Merkez Bankasฤฑ, yarฤฑndan itibaren fonlamasฤฑnฤฑ sadece GLP’den yapacak. Kararฤฑn aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama faizi yรผzde 12.25’e taลฤฑmasฤฑ bekleniyor
TCMB yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklama ile “TCMB bรผnyesinde faaliyette bulunan Bankalararasฤฑ Para Piyasasฤฑ’nda bankalarฤฑn borรง alabilme limitleri (BAL) yarฤฑndan geรงerli olmak รผzere gecelik vadede yapฤฑlan iลlemler iรงin sฤฑfฤฑra dรผลรผrรผlmรผลtรผr. Aynฤฑ tarihten itibaren geรงerli olmak รผzere gรผn iรงi limit (GฤฐL) iลlemleri iรงin bankalara tanฤฑnan limitler 21 Kasฤฑm 2017 tarihinde geรงerli olan BAL limitlerinin iki katฤฑ olarak belirlenmiลtir” denildi. Reuters’a bilgi veren bir TCMB yetkilisi, “Yarฤฑndan itibaren tรผm fonlama geรง likidite penceresinden yapฤฑlacak. Aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama fonlama maliyeti yรผzde 12.25’ye yรผkselecek” dedi. TCMB’nin uyguladฤฑฤฤฑ likidite politikalarฤฑnฤฑn bileลiminde ortaya รงฤฑkan son faizi gรถsteren aฤฤฑrlฤฑklฤฑ ortalama fonlama maliyeti yฤฑlฤฑn baลlarฤฑndaki yรผzde 8.30’lu seviyelerden Mayฤฑs ayฤฑ ortasฤฑndan bu yana yรผzde 11.90-12.00 bandฤฑna bulunuyor. Bu verilere gรถre ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayฤฑna gรถre yaklaลฤฑk 375 baz puan sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma yapฤฑldฤฑ ve bu adฤฑm piyasada tarafฤฑndan ciddi bir sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma ve kur รผzerindeki baskฤฑlarฤฑ azaltan en รถnemli etkenlerden biri olarak nitelendirildi. TCMB’nin bugรผnkรผ adฤฑmฤฑ sฤฑkฤฑlaลtฤฑrmayฤฑ 375 baz puandan 400 baz puana รงฤฑkarmฤฑล olacak.
Bu geliลme ile birlikte dolar ve eurodaki yรผkseliล hฤฑz kesti. Saat 10:35 itibariyle dolar 3.9510 lira seviyesinde seyrediyor.
Dolar/TL bugรผn en dรผลรผk 3,9181, en yรผksek 3,9781 seviyesini gรถrdรผ.
Euro ise 4.6416 lira seviyesinde bulunuyor. Euro en dรผลรผk 4.6008 lira, en yรผksek 4.6755 lirayฤฑ gรถrmรผลtรผ.







