Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

“Maliye politikasฤฑna iliลŸkin endiลŸeler yersiz”

BaลŸbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Mehmet ลžimลŸek, "Maliye politikasฤฑna iliลŸkin endiลŸeler yersiz. Yapฤฑsal reformlarla da bu sรผreci gรผรงlendireceฤŸiz" dedi.
"Maliye politikasฤฑna iliลŸkin endiลŸeler yersiz" Borsatek

BaลŸbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Mehmet ลžimลŸek, “DฤฑลŸ talebin destek olduฤŸu, iรง talebin bir miktar yumuลŸayacaฤŸฤฑ, cari aรงฤฑk, enflasyon gibi dengesizliklerin giderileceฤŸi, yรถnetilebilir noktaya geleceฤŸi bir dรถnemin iรงindeyiz. Para politikasฤฑnda gรผรงlรผ adฤฑm attฤฑk. Maliye politikasฤฑna iliลŸkin endiลŸeler yersiz. Yapฤฑsal reformlarla da bu sรผreci gรผรงlendireceฤŸiz.” dedi.

ลžimลŸek, Bursa’da bir otelde BaลŸbakan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Hakan ร‡avuลŸoฤŸlu ile iลŸ dรผnyasฤฑ temsilcileriyle bir araya geleceฤŸi toplantฤฑ รถncesinde gazetecilere yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, Tรผrkiye’nin รงok รถnemli bir kararฤฑn arifesinde olduฤŸunu sรถyledi.

ร‡alฤฑลŸmalarฤฑnฤฑn bรผtรผn hฤฑzฤฑyla devam ettiฤŸini belirten ลžimลŸek, “ฤฐnลŸallah รผlkemizin yeniden bir sฤฑรงrama saฤŸlamasฤฑ iรงin ertesi gรผnden itibaren hรผkรผmetimiz, CumhurbaลŸkanฤฑmฤฑzฤฑn liderliฤŸinde gรผรงlรผ bir ลŸekilde รงalฤฑลŸmaya devam edecek. Bizim รถngรถrรผmรผz ve beklentimiz bu. Yeni bir beลŸ yฤฑllฤฑk perspektif.” diye konuลŸtu.

ลžimลŸek, ekonominin yeniden dengelenme sรผrecinde olunduฤŸuna dikkati รงekerek, ลŸรถyle devam etti:

“DฤฑลŸ talebin destek olduฤŸu, iรง talebin bir miktar yumuลŸayacaฤŸฤฑ, cari aรงฤฑk, enflasyon gibi dengesizliklerin giderileceฤŸi, yรถnetilebilir noktaya geleceฤŸi bir dรถnemin iรงindeyiz. Para politikasฤฑnda gรผรงlรผ adฤฑm attฤฑk. Maliye politikasฤฑna iliลŸkin endiลŸeler yersiz. Yapฤฑsal reformlarla da bu sรผreci gรผรงlendireceฤŸiz. ฤฐnลŸallah รผlkemizde, yeni beลŸ yฤฑllฤฑk perspektifle, yeni sฤฑรงramanฤฑn saฤŸlam temeller รผzerine inลŸa edildiฤŸi bir dรถnemin baลŸฤฑnda olacaฤŸฤฑz.”

“Umut ediyoruz ki bu bir mรผzakere taktiฤŸidir”

ลžimลŸek, bir gazetecinin “Son dรถnemde ABD’nin uyguladฤฑฤŸฤฑ ek gรผmrรผk vergileri var. Bunun otomotivde de konulmasฤฑ sรถz konusu. Tรผrkiye nasฤฑl etkilenir?” sorusu รผzerine, ลŸunlarฤฑ kaydetti:

“Maalesef Amerikan yรถnetimi, kendi inลŸa ettiฤŸi kurala dayalฤฑ, รงok taraflฤฑ, 2. Dรผnya SavaลŸฤฑ sonrasฤฑ ortaya รงฤฑkan, aslฤฑnda dรผnyanฤฑn da ลŸu an itibariyle menfaatine gรถrdรผฤŸรผmรผz yapฤฑyฤฑ hฤฑrpalฤฑyor. Bu tabii ‘Kรผresel ticaret savaลŸlarฤฑnฤฑn eลŸiฤŸinde miyiz?’ endiลŸesi doฤŸuruyor. Bu tabii eฤŸer gerรงekten oraya giderse olumsuz. ลžunun net olarak altฤฑnฤฑ รงizeyim; Amerika bizim รงok รถnemli bir ticaret ortaฤŸฤฑmฤฑz deฤŸil. Amerika รถnemli bir รผlke, รถnemli bir mรผttefikimiz. AnlaลŸamadฤฑฤŸฤฑmฤฑz konular var ama genel olarak Amerika, รถnemli bir รผlke. Ticaret, รถzellikle de otomotiv ihracatฤฑ aรงฤฑsฤฑndan en az etkilenecek รผlkelerden biri Tรผrkiye’dir. Onun iรงin o konuda Tรผrkiye’ye iliลŸkin bir endiลŸeye gerek yok ama genel anlamda havayฤฑ bozar. Zaten son dรถnem piyasalarda yaลŸanan dalganฤฑn esas sebebi, kรผresel ticaret savaลŸlarฤฑna iliลŸkin endiลŸeler. Umut ediyoruz ki bu bir mรผzakere taktiฤŸidir. Dรผnya ลŸu anda anlamakta zorluk รงekiyor. รœmit ederiz ki Amerikan yรถnetimi bunu bir mรผzakere taktiฤŸi olarak yapฤฑyor ve gerรงekten dรผnya ticaret savaลŸฤฑna gitmez. ร‡รผnkรผ o herkesi olumsuz etkiler.”

“AB ile iliลŸkilerimiz derinleลŸecek, geniลŸleyecek”

Tรผrkiye’nin ana pazarฤฑnฤฑn Avrupa BirliฤŸi (AB) olduฤŸunu vurgulayan ลžimลŸek, sรถzlerini ลŸรถyle sรผrdรผrdรผ:

“AB ลŸu anda dรผnyada kurala dayalฤฑ, anlaลŸmalara dayalฤฑ, รงok taraflฤฑ sistemin en gรผรงlรผ savunucusudur. Bizim AB ile Gรผmrรผk BirliฤŸi’miz var. Ben inanฤฑyorum ki bu seรงim belirsizliฤŸi ortadan kalktฤฑktan sonra biz AB ile Gรผmrรผk BirliฤŸi’nin daha da kapsamฤฑnฤฑn geniลŸletilmesi, bir anlamda gรผncellenmesini de saฤŸlayacaฤŸฤฑz. Tรผrkiye’nin Avrupa’ya, Avrupa’nฤฑn da Tรผrkiye’ye ekonomik anlamda net olarak ihtiyacฤฑ var. Onun iรงin iliลŸkilerimiz derinleลŸecek, geniลŸleyecek. O nedenle kรผresel ticaret savaลŸlarฤฑna gidilse dahi bize etkileri nispeten sฤฑnฤฑrlฤฑ olur. ฤฐnลŸallah dรผnya bรถyle bir yanlฤฑลŸ patikaya girmez, bรถyle bir yanlฤฑลŸtan dรถnรผlรผr.”

“Tereddรผt yok, รงamur tutmaz”

ลžimลŸek, bir gazetecinin, “Aralarฤฑnda bรถlรผcรผ terรถr รถrgรผtรผ PKK’yฤฑ aรงฤฑktan destekleyenlerin de bulunduฤŸu bazฤฑ Avrupa Gรผvenlik ve ฤฐลŸbirliฤŸi TeลŸkilatฤฑ (AGฤฐT) gรถzlemcilerinin, 24 Haziran sonrasฤฑ iรงin ‘ลŸaibe’ algฤฑsฤฑ oluลŸturarak, Tรผrkiye’de kaos planฤฑ yaptฤฑฤŸฤฑ” iddiasฤฑyla ilgili sorusunu, ลŸรถyle yanฤฑtladฤฑ: 

“Tรผrkiye hakkฤฑnda รงok ลŸey sรถylenebilir ama hiรงbir ลŸekilde deฤŸerlendirilmeyecek husus, bu seรงimlerin ลŸeffaf, denetime aรงฤฑk ve katฤฑlฤฑmcฤฑ, en gรผรงlรผ dรผzeyde demokratik bayram olacaฤŸฤฑ konusunda tereddรผt yok. Bรผtรผn partiler gรผรงlรผ bir ลŸekilde sandฤฑkta temsil ediliyor, sรผreรงler test edilmiลŸ, kanฤฑtlanmฤฑลŸ. Dรผnyanฤฑn bu anlamda hakikaten en kaliteli sรผreci bizde. Dolayฤฑsฤฑyla tereddรผt yok, รงamur tutmaz. Onun iรงin รงok net olarak yarฤฑn milletimiz karar verecek. Bu kararฤฑ verirken Tรผrkiye’nin neredeyse yรผzyฤฑla yakฤฑn รงok iyi tanฤฑmlanmฤฑลŸ, รงok iyi yรถnetilen, son derece ลŸeffaf hem bรผtรผn partilerin hem vatandaลŸlarฤฑmฤฑzฤฑn hem de kรผresel denetime aรงฤฑk bir sรผreรงten bahsediyoruz. Onun iรงin hiรง o tรผrden yaklaลŸฤฑmlar veya giriลŸimler tutmaz. Milletimiz, her ลŸeyi biliyor, dรผnya da tabii ki รถn yargฤฑlarฤฑ bฤฑrakฤฑrsa… demokratik sistemin iลŸleyiลŸi noktasฤฑnda en ufak bir yanlฤฑลŸ, bir ลŸรผpheye, bir deฤŸerlendirmeye mahal yoktur.”

Toplantฤฑ daha sonra basฤฑna kapalฤฑ devam etti.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.506946.52390.02%
EURO 52.910252.92640.12%
JAPON YENฤฐ 3.4673.476-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.246357.28840.04%
STERLฤฐN 61.409261.43740.25%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83086.83410.1%
RUS RUBLESฤฐ 0.61580.6259-0.11%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 61735.08 -1.4305%
Ethereum 1651.76 -1.2526%
Tether USDt 1.00 -0.0346%
BNB 569.72 -1.3558%
Solana 69.29 -0.3425%
USDC 1.00 -0.0092%
XRP 1.08 -1.4083%
Dogecoin 0.08 -2.1671%
Toncoin 1.60 3.0961%
Cardano 0.15 -0.9705%
Shiba Inu 0.00 -3.1252%
Avalanche 6.54 2.0477%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam