Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ErdoฤŸan Sudan’dan bu adayฤฑ istiyor!

CumhurbaลŸkanฤฑ Recep Tayyip ErdoฤŸan, Sudan CumhurbaลŸkanฤฑ ร–mer El-BeลŸir'e รถzellikle rica ettiฤŸini belirterek, "Port Sudan'a geรงtik, oradan Adaya (Sevakin Adasฤฑ). Orada TฤฐKA'nฤฑn yapmฤฑลŸ olduฤŸu Hanefi ve ลžafii mescidlerinin, camilerinin restorasyonu var." dedi
ErdoฤŸan Sudan'dan bu adayฤฑ istiyor! Borsatek

CumhurbaลŸkanฤฑ Recep Tayyip ErdoฤŸan, Sudan CumhurbaลŸkanฤฑ ร–mer El-BeลŸir’e รถzellikle rica ettiฤŸini belirterek, “Port Sudan’a geรงtik, oradan Adaya (Sevakin Adasฤฑ). Orada TฤฐKA’nฤฑn yapmฤฑลŸ olduฤŸu Hanefi ve ลžafii mescidlerinin, camilerinin restorasyonu var. ‘Bu adayฤฑ bize tahsis etseniz de tamamiyle ลŸรถyle bir restore etsek, bu adayฤฑ tekrar tarihi ลŸanฤฑna layฤฑk bir hale getirsek’ dedim.” dedi.

Dostlar Meclisi’nde gerรงekleลŸen tรถrenle ErdoฤŸan’a, Hartum รœniversitesi tarafฤฑndan hukuk alanฤฑnda fahri doktora takdim edildi.

Burada konuลŸan ErdoฤŸan, Sudanlฤฑlara misafirperverlikleri dolayฤฑsฤฑyla ลŸรผkranlarฤฑnฤฑ sundu.

KarลŸฤฑsฤฑnda รงok farklฤฑ bir topluluk gรถrdรผฤŸรผnรผ belirten ErdoฤŸan, “Zira sizler, seรงilmiลŸ bir topluluksunuz. Siz, insanlar iรงerisinden seรงilmiลŸ bir รผmmetsiniz. DoฤŸruyu emreder, kรถtรผden, ลŸerden men edersiniz. Ne mutlu sizlere. ร‡รผnkรผ siz, Allah’a iman edenlerin ta kendilerisiniz.” ifadesini kullandฤฑ.

Sudanlฤฑlarฤฑn muhabbeti karลŸฤฑsฤฑnda kendilerini Hartum’da deฤŸil de Ankara’da, ฤฐstanbul’da, Tรผrkiye’de hissettiklerini dile getiren ErdoฤŸan, tarihi Hartum รœniversitesinin ลŸahsฤฑna tevcih ettiฤŸi fahri doktora รผnvanฤฑ iรงin ayrฤฑca ลŸรผkranlarฤฑnฤฑ sundu.

ErdoฤŸan, Afrika’nฤฑn รถnde gelen รผniversitelerinden biri tarafฤฑndan bรถyle bir รผnvana layฤฑk gรถrรผlmenin kendisi iรงin bรผyรผk bir mutluluk ve onur olduฤŸunu vurguladฤฑ.

ร–zellikle bรถyle bir atmosferde bu รผnvanฤฑ almanฤฑn ลŸahsฤฑ iรงin ayrฤฑ bir bahtiyarlฤฑk kaynaฤŸฤฑ olduฤŸunu belirten ErdoฤŸan, bu vesileyle รผniversitenin รถฤŸretim รผyelerine ve รถฤŸrencilerine gรถnรผlden teลŸekkรผrlerini iletti.

“SEVAKฤฐN ADASI’NI BU HALDE Gร–RMEK BฤฐZLERฤฐ รœZDรœ”

CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan, Sudan ziyaretinin anlamฤฑna ve รถnemine yaraลŸฤฑr bir ลŸekilde gerรงekten dolu dolu geรงtiฤŸine dikkati รงekerek, ลŸรถyle devam etti:

“Resmi temaslarฤฑn yanฤฑ sฤฑra iลŸ forumundan, Port Sudan ziyaretine kadar Sudan toplumunun her kesimiyle bir araya gelme imkanฤฑ buluyoruz. Bugรผn Sayฤฑn CumhurbaลŸkanฤฑna รถzellikle rica ettim. Port Sudan’a, oradan adaya geรงtik. Orada TฤฐKA’nฤฑn yaptฤฑฤŸฤฑ malum Hanefi ve ลžafii Camilerinin restorasyonu var.

‘Bu adayฤฑ bize tahsis etseniz de bu adayฤฑ tamamฤฑyla ลŸรถyle bir restore etsek ve bu adayฤฑ tekrar tarihi ลŸanฤฑna layฤฑk bir hale getirsek.’ dedim. ร‡รผnkรผ Sevakin Adasฤฑ’nฤฑ bu halde gรถrmek bizleri รผzdรผ. Yer ile yeksan etmiลŸler. Kim? Batฤฑ. Batฤฑ’nฤฑn karekterinde bu var. Oralarฤฑ yer ile yeksan etmek suretiyle… Hamd olsun, ลŸimdi yeniden restore etmek, ayaฤŸa kalkmak, kaldฤฑrmak bizlere nasip olduฤŸu iรงin ayrฤฑ bir memnuniyet iรงerisindeyim.”

Sudan CumhurbaลŸkanฤฑ ร–mer El-BeลŸir’e bundan dolayฤฑ ayrฤฑca bir ricada bulunduฤŸunu yineleyen ErdoฤŸan, “Bรถyle bir tahsis yapar da hemen biz burada iลŸe baลŸlarsak, bu adayฤฑ yeniden aynฤฑ resimlerdeki gibi ihya ederiz, inลŸa ederiz ve Sudan artฤฑk bununla iftihar eder.” diye konuลŸtu. 
CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan, turizmde yeni bir adฤฑm atabileceklerine de iลŸaret ederek, “Nedir o yeni adฤฑm? ฤฐnลŸallah umre seyahatlerine bile, tarihte bรถyleydi, buraya gelip, buradan Cidde’ye gidilirdi. Tekrar bu yollar inลŸa edilir, ihya ederiz.” ifadesini kullandฤฑ.

Salonda bulunan genรงlere, “Bu olur mu?” sorusunu yรถnelten ErdoฤŸan, “Bunu hep beraber yapar mฤฑyฤฑz? Yaparฤฑz.” dedi.

“HAKSIZ YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASIYLA KALKINMA HAMLESฤฐ HIZLANACAK”

Son ziyaretinden bu yana Sudan’ฤฑn her alanda katettiฤŸi mesafeyi gรถrme imkanฤฑ bulduฤŸunu belirten ErdoฤŸan, “Uzun yฤฑllardฤฑr Sudanlฤฑ kardeลŸlerimizi sฤฑkฤฑntฤฑya sokan, adeta hayatlarฤฑnฤฑ kabusa รงeviren haksฤฑz yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn kaldฤฑrฤฑlmasฤฑyla bu kalkฤฑnma hamlesinin daha da hฤฑzlanacaฤŸฤฑna inanฤฑyorum.” diye konuลŸtu.

Bu yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn henรผz kalkmadฤฑฤŸฤฑna iลŸaret eden ErdoฤŸan, “Ama kalkmasฤฑ lazฤฑm. Bu ne zulรผmdรผr? Bรถyle bir yaptฤฑrฤฑmlar zinciri olabilir mi?” diye sordu.

ErdoฤŸan, emperyalist gรผรงlerin bunu hep yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve hala yapmaya devam ettiฤŸini belirterek, “Zannediyorlar ki bizim elimizdeki bu gรผรง, bu imkan daimi. Hayฤฑr, daimi deฤŸildir. ฤฐnanฤฑyorum ki haklฤฑ olan gรผรงlรผdรผr ve gรผรงlรผ olmaya devam edecektir.” ifadesini kullandฤฑ.

Bu ambargolardan dolayฤฑ Sudanlฤฑ kardeลŸlerinin รงok acฤฑ ve sฤฑkฤฑntฤฑ รงektiฤŸini, uygulanan haksฤฑz yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn Sudan’ฤฑn bu gรผnรผnden ve istikbalinden seneler รงaldฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurgulayan ErdoฤŸan, “Ama biz ลŸunu biliyoruz zulรผm ile abat olunmaz. ลžunu da biliyoruz ‘Alma mazlumun ahฤฑnฤฑ, รงฤฑkar aheste aheste.” dedi.

Tรผrkiye olarak her fฤฑrsatta bu yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ doฤŸru bulmadฤฑklarฤฑnฤฑ ve tasvip etmediklerini ifade ettiklerini belirten ErdoฤŸan, “Sudan halkฤฑnฤฑ cezalandฤฑran, yฤฑllarca Sudan’ฤฑn kalkฤฑnmasฤฑna, geliลŸmesine engel olan yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn artฤฑk hiรงbir makul gerekรงesi kalmamฤฑลŸtฤฑr.” deฤŸerlendirmesinde bulundu.

ErdoฤŸan, zor gรผnlerinde daima Sudan’ฤฑn yanฤฑnda olunduฤŸunu ve yine olunmaya devam edileceฤŸini ifade ederek, ลŸรถyle devam etti:

“Resmi kurumlarฤฑmฤฑzla sivil toplum kuruluลŸlarฤฑmฤฑzla tehditlere, baskฤฑlara, ลŸantajlara boyun eฤŸmeden imkanlarฤฑmฤฑzฤฑ Sudan halkฤฑ iรงin seferber edeceฤŸiz.

Birilerinin keyfi iรงin kardeลŸlik hukukumuzun zedelenmesine asla mรผsaade etmedik. ร‡รผnkรผ biz Peygamber Efendimizin ลŸu emirlerini kendimize daima baลŸ tacฤฑ ediyoruz. Sevgili Peygamberimiz ne buyuruyor? Mรผslรผman Mรผslรผman’ฤฑn kardeลŸidir. Ne buyuruyor? Mรผslรผman Mรผslรผman’a zulmetmez. Ne buyuruyor? Mรผslรผman Mรผslรผman’ฤฑn baลŸฤฑna gelen musibette onu terk etmez, onu zalimin zulmรผnde bฤฑrakmaz. Ne buyuruyor? Mรผslรผman bir kardeลŸine yardฤฑmda bulundukรงa Allah da ona yardฤฑmda bulunur. Dรผn olduฤŸu gibi bugรผn de yarฤฑn da Sudan halkฤฑnฤฑn yanฤฑnda olmayฤฑ sรผrdรผreceฤŸiz. Aziz kardeลŸim ร–mer el-BeลŸir’in saฤŸduyulu liderliฤŸi altฤฑnda Sudanlฤฑ kardeลŸlerimin sabฤฑr ve dayanฤฑลŸmasฤฑyla -unutmayฤฑn sabฤฑr รงok bรผyรผk bir zenginliktir. Men sabera zafera… Sudan’ฤฑn hem bรถlgesinde hem de uluslararasฤฑ alanda hak ettiฤŸi konuma geleceฤŸine inanฤฑyorum.”

Mรผslรผmanlarฤฑn son yฤฑllarda bรผyรผk bir tรผrbรผlansฤฑn iรงinden geรงtiklerinin gรถrรผldรผฤŸรผnรผ vurgulayan ErdoฤŸan, ลŸunlarฤฑ sรถyledi:

“Suriye’den Irak’a, Libya’dan Mฤฑsฤฑr’a, Yemen’den Kรถrfez Bรถlgesi’ne kadar birรงok รผlke sancฤฑlฤฑ ve sฤฑkฤฑntฤฑlฤฑ gรผnler yaลŸฤฑyor. Asฤฑrlar boyunca ilim, irfan ve hikmet merkezi olan ลŸehirlerimiz maalesef bugรผn ancak รงatฤฑลŸmalarla gรผndeme geliyor. ฤฐslam medeniyetinin asฤฑrlฤฑk kรผtรผphaneleri, eลŸsiz eserleri, mimari harikasฤฑ camileri ya terรถr รถrgรผtleri ya da devlet terรถrรผ uygulayan rejimler tarafฤฑndan tek tek yok ediliyor. ลžimdi ฤฐsrail devlet terรถrรผ uygulamฤฑyor mu? Onunla beraber hareket edenler devlet terรถrรผ uygulamฤฑyor mu? 29 yaลŸฤฑndaki down sendromlu Muhammed’i kalkฤฑp da duvara yaslayarak, onu taciz edenler devlet terรถrรผ uygulamฤฑyor mu? 15 yaลŸฤฑndaki El-Junidi’yi gรถzlerini baฤŸlayarak adeta kuลŸatan 20 kadar ฤฐsrail askeri devlet terรถrรผ uygulamฤฑyor mu? Bunlarฤฑ sรถylediฤŸimiz zaman haksฤฑzlฤฑk mฤฑ yapฤฑyoruz? Bunu acaba biz gรถrรผyoruz da Batฤฑ dรผnyasฤฑ bunlarฤฑ gรถrmรผyor mu? Gรถrรผyorlarsa niรงin sessiz kalฤฑyorlar?”

“HAKSIZLIK KARลžISINDA SUSAN DฤฐLSฤฐZ ลžEYTANDIR”

“Biz ลŸuna inanฤฑyoruz, haksฤฑzlฤฑk karลŸฤฑsฤฑnda susan dilsiz ลŸeytandฤฑr.” ifadesini kullanan ErdoฤŸan, sรถzlerini ลŸรถyle sรผrdรผrdรผ:

“GeรงtiฤŸimiz asฤฑrda olduฤŸu gibi ฤฐslam dรผnyasฤฑ bir kez daha bรถlรผnmek, parรงalanmak, kolay yutulur lokmalara ayrฤฑlmak isteniyor. Mezhep farklฤฑlฤฑklarฤฑ kรถrรผklenerek etnik ayrฤฑlฤฑklar derinleลŸtirilerek. Afrika’nฤฑn bazฤฑ รผlkelerinde olduฤŸu gibi yรผzyฤฑllardฤฑr aynฤฑ topraฤŸฤฑ paylaลŸan insanlar birbirlerine dรผลŸรผrรผlerek son derece kirli, son derece kanlฤฑ bir senaryo uygulamaya konuluyor. Sudan’ฤฑ bรถlmediler mi? Gรผney Sudan nereden รงฤฑktฤฑ? Sudan’ฤฑn iรงinden รงฤฑktฤฑ. Kimler yaptฤฑ bunu? Malum. KardeลŸlerim bir damla petrolรผ, bir damla kandan daha kฤฑymetli gรถren sefil anlayฤฑลŸ kaynaklarฤฑmฤฑzฤฑ daha kolay sรถmรผrmek, zenginliklerimizi daha kolay gasbetmek iรงin bizi birbirimize kฤฑrdฤฑrฤฑyor. Bunun iรงin kimi zaman ekonomik yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ bir silah olarak kullanฤฑyorlar. Bunun iรงin kimi zaman medyadaki elemanlarฤฑnฤฑ รผzerimize saldฤฑrtฤฑyorlar. Kimi zaman daha da ileri gidip halkฤฑn iradesine dayanan meลŸru yรถnetimleri darbeyle tasfiye etmeye รงalฤฑลŸฤฑyorlar. Amaรงlarฤฑnฤฑ gerรงekleลŸtirmek iรงin tฤฑpkฤฑ DEAลž’ta, PKK, PYD’de olduฤŸu gibi terรถr รถrgรผtlerini taลŸeron olarak kullanฤฑyorlar. ฤฐrlandalฤฑ bir yazar ลŸรถyle bir tespitte bulunuyor, ‘Kan kokusu almฤฑลŸ bir kรถpek balฤฑฤŸฤฑndan daha tehlikelisi, petrol kokusu almฤฑลŸ emperyalistlerdir.”

ErdoฤŸan, konuลŸmasฤฑ sฤฑrasฤฑnda “Dik dur eฤŸilme, bu millet seninle” tezahรผratฤฑ รผzerine, “Genรงler ลŸunu bilmenizi isterim, biz hep dik durduk. Biz Allah’ฤฑn huzurunda, rรผkuda ve secdede eฤŸilmekten baลŸka hiรงbir beลŸeri gรผcรผn รถnรผnde eฤŸilmedik.” dedi.

“Modern sรถmรผrgeciler iรงin tek deฤŸer elmas, altฤฑn ve petroldรผr”
Burada konuลŸan ErdoฤŸan, modern sรถmรผrgeciler ve gรผnรผmรผzรผn emperyalistleri iรงin tek deฤŸerin elmas, altฤฑn ve petrol olduฤŸunu belirterek, “Onlarฤฑn yegane kฤฑymet verdikleri ลŸey, ya yer altฤฑ kaynaklarฤฑmฤฑzdฤฑr ya da yer รผstรผndeki pazar potansiyelimizdir. Onlar iรงin mesele demokrasi, hukuk, adalet deฤŸildir. Onlar iรงin mesele insan, tabiat, รงevre deฤŸildir. Onlar iรงin tek mesele para, รงฤฑkar, menfaattir. Menfaatleri iรงin bir avuรง petrol iรงin รงiฤŸnemeyecekleri hiรงbir deฤŸer, hiรงbir ilke yoktur. ลžรผphesiz bunun anlamฤฑnฤฑ en iyi Afrika kฤฑtasฤฑ bilir.” ifadesini kullandฤฑ.

ErdoฤŸan, Afrikalฤฑlarฤฑn asฤฑrlar boyunca kendi topraklarฤฑnda kimi zaman kรถle gibi kimi zamanda meta gibi alฤฑnฤฑp satฤฑldฤฑklarฤฑnฤฑ ve baลŸka kฤฑtalara gayri insani ลŸartlarda gรถtรผrรผldรผklerine iลŸaret ederek, bu yรผzden sรถmรผrรผnรผn ne olduฤŸu รงok iyi bildiklerini aktardฤฑ.

“KUDรœS MESELESฤฐNDE EฤžฤฐLMEDฤฐฤžฤฐMฤฐZ GฤฐBฤฐ DฤฐK DURALIM”

Afrika halklarฤฑnฤฑn baฤŸฤฑmsฤฑzlฤฑklarฤฑnฤฑ diลŸleri ve tฤฑrnaklarฤฑyla kazandฤฑklarฤฑnฤฑ, yarฤฑm asฤฑr sonra bile o meลŸhur dรถnemin bedelini รถdediklerini belirten ErdoฤŸan, “Allah’ฤฑn izniyle gelecek, bu asrฤฑn sonunu bulmadan Afrika kฤฑtasฤฑnฤฑn olacaktฤฑr. Yeter ki dik duralฤฑm, yeter ki gayret edelim, yeter ki eฤŸilmeyelim. Kudรผs meselesinde eฤŸilmediฤŸimiz gibi.” dedi.

Birรงok Afrika รผlkesinde halen halk sefalet iรงinde yaลŸarken รผlkenin zenginliklerinin batฤฑlฤฑlar tarafฤฑndan gasp edildiฤŸine dikkati รงeken ErdoฤŸan, 10 sentlik aลŸฤฑlara ve รผretimi basit ilaรงlara ulaลŸฤฑlamadฤฑฤŸฤฑnฤฑ iรงin bugรผn onbinlerce Afrikalฤฑ รงocuฤŸun hayatฤฑnฤฑ kaybettiฤŸini bildirdi.

CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan, aรงlฤฑk, kฤฑtlฤฑk ve yoksulluk dolayฤฑsฤฑyla her yฤฑl Afrika’nฤฑn binlerce evladฤฑnฤฑ Akdeniz’in azgฤฑn dalgalarฤฑna kurban verdiฤŸini vurgulayarak, ziyaret ettikleri birรงok รผlkede bu gerรงeฤŸe kendilerinin de ลŸahit olduฤŸunu ifade etti.

ErdoฤŸan, ลŸรถyle devam etti:

“รœlkesinde benzin istasyonlarฤฑnda kuyruk olan bir รผlkenin aslฤฑnda dรผnyanฤฑn en รถnemli petrol รผreticilerinden biri olmasฤฑ bunun en รงarpฤฑcฤฑ รถrneklerinden biridir. GittiฤŸimiz รผlkelerde devlet baลŸkanlarฤฑyla yaptฤฑฤŸฤฑmฤฑz temaslarda yรผreฤŸimizi daฤŸlayan manzaralarla karลŸฤฑlaลŸฤฑyoruz. Pek รงok liderin mevcut dรผzene itiraz ettiฤŸinde nasฤฑl baskฤฑ altฤฑna alฤฑndฤฑฤŸฤฑnฤฑ, nelerle tehdit edildiฤŸini bizzat kendi aฤŸฤฑzlarฤฑndan dinliyorum.

Bu iรง karartฤฑcฤฑ tablo karลŸฤฑsฤฑnda biz biliyoruz ki mazlumlarฤฑn ahฤฑ asla yerde kalmaz. Yine biliyoruz ki ‘Zulรผm ile abad olanฤฑn ahiri berbat olur.’ Er ya da geรง her Firavun’un karลŸฤฑsฤฑna, ‘Zulรผm dรผzenini yerle yeksan edecek bir Musa รงฤฑkar.’ Bunu biliyoruz. Burada mesele, Mรผslรผmanlar olarak bizlerin basiret ve ferasetle hareket etmesidir. Peygamber Efendimiz ลŸรถyle buyuruyor; ‘Mรผslรผmanฤฑn ferasetinden korkun. ร‡รผnkรผ o Allah’ฤฑn nuruyla bakar.’ Bizim iรงin asฤฑl imtihan iลŸte budur.”

Sรถmรผrgecilerin oyununa gelmeleri durumunda kaybedeceklerini belirten ErdoฤŸan, “Sฤฑrf belli gรผรงler istiyor diye sฤฑrtฤฑmฤฑzฤฑ kardeลŸimize dรถnersek, onu kendimize dรผลŸman gรถrรผrsek o zaman uรงuruma doฤŸru yuvarlanmฤฑลŸ oluruz. Buna karลŸฤฑlฤฑk dayanฤฑลŸma iรงinde olursak, birbirimize kenetlenirsek o zaman da รผstesinden gelemeyeceฤŸimiz hiรงbir engel yoktur.” dedi.

Amerikan yรถnetiminin รถnceki hafta aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑ provokatif Kudรผs kararฤฑ karลŸฤฑsฤฑnda tรผm Mรผslรผmanlarฤฑn ve insanlฤฑฤŸฤฑn sergilediฤŸi uhuvvetin bu anlamda kฤฑrฤฑlma noktasฤฑ olduฤŸunu vurgulayan ErdoฤŸan, “Sadece Mรผslรผmanlar deฤŸil aklฤฑ selim sahibi Hristiyanlar da Amerikan’ฤฑn Kudรผs’รผ ฤฐsrail’e peลŸ keลŸ รงeken kararฤฑna direnmiลŸlerdir.” ifadesini kullandฤฑ.

CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan, ฤฐslam ฤฐลŸbirliฤŸi TeลŸkilatฤฑ’nฤฑn olaฤŸanรผstรผ zirvesine destek vermek iรงin Sudan Devlet BaลŸkanฤฑ ร–mer El-BeลŸir baลŸta olmak รผzere birรงok liderin, farklฤฑ inanรง gruplarฤฑndan yรผzlerce insanฤฑn ฤฐstanbul’a geldiฤŸini belirtti.

ErdoฤŸan, ลŸunlarฤฑ kaydetti:

“Orada bรผtรผn รผlkeler yek vรผcut olarak Amerikan’ฤฑn kararฤฑnฤฑ tanฤฑmadฤฑklarฤฑnฤฑ, Kudรผs’รผ Filistin’in iลŸgal altฤฑndaki baลŸkenti olarak kabul ettiklerini ilan ettiler. Daha sonra konuyu รถnce BirleลŸmiลŸ Milletler Gรผvenlik Konseyine, akabinde de genel kurula taลŸฤฑdฤฑk. Gรผvenlik Konseyinde 14 รผlke hazฤฑrladฤฑฤŸฤฑmฤฑz tasarฤฑya ‘evet’ demesine raฤŸmen sadece Amerika’nฤฑn vetosu sebebiyle maalesef karar รงฤฑkmadฤฑ. Genel kurul sรผrecinde ise 128 รผlke yapฤฑlan ลŸantaj ve tehditlere raฤŸmen karar tasarฤฑsฤฑ lehine oy kullandฤฑ. Fakat Amerika yanฤฑnda sadece 8 รผlke buldu. Onlar da nรผfusu 15 bin, 20 bin, 25 bin, 30 bin olan รผlkecikler. Nereden nereye? Bรถylece Amerika’nฤฑn Kudรผs’รผn ฤฐsrail’i baลŸkenti olarak tanฤฑma kararฤฑnฤฑn hukuksuzluฤŸu tรผm dรผnya tarafฤฑndan kabul edilmiลŸ oldu. Amerika’nฤฑn kararฤฑnฤฑ aรงฤฑklamasฤฑndan sonraki 15 gรผn iรงinde elde edilen bu sonuรง ลŸรผphesiz, hepimizin ortak zaferidir. Bu tablo bir ve beraber hareket edince neleri baลŸarabileceฤŸimizin en gรผzel ifadesidir. Bu vesileyle bugรผn Hartum’dan bu 128 รผlkenin tรผm liderlerine, yรถnetecilerine ลŸahsฤฑm, milletim ฤฐslam dรผnyasฤฑ olarak teลŸekkรผr ediyorum.”

“EฤžฤฐTฤฐM ร–ฤžRETฤฐM VE AKADEMฤฐK DEฤžฤฐลžฤฐM ALANINDA GEREKEN DESTEฤžฤฐ VERMEYE HAZIRIZ”

ErdoฤŸan, Tรผrkiye’nin, Sudan’a eฤŸitim รถฤŸretim ve akademik deฤŸiลŸim alanฤฑnda gereken desteฤŸi vermeye hazฤฑr olduฤŸunu ifade ederek, “Bugรผne kadar 407 Sudanlฤฑ รถฤŸrenciye Tรผrkiye burslarฤฑ vasฤฑtasฤฑyla รผlkemizde eฤŸitim รถฤŸretim imkanฤฑ sunduk. Ayrฤฑca vakฤฑf ve derneklerimiz de Sudanlฤฑ รถฤŸrencilere sahip รงฤฑkฤฑyor, kendilerine Tรผrkiye’de eฤŸitim imkanฤฑ saฤŸlฤฑyor.” dedi.

Tรผrk ve Sudan รผniversitelerinin iลŸ birliฤŸinin รถnรผmรผzeki dรถnemde daha da geliลŸeceฤŸine inandฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurgulayan ErdoฤŸan, ลŸunlarฤฑ kaydetti:

“Bรถlgenin en fasih, en gรผzel Arapรงasฤฑnฤฑ konuลŸan Sudan’ฤฑn, รถzellikle Arapรงa รถฤŸrenmek isteyen genรงlerimiz iรงin รงok bรผyรผk imkanlar saฤŸladฤฑฤŸฤฑna da inanฤฑyorum. Tรผrk รถฤŸrenciler, Sudanlฤฑ kardeลŸlerimin misafirperverliฤŸinde hiรงbir sฤฑkฤฑntฤฑ, hiรงbir sorun yaลŸamadan burada en gรผzel ลŸekilde Arapรงa’yฤฑ รถฤŸreneceklerdir.”

ErdoฤŸan, รถte yandan Sudanlฤฑ genรงlerin Tรผrkรงe’ye ilgilerinin artmasฤฑndan dolayฤฑ bรผyรผk memnuniyet duyduฤŸunu ifade ederek, ลŸรถyle devam etti:

“Hartum’daki Yunus Emre Tรผrk Kรผltรผr Merkezinde ลŸu anda 800 civarฤฑnda รถฤŸrenci Tรผrkรงe รถฤŸreniyor. Hartum รœniversitesinin de bรผnyesinde bir Tรผrkรงe bรถlรผmรผ aรงarak Sudanlฤฑ รถฤŸrencilerin bu talebine karลŸฤฑlฤฑk vermesini bekliyoruz. Bu ziyaretimizde bir baลŸka รงalฤฑลŸma daha yaptฤฑk. O da bir Sudan-Tรผrkiye รœniversitesi kurmak. Dรถner dรถnmez bunun da talimatlarฤฑnฤฑ vereceฤŸiz ve sรผratle Yร–K muhatabฤฑyla รงalฤฑลŸmasฤฑnฤฑ baลŸlatacak ve bรถylece adฤฑmlarฤฑmฤฑzฤฑ atacaฤŸฤฑz.”

Tรผrkiye’nin bรถlgede yaptฤฑฤŸฤฑ diฤŸer yatฤฑrฤฑmlara da deฤŸinen ErdoฤŸan, SaฤŸlฤฑk Bilimleri รœniversitesi tarafฤฑndan SaฤŸlฤฑk Bilimleri Enstitรผsรผ ve SaฤŸlฤฑk Hizmetleri Yรผksekokulu aรงฤฑlmasฤฑna yรถnelik รงalฤฑลŸmalarฤฑn devam ettiฤŸi bilgisini verdi.

ร‡alฤฑลŸmalarฤฑn kฤฑsa sรผrede sona ereceฤŸini kaydeden ErdoฤŸan, sรถzlerini ลŸรถyle sรผrdรผrdรผ:

“KardeลŸlerim, bรผtรผn bu dรผลŸรผncelerimle รถzellikle gรถsterdiฤŸiniz bu ilgiye, bu alakaya, Hartum รœniversitesi yรถnetiminin ลŸahsฤฑma tevdi etmiลŸ olduฤŸu bu fahri doktora รผnvanฤฑna, รถzellikle ลŸahsฤฑm ve milletim olarak teลŸekkรผr ediyorum.

Sudan’da bulunmaktan ve siz kฤฑymetli kardeลŸlerime hitap etmekten duyduฤŸum bahtiyarlฤฑฤŸฤฑ tekraren ifade etmek istiyorum. Rabbim yolumuzu, bahtฤฑmฤฑzฤฑ aรงฤฑk etsin, muhabbetimizi daim eylesin diyorum ve hepinizi Allah’ฤฑn selamฤฑyla selamlฤฑyorum.”

NOTLAR

Salondaki Sudanlฤฑlar, ellerinde Tรผrk bayraklarฤฑ ile Tรผrk bakanlar ve bรผrokratlarฤฑ alkฤฑลŸlar eลŸliฤŸinde karลŸฤฑladฤฑ.

Salona cรผbbe giyerek gelen CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan, Sudanlฤฑlar tarafฤฑndan “Recep Tayyip ErdoฤŸan” sloganlarฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra UฤŸur IลŸฤฑlak’ฤฑn seslendirdiฤŸi “Recep Tayyip ErdoฤŸan” isimli ลŸarkฤฑyla karลŸฤฑlandฤฑ.

Kur’an-ฤฑ Kerim tilavetiyle baลŸlayan programda, Hartum รœniversitesi hakkฤฑnda hazฤฑrlanan slayt sunumuyla salondakilere bilgi verildi, ayrฤฑca Tรผrkiye’nin Sudan’a yaptฤฑฤŸฤฑ yatฤฑrฤฑmlar anlatฤฑldฤฑ.

ErdoฤŸan’ฤฑn Kudรผs ile ilgili sรถzleri sฤฑrasฤฑnda Sudanlฤฑlar, “Canฤฑmฤฑz, ruhumuz seninle el-Aksa” sloganฤฑ attฤฑ.

“O YรœCE ร‡AฤžRIYI TรœRKฤฐYE’DEN DUYDUK”

Hartum รœniversitesi Rektรถrรผ Ahmed Muhammed Sรผleyman da yaptฤฑฤŸฤฑ konuลŸmada, “Biz burada yalnฤฑz olduฤŸumuzu dรผลŸรผnรผyorduk. Daha รถnce semaya yรผkselen o yรผce รงaฤŸrฤฑyฤฑ duymaz olmuลŸtuk. Fakat biz uzun sรผredir kaybettiฤŸimiz o yรผce รงaฤŸrฤฑyฤฑ Tรผrkiye’den duyduk. Burada Devlet BaลŸkanฤฑmฤฑz ร–mer el-BeลŸir ve Tรผrkiye’nin CumhurbaลŸkanฤฑ ErdoฤŸan olarak sizlerin birlik ve beraberlik iรงinde ortaya koyduฤŸunuz tablo beklenen ve รถzlenen tablodur.” dedi.

Sรผleyman, “Sayฤฑn CumhurbaลŸkanฤฑ, dedelerinizin Viyana kapฤฑlarฤฑna kadar giderek ortaya koyduklarฤฑ yรผce mรผcadele ruhunu unutmuyoruz. ร‡anakkale’de ortaya koyduklarฤฑ fedakarlฤฑklarฤฑ unutmamฤฑz mรผmkรผn deฤŸil. Bugรผn de sizler dedelerinizin yolundan ilerliyorsunuz.” ifadelerini kullandฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

Ad AlฤฑลŸ โ‚บ SatฤฑลŸ โ‚บ DฤŸลŸ.%
DOLAR 47.0272 47.0382 0%
EURO 53.7613 53.7717 0.1%
JAPON YENฤฐ 3.445 3.453 -0.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.0757 58.0977 -0.07%
STERLฤฐN 63.0464 63.0675 0.13%
ร‡ฤฐN YUANI 6.9429 6.9454 0.02%
RUS RUBLESฤฐ 0.599 0.6011 -0.78%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Ad SatฤฑลŸ โ‚บ DฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($) 4025.64 -0.65%
SPOT ALTIN GRAM (TL) 6082.11 -0.74%
GRAM ALTIN SERBEST P. 6163.01 0%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL) 87.98 -0.92%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR) 130500.00 0.69%
HAS ALTIN GRAM (TL) 6051.70 -0.74%
SPOT ALTIN KG (TL) 128666.00 -0.74%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL) 41446.00 0.56%
GรœMรœลž/ONS ($) 58.23 -0.83%

Canlฤฑ Kripto Paralar

Kripto Son DฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64596.27 3.3194%
Ethereum 1873.35 5.1913%
Tether USDt 1.00 0.0613%
BNB 576.08 1.1237%
Solana 77.40 3.178%
USDC 1.00 0.0035%
XRP 1.10 3.4886%
Dogecoin 0.07 2.7958%
Toncoin 1.61 1.7291%
Cardano 0.16 2.7936%
Shiba Inu 0.00 2.6015%
Avalanche 6.62 1.917%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam