
Levada Center’de sosyolog olarak gรถrev yapan Karina Pipiya’ya gรถre, Ruslar arasฤฑnda SSCB nostaljisine eฤilimin artmasฤฑnฤฑn temel nedeni, รถnemli รถlรงรผde emeklilik reformundan kaynaklanฤฑyor. Pipiya gรถre, vatandaลlar SSCB’ye duyduklarฤฑ รถzlemi, gรผnรผmรผzdeki refah sorunlarฤฑyla ilgili kaygฤฑlarฤฑn artmasฤฑ nedeniyle de eski sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑ unutarak, bรผyรผk oranda o dรถnemin gรผรงlรผ ekonomisi ve refah dรผzeyi ile aรงฤฑklฤฑyorlar.
Genรงler arasฤฑnda SSCB’ye duyulan รถzlemin, Sovyet olan her ลeyin romantikleลtirilmesi, Sovyet sonrasฤฑ Rusya’da daha รถnce kabul gรถrmeyen konularฤฑn yeniden deฤerlendirilmesine neden olabileceฤini belirten Pipiya, ลu ifadeleri kullandฤฑ: “รรถkรผลe รผzรผlenlerin sayฤฑsฤฑnฤฑn artmasฤฑ, Sovyet olan her ลeyin romantikleลtirilmesi, รถzellikle tarihi iyi bilmeyen genรงler arasฤฑnda abartฤฑlฤฑ beklentilere yada Sovyet sonrasฤฑ Rusya’da daha รถnce รผzerinde fikir birliฤine varฤฑlan veya kabul gรถrmeyen konularฤฑn yeniden deฤerlendirilmesine yol aรงabilir: Stalinist baskฤฑyฤฑ haklฤฑ รงฤฑkarma, tarihi yeniden yazma, 1990’larฤฑn demokratik dรถnรผลรผmรผnรผ deฤersiz kฤฑlma vs.”







