Euro, Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (ECB) iyi planlanmฤฑล bir hamleyle faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmesinin ardฤฑndan gecelik kazanรงlarฤฑnฤฑ korudu, ancak devam eden enflasyon gรถrรผnรผmรผ gรถlgelediฤi iรงin gelecekteki gevลeme hakkฤฑnda birkaรง ipucu verdi.
Para birimini euro ve diฤer beล bรผyรผk rakibi karลฤฑsฤฑnda takip eden ABD dolar endeksi, Asya gรผnรผnรผn erken saatlerinde 104,13’te รงok az deฤiลti, bu haftanฤฑn en dรผลรผk seviyesi olan 103,99’dan รงok uzak deฤildi ve 9 Nisan’dan bu yana ilk kez 104’รผn altฤฑna indi.
Bu yฤฑl iรงin iki รงeyrek puanlฤฑk Fed faiz indirimini yeniden masaya yatฤฑran zayฤฑf makro verilerin ardฤฑndan endeks haftalฤฑk bazda %0,5’lik bir dรผลรผลe doฤru ilerliyor.
Bu durum, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gรผnรผn ilerleyen saatlerinde daha yumuลak bir tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam raporu iรงin pozisyon aldฤฑฤฤฑnฤฑ ve istihdam artฤฑลฤฑnฤฑn ekonomistlerin medyan tahmini olan 185.000’in altฤฑnda gerรงekleลmesi olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ doฤurdu.
Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi’nin (FOMC) gelecek haftaki toplantฤฑsฤฑnda herhangi bir deฤiลiklik yapmasฤฑ beklenmiyor, ancak piyasalar ลu anda Aralฤฑk ayฤฑ sonuna kadar 50 baz puanlฤฑk kesinti fiyatlฤฑyor ve ilk kesinti bรผyรผk olasฤฑlฤฑkla Eylรผl ayฤฑnda yapฤฑlacak.
Commonwealth Bank of Australia’nฤฑn uluslararasฤฑ ekonomi mรผdรผrรผ Joseph Capurso bir mรผลteri notunda, “Tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam raporunun genel mesajฤฑnฤฑn azalan da olsa bir gรผรงlenme olmasฤฑnฤฑ bekliyoruz” diye yazdฤฑ.
Capso, “ABD iลgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑ zayฤฑf olarak nitelendirmeyiz – sฤฑcaktan ziyade gรผรงlรผ demek daha doฤru olur” diye ekledi ve “Sonuรง olarak, FOMC’nin Eylรผl ayฤฑndaki ilk faiz indirimine yรถnelik piyasa fiyatlamasฤฑ, USD’de mรผtevazฤฑ bir artฤฑลฤฑ destekleyerek dฤฑลarฤฑ itilebilir.” dedi.
Euro, ECB’nin gevลeme dรถngรผsรผnรผ baลlatmak iรงin faiz oranlarฤฑnฤฑ รงeyrek puan dรผลรผrdรผฤรผ bir รถnceki seansta yaklaลฤฑk %0,2’lik bir kazancฤฑn ardฤฑndan 1,0889 $ seviyesinde yatay seyretti. Bununla birlikte, personel, รถnรผmรผzdeki yฤฑlฤฑn sonlarฤฑna kadar merkez bankasฤฑnฤฑn %2’lik hedefinin รผzerinde kalmasฤฑ beklenen enflasyon tahminlerini de yรผkseltti.
Bu arada, sterlin de 1,2792 dolarda รงok az deฤiลti ve haftanฤฑn en yรผksek seviyesi olan ve Mart ortasฤฑndan bu yana en gรผรงlรผ seviye olan 1,2828 dolardan รงok uzakta deฤildi.
Dolar 155,85 yenden biraz daha gรผรงlรผ iลlem gรถrdรผ, ancak haftalฤฑk yaklaลฤฑk %1’lik kayฤฑp yolunda ilerlemeye devam etti.
Japonya Merkez Bankasฤฑ da รถnรผmรผzdeki hafta politika belirleyecek ve piyasada para otoritesinin aylฤฑk devlet tahvili alฤฑmlarฤฑnda yakฤฑn zamanda bir azalma olacaฤฤฑ konusunda fikir birliฤi oluลuyor.







