Tรผrkiye Otelciler Birliฤi (TรROB) Baลkanฤฑ Timur Bayฤฑndฤฑr, “Geรงen yฤฑl Tรผrkiyeโye gelmeyen yabancฤฑ turistler, Tรผrkiye’nin Akdeniz’deki en bรผyรผk turizm rakibi ฤฐspanyaโnฤฑn kazanรง hanesine yazฤฑldฤฑ.” ifadelerini kullandฤฑ.
TรROB’dan yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, turizmciler hem ฤฐspanyaโdan gelen turist sayฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrmak hem de Tรผrkiye yerine bu รผlkeyi tercih eden harcama dรผzeyi yรผksek yabancฤฑ turistleri geri getirebilmek iรงin kollarฤฑ sฤฑvadฤฑ.
Tรผrkiye iรงin turizmde hem kaynak pazar hem de Akdenizโde en bรผyรผk rakiplerden biri olma รถzelliฤini taลฤฑyan ฤฐspanya, Tรผrkiyeโye gelmeyen harcama dรผzeyi yรผksek turistlerin en รถnemli adresi oldu.
Turizmciler bir yandan ฤฐspanyaโya kaptฤฑrdฤฑฤฤฑ turistleri geri almaya รงalฤฑลฤฑrken bir yandan da Tรผrkiyeโye gelen ฤฐspanyol turist sayฤฑsฤฑnฤฑn yeniden artฤฑya geรงmesi iรงin yoฤun รงaba gรถsteriyor.
TรROB, ฤฐspanya turizm pazarฤฑyla ilgili bir araลtฤฑrma yaparak, beklenti ve รถngรถrรผleri ortaya koydu.
Aรงฤฑklamada gรถrรผลlerine yer verilen TรROB Baลkanฤฑ Timur Bayฤฑndฤฑr, geรงen yฤฑl Tรผrkiyeโye gelmeyen yabancฤฑ turistlerin, Tรผrkiye’nin Akdeniz’deki en bรผyรผk turizm rakibi ฤฐspanyaโnฤฑn kazanรง hanesine yazฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
ฤฐspanyaโnฤฑn 2017 yฤฑlฤฑnda tรผm zamanlarฤฑn rekorunu kฤฑrarak turist sayฤฑsฤฑnฤฑ bir รถnceki yฤฑla oranla yรผzde 8,6 artฤฑrdฤฑฤฤฑ ve 81,8 milyon turist sayฤฑsฤฑna ulaลtฤฑฤฤฑna dikkati รงeken Bayฤฑndฤฑr, โBir diฤer rekor ise turizm gelirinde kaydedildi. ฤฐspanya, 2017 yฤฑlฤฑnda kiลibaลฤฑ bin 62 avro harcama ve toplamda 87 milyar avro turizm geliri elde etti. ฤฐspanyaโda 2016โda kiลi baลฤฑ harcama bin 23 avro, turizm geliri ise 77 milyar avro olmuลtu.โ ifadelerini kullandฤฑ.
ฤฐspanya’dan Tรผrkiye’ye gelen turist sayฤฑsฤฑndaki gerileme durdu
Bayฤฑndฤฑr, ฤฐspanyaโnฤฑn Tรผrkiye iรงin rakip olmasฤฑnฤฑn yanฤฑnda potansiyeli yรผksek kaynak bir pazar olduฤunu belirterek, 2018 yฤฑlฤฑnda Tรผrkiye’ye gelecek ฤฐspanyol turist sayฤฑsฤฑnda bir toparlanma kaydedileceฤi, dรผลรผล trendinin sona ereceฤinin รถngรถrรผldรผฤรผnรผ aktardฤฑ.
Bayฤฑndฤฑr, ลunlarฤฑ kaydetti:
โ2009 yฤฑlฤฑna kadar Tรผrkiyeโnin en istikrarlฤฑ bรผyรผme gรถsteren pazarlarฤฑ arasฤฑnda yer alan ฤฐspanya pazarฤฑndaki gerileme durdu ancak duraฤan seyri devam ediyor. 2009 itibarฤฑyla รผlkemize yฤฑlda 500 binin รผzerinde ฤฐspanyol turist gelmesi hedefleniyordu. Ancak ฤฐspanyaโda baล gรถsteren ekonomik krize baฤlฤฑ olarak 2009 yฤฑlฤฑnda 376 bin ฤฐspanyol turist gelmiลti. รlkemizde meydana gelen olumsuz geliลmeler doฤrultusunda 2014 itibarฤฑyla turist sayฤฑsฤฑnda gerileme baลladฤฑ. 2017 yฤฑlฤฑnda ise duraฤan seyre geรงti. 2017 yฤฑlฤฑnda ฤฐspanyaโdan Tรผrkiyeโye 106 bin turist geldi. Bu rakam bir รถnceki yฤฑl ile hemen hemen aynฤฑ. Henรผz 2009โdan oldukรงa dรผลรผk ama en azฤฑndan gerilemenin durmasฤฑ olumlu bir geliลme.โ
ฤฐspanya’daki 5 yฤฑldฤฑzlฤฑ otel sayฤฑsฤฑ Antalya’nฤฑn yarฤฑsฤฑ kadar
82 milyon turiste ev sahipliฤi yapan ฤฐspanyaโda toplam 5 yฤฑldฤฑzlฤฑ otel sayฤฑsฤฑnฤฑn Antalyaโnฤฑn yarฤฑsฤฑ kadar olduฤunu vurgulayan Bayฤฑndฤฑr, “ฤฐspanya konaklama kapasitesi 14 bin 659 otel ve 1 milyon 472 bin yatak. Otel yatฤฑrฤฑmlarฤฑ, bรถlgesel planlamalar รงerรงevesinde yapฤฑlฤฑyor. Turist sayฤฑsฤฑndaki istikrarlฤฑ artฤฑลa karลฤฑn, otel sayฤฑsฤฑnda son dรถrt yฤฑlda kayda deฤer รถlรงรผde bir deฤiลim yaลanmadฤฑ. Yatak kapasitesi รงoฤunlukla 3 ve 4 yฤฑldฤฑzlฤฑ otellerden oluลuyor. ฤฐspanyaโda 289 beล yฤฑldฤฑzlฤฑ otel faaliyet gรถsterirken, 2 bin 224 adet 4 yฤฑldฤฑzlฤฑ, 2 bin 473 adet 3 yฤฑldฤฑzlฤฑ otel bulunuyor. Oteller genellikle oda&kahvaltฤฑ bazda hizmet verirken, โher ลey dahilโ sistemi ise yok denilecek oranda. Resort bรถlgesi otellerde โyarฤฑm pansiyonโ konaklama uygulamalarฤฑna rastlamak mรผmkรผn olmakla birlikte รถzellikle Madrid gibi ลehir merkezlerinde oteller sadece oda (room only) satฤฑล yรถntemleri uygulanฤฑyor.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Timur Bayฤฑndฤฑr, bu durumun, ฤฐspanyaโda gastronomi turizminin geliลmiล olmasฤฑnฤฑn, bireysel seyahatlerin sayฤฑsฤฑndaki artฤฑลฤฑn ve turist baลฤฑna harcamanฤฑn Tรผrkiye’ye gรถre รงok yรผksek olmasฤฑnฤฑn ana sebebi olduฤunu aktararak, sadece Antalyaโda bulunan 405 adet 5 yฤฑldฤฑzlฤฑ otelde 352 bin yatak olduฤu gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda bu durumun daha iyi anlaลฤฑlacaฤฤฑnฤฑ kaydetti.







