Dun & Bradstreet tarafฤฑndan aรงฤฑklanan โKรผresel ฤฐflas Raporuโ, 2023 yฤฑlฤฑnda kรผresel anlamda ลirket iflaslarฤฑnฤฑn son 10 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ ortaya koydu. Rapora gรถre, 2023 yฤฑlฤฑnda incelenen 45 รผlkenin yรผzde 50โsinde ลirket iflaslarฤฑnda yรผksek oranda artฤฑล yaลanฤฑrken, Tรผrkiyeโnin de iรงerisinde yer aldฤฑฤฤฑ 11 รผlkede ise ลirket iflaslarฤฑnda dรผลรผล yaลandฤฑ.
Tรผrkiyeโde faaliyetleri CRIF grubu bรผnyesinde yer alan Dun & Bradstreet, โ2023 Kรผresel ฤฐflas Raporuโnu aรงฤฑkladฤฑ. 2021-2023 dรถnemi iflas verilerini kapsayan rapor, Dun & Bradstreet Worldwide Network (WWN) รผyeleri tarafฤฑndan derlenen ve kรผresel GSYฤฐHโnฤฑn yaklaลฤฑk yรผzde 90โฤฑnฤฑ oluลturan 45 รผlkenin iflas verileri, Dun & Bradstreetโin deneyimli ekonomistleri tarafฤฑndan analiz edilerek hazฤฑrlandฤฑ. Dun & Bradstreet, โ2023 Kรผresel ฤฐflas Raporuโna gรถre, 2023 yฤฑlฤฑnda bir รถnceki yฤฑla kฤฑyasla kรผresel anlamda ลirket iflaslarฤฑnda yรผzde 12 oranฤฑnda artฤฑล yaลandฤฑ. Rapor, kรผresel anlamda ลirket iflaslarฤฑnฤฑn son 10 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesine รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ ortaya koydu. Raporda, 2023 yฤฑlฤฑnda sรถz konusu 45 รผlkenin yรผzde 50โsinden fazlasฤฑnda bir รถnceki yฤฑla kฤฑyasla ลirket iflaslarฤฑnda artฤฑล yaลandฤฑฤฤฑna, Tรผrkiyeโnin de iรงerisinde yer aldฤฑฤฤฑ 11 รผlkede ise ลirket iflaslarฤฑnda dรผลรผล yaลandฤฑฤฤฑna dikkat รงekildi. Rapora gรถre, geรงen yฤฑl kรผresel anlamda yaลanan iflaslardaki artฤฑลta; salgฤฑn sonrasฤฑ normalleลme sรผreci, sฤฑkฤฑ para politikalarฤฑ ve yรผksek faiz oranlarฤฑnฤฑn uzun sรผreli baskฤฑsฤฑ, zayฤฑf kรผresel talep gibi olumsuz birรงok faktรถrรผn etkisi oldu.
ABD, yรผzde 79 artฤฑลla ลirket iflaslarฤฑnda birinci sฤฑrada
Dun & Bradstreet, โ2023 Kรผresel ฤฐflas Raporuโnda, ABD, Kanada, Polonya, Hindistan ve Hollanda baลta olmak รผzere 20 รผlkede, 2023 yฤฑlฤฑnda bir รถnceki yฤฑla gรถre ลirket iflaslarฤฑnฤฑn yรผzde 12 olan kรผresel ortalamanฤฑn รผzerine รงฤฑktฤฑฤฤฑna dikkat รงekildi. ABD, 2023 yฤฑlฤฑnda bir รถnceki yฤฑla kฤฑyasla ลirket iflaslarฤฑnda yรผzde 79 artฤฑลla incelenen รผlkeler iรงerisinde birinci sฤฑrada yer aldฤฑ. 2023 yฤฑlฤฑnda bir รถnceki yฤฑla kฤฑyasla ลirket iflaslarฤฑnda yรผzde 70 artฤฑลla Kanada, incelenen 45 รผlke iรงerisinde ikinci olurken, onu yรผzde 56 artฤฑลla Polonya izledi. Rapora gรถre, 2023 yฤฑlฤฑnda bir รถnceki yฤฑla kฤฑyasla ลirket iflaslarฤฑnda Hindistan ve Hollandaโda yรผzde 53, Ukraynaโda yรผzde 48, Fransaโda yรผzde 36, Avustralyaโda yรผzde 34, Gรผney Koreโde 27, Japonyaโda yรผzde 23, Almanyaโda yรผzde 21, Endonezyaโda yรผzde 20 artฤฑล yaลandฤฑ.
Rapora gรถre, 2023 yฤฑlฤฑnda baลta ABD, ฤฐngiltere, Fransa, Kanada gibi geliลmiล รผlkeler olmak รผzere toplamda 14 รผlkede iflas eden ลirket sayฤฑlarฤฑ pandemi รถncesi seviyelerin รผzerine รงฤฑktฤฑ.
Tรผrkiyeโde iflas eden ลirket sayฤฑsฤฑnda dรผลรผล
Dun & Bradstreet โ2023 Kรผresel ฤฐflas Raporuโ, Tรผrkiyeโnin de iรงerisinde yer aldฤฑฤฤฑ 11 รผlkede ise ลirket iflaslarฤฑnda dรผลรผล yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ ortaya koydu. Rapora gรถre, Hฤฑrvatistan, ลirket iflaslarฤฑnda 2023 yฤฑlฤฑnda bir รถnceki yฤฑla kฤฑyasla yรผzde 35 dรผลรผลle en iyi performans gรถsteren รผlke oldu. Belarusโta 2023 yฤฑlฤฑnda bir รถnceki yฤฑla gรถre ลirket iflaslarฤฑ yรผzde 29, ฤฐtalyaโda yรผzde 23, Arjantinโde yรผzde 20 dรผลรผล yaลandฤฑ. Rapor, Tรผrkiyeโde ise 2023 yฤฑlฤฑnda ลirket iflaslarฤฑnda yรผzde 19 azalma yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdi. CRIF ฤฐzleme Servisi tarafฤฑndan, ticari sicil verileri ve Ticaret Sicil Gazetesiโne yansฤฑyan deฤiลikliklerin detaylฤฑ incelenmesiyle oluลturulan analize gรถre, Tรผrkiyeโde geรงen yฤฑl toplamda 343 ลirket iflas etti.
โKรผresel ekonomi 2024โe bir รถnceki yฤฑla gรถre daha gรผรงlรผ bir zeminde baลladฤฑโ
Dun & Bradstreet COOโsu Julian Prower, Kรผresel ฤฐflas Raporuโna yazdฤฑฤฤฑ รถnsรถzde, dรผลรผk faiz sรผrecinde yรผksek oranlarda borรงlanan, ancak finansman koลullarฤฑnฤฑn sฤฑkฤฑlaลmasฤฑ, faizlerin artmasฤฑ ve talepteki daralmayla borรงlarฤฑnฤฑ sรผrdรผremeyen ลirketlerin iflas riskinin arttฤฑฤฤฑna dikkat รงekti. Kรผresel enflasyondaki dรผลรผลรผn sรผrmesi ve bir istikrar kazanmasฤฑnฤฑn beklendiฤine dikkat รงeken Prower, โKรผresel ekonomi 2024โe bir รถnceki yฤฑla gรถre daha gรผรงlรผ bir zeminde baลladฤฑ ve yumuลak iniล olasฤฑlฤฑklarฤฑ arttฤฑ. Zor ekonomik koลullara raฤmen alacak yรถnetiminin iyi yapฤฑlmasฤฑ; nakit akฤฑลฤฑnฤฑ iyileลtirme, borรงluluk seviyesini dรผลรผrme ve risklerin yรถnetilmesinde faydalฤฑ olacaktฤฑrโ deฤerlendirmesinde bulundu.
Yรผksek faizler ve jeopolitik risklerdeki artฤฑล ลirketler iรงin bรผyรผk risk oluลturuyor
Dun & Bradstreet Baล Ekonomisti Dr. Arun Singh ise โ2024 Kรผresel ฤฐflas Raporuโ iรงin yaptฤฑฤฤฑ deฤerlendirmede, kรผresel ekonominin geรงen yฤฑl beklenenden daha iyi performans gรถsterdiฤini ve 2024 yฤฑlฤฑnda kademeli olarak iyileลeceฤini vurguladฤฑ. 2022 yฤฑlฤฑnda hฤฑzla yรผkselen emtia fiyatlarฤฑnฤฑn talepteki yumuลama ve arzdaki iyileลmeye baฤlฤฑ olarak 2023 yฤฑlฤฑnda istikrara kavuลtuฤunu, enflasyonda da istikrarlฤฑ bir dรผลรผล yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan Singh ลunlara dikkat รงekti; โBu durum, ลirketler iรงin teลvik edici olmalฤฑydฤฑ. Ancak merkez bankalarฤฑnฤฑn dezenflasyon politikalarฤฑyla gerรงekleลtirdikleri hฤฑzlฤฑ faiz artฤฑลlarฤฑ, finansmana eriลimde sorun yaลanmasฤฑna ve maliyet artฤฑลlarฤฑna neden olduฤu iรงin ลirketler รผzerinde baskฤฑ yarattฤฑ. 2024 yฤฑlฤฑnda da likidite ve รถdeme รผzerinde bu baskฤฑ devam edecek, ancak yฤฑlฤฑn ilerleyen dรถneminde bu durumun iyileลmesi bekleniyor. Kรผresel ekonomi, 2024’te bir yฤฑl รถncesine gรถre beklenenden daha gรผรงlรผ baลladฤฑ ve anlamlฤฑ bir durgunluk olmadan daha dรผลรผk enflasyonla, bรผyรผmede yumuลak iniล ลansฤฑ arttฤฑ. Ancak yรผksek faiz oranlarฤฑnฤฑn tam etkisi henรผz hissedilmedi. Daha geniล bir ลekilde dรผลรผrรผlmeye baลlandฤฑฤฤฑnda bile, para politikasฤฑ uzun bir sรผre sฤฑkฤฑ kalacaktฤฑr. Sรผrdรผrรผlebilir yรผksek borรงlanma maliyetleri ve dรผลรผk piyasa likiditesi, รถzellikle zor durumdaki iลletmeler iรงin nakit akฤฑลฤฑ yรถnetiminde รถnemli zorluklar oluลturabilir. Borรง maliyeti, yeni yรผksek oranlarla finansman risk ve mali konsolidasyon karลฤฑsฤฑnda sฤฑnฤฑrlฤฑ kamu harcama desteฤi, zaten hali hazฤฑrda zorda olan birรงok firmayฤฑ iflasa sรผrรผkleme riski taลฤฑyor. Diฤer yandan jeopolitik risklerdeki artฤฑลta
kรผresel iflaslar konusundaki beklentimizi bรผyรผk รถlรงรผde etkiliyor. Orta Doฤu ve Ukraynaโdaki รงatฤฑลmalar, tedarik zincirlerinin kesintiye uฤramasฤฑ ve sฤฑkฤฑntฤฑlฤฑ finans ve enerji piyasalarฤฑ yoluyla iลletmeler iรงin en bรผyรผk riski oluลturma eฤilimindedir.โ







