Tรผrkiye Kalkฤฑnma ve Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ Anonim ลirketi Hakkฤฑnda Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bรผtรงe Komisyonunda kabul edildi.
Teklifin birinci maddesinde verilen รถnergeyle kanun teklifinin adฤฑ Tรผrkiye Kalkฤฑnma ve Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ Anonim ลirketi Hakkฤฑnda Kanun Teklifi olarak deฤiลtirildi.
Teklifle, Tรผrkiye Kalkฤฑnma ve Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ Anonim ลirketinin (Banka), รงaฤdaล kalkฤฑnma ve yatฤฑrฤฑm bankacฤฑlฤฑฤฤฑ araรงlarฤฑnฤฑ kullanarak, Tรผrkiye’nin kalkฤฑnma hedefleri doฤrultusunda, sรผrdรผrรผlebilir bรผyรผmeye yรถnelik yatฤฑrฤฑmlarฤฑn ve projelerin desteklenmesi, sermaye ve fon kaynaklarฤฑnฤฑn etkin kullanฤฑmฤฑnฤฑn saฤlanmasฤฑ, yurt iรงi, yurt dฤฑลฤฑ ve uluslararasฤฑ ortak yatฤฑrฤฑmlarฤฑn finanse edilmesi ile kar ortaklฤฑฤฤฑ veya kiralama esaslฤฑ kredi iลlemleri dahil, tรผm kalkฤฑnma ve yatฤฑrฤฑm bankacฤฑlฤฑฤฤฑ iลlevlerinin rekabetรงi, dinamik ve etkin bir ลekilde yerine getirebilmesini saฤlayacak.
Tรผrkiye Kalkฤฑnma ve Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ Anonim ลirketinin merkezi, amacฤฑ, kaynaklarฤฑ, sermaye yapฤฑsฤฑ, organlarฤฑ, hesaplarฤฑ, faaliyet konularฤฑ ile karฤฑnฤฑn daฤฤฑtฤฑmฤฑna iliลkin hususlar, esas sรถzleลmesinde belirlenecek.
4456 sayฤฑlฤฑ Tรผrkiye Kalkฤฑnma Bankasฤฑ Anonim ลirketinin Kuruluลu Hakkฤฑnda Kanun ile kurulan Tรผrkyie Kalkฤฑnma Bankasฤฑ Anonim ลirketi, bu kanunun yรผrรผrlรผฤe girdiฤi tarihte Tรผrkiye Kalkฤฑnma ve Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ Anonim ลirketi รผnvanฤฑyla kalkฤฑnma ve yatฤฑrฤฑm bankasฤฑ olarak hiรงbir hukuki muameleye tabii olmaksฤฑzฤฑn faaliyetlerine devam edecek.
Banka, kanun ya da Cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ Kararnamesi ile kalkฤฑnma planฤฑ, programฤฑ ve stratejik planlar doฤrultusunda kaynaฤฤฑ tahsis edilmek suretiyle gรถrevlendirilebilecek.
Bu gรถrevlendirmelere iliลkin usul ve esaslar ile gรถrevlendirme kapsamฤฑnda ihtiyaรง duyulan kaynaฤฤฑn hangi kurum veya kuruluล bรผtรงesinden karลฤฑlanacaฤฤฑ Cumhurbaลkanฤฑ’nca belirlenecek.
Personel istihdamฤฑ
Tรผrkiye Kalkฤฑnma ve Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ Anonim ลirketi personeli, ฤฐล Kanunu hรผkรผmlerine gรถre iล sรถzleลmesi ile istihdam edilecek.
Bankada ฤฐล Kanuna tabi olarak รงalฤฑลanlarla banka arasฤฑnda รงฤฑkan ihtilaflarda iล mahkemeleri gรถrevli olacak. Personelin aylฤฑk รผcret ve diฤer mali haklarฤฑ Banka Genel Kurulunca tespit edilecek. Genel Kurul bu yetkilerini Yรถnetim Kuruluna devredebilecek. Personel istihdamฤฑna iliลkin diฤer hususlarda karar almaya Yรถnetim Kurulu yetkili olacak.
Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonu
Tรผzel kiลiliฤi haiz Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonu, banka tarafฤฑndan hazฤฑrlanan Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonu iรง tรผzรผฤรผnรผn ticaret siciline tescil olmasฤฑyla sรผresiz olarak kurulacak.
Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonu’nun ve bu fonun bรผnyesindeki alt fonlarฤฑn kuruluลu, yapฤฑsฤฑ, รงalฤฑลma usul ve esaslarฤฑ, iลleyiลi, yรถnetimi, yapacaฤฤฑ iลlemler, raporlama esaslarฤฑ, fonun iรง denetimi ve uygulamaya iliลkin diฤer hususlar Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonu iรง tรผzรผฤรผ ile belirlenecek. Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonu’nun idari, mali ve operasyonel iล ve iลlemleri Banka tarafฤฑndan gerรงekleลtirilecek.
Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonunun ve fona baฤlฤฑ alt fonlarฤฑn yapฤฑsฤฑ ve iลleyiลi ile Bankanฤฑn fonun yรถnetimiyle ilgili faaliyetleri Sermaye Piyasasฤฑ Kanunu ile bu Kanun uyarฤฑnca yรผrรผrlรผฤe konulan ikincil mevzuata tabi olmayacak.
Sermaye piyasasฤฑ aracฤฑ ihraรงlarฤฑnda her bir ihraca รถzgรผ olarak bankanฤฑn gerek duymasฤฑ halinde Sermaye Piyasasฤฑ Kanunu ve ilgili mevzuatta รถngรถrรผlen yรถntemler izlenebilecek.
Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonunun yapacaฤฤฑ iล ve iลlemlerle ilgili olarak Sermaye Piyasasฤฑ Kanunu รงerรงevesinde Kurul รผcreti ile herhangi bir ad altฤฑnda รผcret veya masraf รถdenmeyecek.
Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonu ve bu fonun bรผnyesinde oluลturulacak alt fonlarฤฑn kuruluล ve tescil iลlemleri ile esas sรถzleลmesinin tescil ve ilan iลlemleri de dahil olmak รผzere faaliyetleri kapsamฤฑnda gerรงekleลtirdikleri iลlemlerle ilgili dรผzenlenen tรผm kaฤฤฑtlar damga vergisinden, tรผm iล ve iลlemleri her tรผrlรผ harรงtan, her ne nam adฤฑ altฤฑnda olursa olsun nakden veya hesaben Banka ve sigorta muameleleri vergisi mรผkelleflerine รถdedikleri tutarlar ile her ne nam adฤฑ altฤฑnda olursa olsun nakden veya hesaben lehe aldฤฑklarฤฑ paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden, her tรผrlรผ kredi kullanฤฑmlarฤฑ iลlemleri kaynak kullanฤฑmฤฑnฤฑ destekleme fonundan istisna olacak.
Alt fonlar, gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak
Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonu ile bu fonun altฤฑnda kurulacak alt fonlar, gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak. Bu muafiyet, bunlarฤฑn kazanรง ve iratlarฤฑ รผzerinden Gelir Vergisi Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu uyarฤฑnca yapฤฑlacak vergi kesintilerini de kapsayacak.
Banka, Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonunda sahip olduฤu paylar nedeniyle Bankacฤฑlฤฑk Kanunu ve ilgili mevzuatta yer alan Konsolide Denetim ve Konsolide Finansal Raporlama ile ilgili hรผkรผmlere tabi olmayacak.
Denetim
Tรผrkiye Kalkฤฑnma Fonu tarafฤฑndan iลtirak edilen ลirketler ve fonlarฤฑn denetimi, ilgili mevzuatฤฑ uyarฤฑnca dรผzenlenen ve mรผnhasฤฑran Sayฤฑลtay’a sunulan baฤฤฑmsฤฑz denetim raporlarฤฑ esas alฤฑnarak Sayฤฑลtay tarafฤฑndan hazฤฑrlanan raporun TBMM’ye sunulmasฤฑ suretiyle yapฤฑlacak.
Tรผrkiye Kalkฤฑnma ve Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ Anonim ลirketi ve iลtirakleri, Harcฤฑrah Kanununa, Basฤฑn ฤฐlan Kurumu Teลkiline Dair Kanuna, Taลฤฑt Kanununa, Tรผrk Standardlarฤฑ Enstitรผsรผ ile ฤฐlgili Bazฤฑ Dรผzenlemeler Hakkฤฑnda Kanuna, Kรผรงรผk ve Orta รlรงekli ฤฐลletmeleri Geliลtirme ve Destekleme ฤฐdaresi Baลkanlฤฑฤฤฑ Teลvik ve Muafiyetleri Kanununa tabi olmayacak.
Bankanฤฑn her tรผrlรผ ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve icranฤฑn geri bฤฑrakฤฑlmasฤฑ taleplerinde teminat ลartฤฑ aranmayacak.
Bankanฤฑn amaรงlarฤฑ doฤrultusunda taลฤฑnmaz mal alฤฑm satฤฑmฤฑ ile aรงtฤฑฤฤฑ kredilerin teminatฤฑnฤฑ teลkil eden taลฤฑnฤฑr ve taลฤฑnmaz mallarฤฑn icrada, iflasta veya haricen satฤฑลฤฑnda banka รผzerinde kalmasฤฑ halinde, satฤฑล devir ve intikal ile ilgili her tรผrlรผ iลlemler, girdiฤi ihalelerle ilgili iลlemler, tahvil ihracฤฑ dahil yurt dฤฑลฤฑndan temin ettiฤi krediler ve bu kredilere ait iลlemler, aรงฤฑlan kredilere mahsuben yapฤฑlan tahsilatlar, mahkemeler ve icra daireleri nezdinde aรงacaฤฤฑ dava, takip ve talepler, teminattan, damga, veraset ve intikal, banka ve sigorta muameleleri vergilerinden ve tรผm harรงlardan istisna olacak.
Teklife gรถre, Tรผrkiye Kalkฤฑnma Bankasฤฑ Anonim ลirketinin Kuruluลu Hakkฤฑnda Kanun yรผrรผrlรผkten kaldฤฑrฤฑlacak.
Tรผrkiye Kalkฤฑnma ve Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ Anonim ลirketinde, 1 Ocak 2021’den itibaren ฤฐล Kanunu’na tabi olmayan personel รงalฤฑลamayacak.
Bankanฤฑn yeniden yapฤฑlanma sรผrecinde, ฤฐล Kanunu’na tabi รงalฤฑลmak istemeyen personel yรผrรผrlรผk tarihinden itibaren yapฤฑlacak ilk Genel Kurul tarihini takip eden 90 gรผn iรงinde Bankaya bildirimde bulunacak.
Sรถz konusu personel Aile, รalฤฑลma ve Sosyal Hizmetler Bakanlฤฑฤฤฑnca bir kamu kurumunda gรถreve baลlatฤฑlฤฑncaya kadar Bankanฤฑn ihtiyaรง duyduฤu uygun iลlerde gรถrevlendirilecek. Bu personel, Banka Yรถnetim Kurulu kararlarฤฑna istinaden 30 Eylรผl 2020’ye kadar Aile, รalฤฑลma ve Sosyal Hizmetler Bakanlฤฑฤฤฑna bildirilecek.
Aile, รalฤฑลma ve Sosyal Hizmetler Bakanlฤฑฤฤฑna bildirilen personelin Bankada herhangi bir statรผde tekrar istihdamฤฑ mรผmkรผn olmayacak.
Bankaca isimleri bildirilen personelin atama teklifleri Aile, รalฤฑลma ve Sosyal Hizmetler Bakanlฤฑฤฤฑnca รzelleลtirme Uygulamalarฤฑ Hakkฤฑnda Kanun’a gรถre kura usulรผyle gerรงekleลtirilecek.
Personelin nakledileceฤi kadro ve pozisyonlar Aile, รalฤฑลma ve Sosyal Hizmetler Bakanlฤฑฤฤฑnca kamu kurum ve kuruluลlarฤฑna atama tekliflerinin yapฤฑldฤฑฤฤฑ tarih itibarฤฑyla diฤer kanunlardaki hรผkรผmlere bakฤฑlmaksฤฑzฤฑn ve baลka bir iลleme gerek kalmaksฤฑzฤฑn ihdas, tahsis ve vize edilmiล sayฤฑlacak.
Atama iลlemi yapฤฑlan personele iliลkin bilgiler ve bu bilgilerdeki deฤiลiklikler en geรง 15 gรผn iรงinde Aile, รalฤฑลma ve Sosyal Hizmetler Bakanlฤฑฤฤฑna bildirilecek. Bu fฤฑkra kapsamฤฑnda ortaya รงฤฑkabilecek tereddรผtleri gidermeye, gerekli bilgi ve belgeleri istemeye, araลtฤฑrma ve inceleme yapmaya, uygulamayฤฑ yรถnlendirmeye ilgisine gรถre Aile, รalฤฑลma ve Sosyal Hizmetler Bakanlฤฑฤฤฑ ve Banka yetkili olacak.
Tรผrkiye Kalkฤฑnma ve Yatฤฑrฤฑm Bankasฤฑ Anonim ลirketinin Kuruluลu Hakkฤฑnda Kanun’un Geรงici 2’nci maddesi kapsamฤฑnda istihdam edilen personelden, bu madde uyarฤฑnca nakledileceklere kฤฑdem ve ihbar tazminatฤฑ รถdenmeyecek ve kฤฑdem tazminatฤฑna esas hizmet sรผreleri emekli ikramiyesi veya iล sonu tazminatฤฑnฤฑn hesabฤฑnda sayฤฑlacak.
ฤฐล Kanunu’na tabi รงalฤฑลmak istemeyen personelin, Bankada รงalฤฑลmaya devam ettirildikleri sรผrece mevcut statรผleri ve unvanlarฤฑna iliลkin sosyal ve รถzlรผk haklarฤฑyla istihdamlarฤฑna devam edilecek. Bu kapsamdaki personel ile devlet memurlarฤฑ iรงin uygulanan yฤฑllฤฑk artฤฑล oranlarฤฑ emsal alฤฑnmak suretiyle sรถzleลme yapฤฑlacak.
Banka personelinden emeklilik hakkฤฑnฤฑ kazananlardan 180 gรผn iรงinde emeklilik baลvurusunda bulunanlarฤฑn emekli ikramiyeleri, kanunun yรผrรผrlรผฤe girdiฤi tarih itibarฤฑyla yaล haddinden emekliliฤine 1 yฤฑldan daha az sรผre kalanlar hariรง olmak รผzere, yaล haddinden emekliliฤine en fazla 3 yฤฑl kalanlar iรงin yรผzde 30, yaล haddinden emekliliฤine 3 yฤฑldan fazla, 5 yฤฑldan az kalanlar iรงin yรผzde 40, yaล haddinden emekliliฤine 5 yฤฑl ve daha fazla kalanlar iรงin yรผzde 50 fazla รถdenecek.
Yayฤฑmlandฤฑฤฤฑ tarihte yรผrรผrlรผฤe girecek kanun hรผkรผmlerini cumhurbaลkanฤฑ yรผrรผtecek.







