ฤฐmzalanan toplu sรถzleลme ile memur emeklileri 2018โin Ocak-Temmuz dรถneminde yรผzde 4, Temmuz-Aralฤฑk dรถneminde ise yรผzde 3,5 zam alacak. 6 aylฤฑk dรถnemler halinde gerรงekleลen enflasyon oranฤฑnda รถngรถrรผlen artฤฑล da zamma yansฤฑyacak. Bรถylece, en dรผลรผk memur emeklisinin maaลฤฑ 2018โin ilk yarฤฑsฤฑnda 1.945 liraya รงฤฑkacak.
1 Aฤustosโta baลlayan, 3,2 milyon memur ile 1,9 milyon memur emeklisinin 2018-2019 yฤฑlฤฑ zam ve sosyal haklarฤฑ konusundaki 4. Dรถnem Toplu Sรถzleลme gรถrรผลmeleri sonuรงlandฤฑ.ย
ย Buna gรถre, gรถrevdeki memurlar ile emeklileri, 2018โin Ocak-Temmuz dรถneminde yรผzde 4, Temmuz-Aralฤฑk dรถneminde ise yรผzde 3,5; 2019โun da Ocak-Temmuz dรถneminde yรผzde 4, Temmuz Aralฤฑk dรถneminde yรผzde 5 zam alacaklar. Bรถylece, 2018 yฤฑlฤฑ iรงin toplamda 7,5, 2019 yฤฑlฤฑ iรงin de yรผzde 9 zam yapฤฑlmฤฑล oldu. ฤฐki yฤฑllฤฑk toplam zam tutarฤฑ da yรผzde 16,5โi buldu. Tabi her toplu sรถzleลmede olduฤu gibi bu zamlara hem 2018 hem de 2019 yฤฑlฤฑnda 6 aylฤฑk dรถnemler halinde gerรงekleลen enflasyon oranฤฑnda รถngรถrรผlen artฤฑล da eklenecek.
ENFLASYON FARKI DA OLACAK
Bugรผnden itibaren memur ve emeklilerinin รถnรผmรผzdeki 2 yฤฑlda alacaklarฤฑ zamlarฤฑ kuruลu kuruลuna aรงฤฑklayacaฤฤฑz. ฤฐlk olarak da 1,9 milyon memur emeklisinden baลlฤฑyoruz. Hemen belirtmekte fayda var; tablolardaki zamlฤฑ maaลlar, enflasyon farkฤฑ hesaba katฤฑlmadan, sadece toplu sรถzleลmeye gรถre belirlenerek hesaplanmฤฑลtฤฑr. Aynฤฑ ลekilde vergi iadeleri de yine sรถzleลmeye gรถre zamlฤฑ maaลlar รผzerinden hesaplanmฤฑลtฤฑr. Bunlarฤฑn รผzerine 6 aylฤฑk dรถnemler halinde oluลacak enflasyon farklarฤฑ da eklenecek.
SON ฤฐKฤฐ YILDA YรZDE 21,79 ZAM
รok kฤฑsa, geรงen toplu sรถzleลmede durum neydi diye รถzetleyecek olursak; 2015โde yapฤฑlan toplu sรถzleลme รงerรงevesinde memur ve emeklileri 2016 yฤฑlฤฑ Ocak ayฤฑnda yรผzde 6, Temmuz ayฤฑnda da yรผzde 5 zam aldฤฑlar. Ayrฤฑca 2016โnฤฑn Ocak ayฤฑnda da maaลlara yรผzde 0,90 enflasyon farkฤฑ yansฤฑdฤฑ. Bu yฤฑl ise, yani 2017โde, toplu sรถzleลmede zam oranฤฑ Ocak ayฤฑnda yรผzde 3, Temmuz ayฤฑnda yรผzde 4 olarak belirlendi. Temmuz ayฤฑnda ise yรผzde 2,89 enflasyon farkฤฑ oluลtu ve zam oranฤฑ yรผzde 6,89 oldu. Bรถylece memur ve emeklileri, 2016-2017โde toplam 21,79 zam almฤฑล oldular.
Gelelim, memur emeklilerinin รถnรผmรผzdeki toplu sรถzleลmeden kaynaklฤฑ maaล zamlarฤฑna. Yeni zamlarla birlikte en dรผลรผk memur emeklisinin maaลฤฑ 2018โin ilk yarฤฑsฤฑnda yรผzde 4โlรผk zam oranฤฑ ile birlikte 1.945 liraya รงฤฑkacak.
ย
Bugรผnkรผ maaลlarฤฑn iรงine ek รถdeme dahil deฤildir. Ek รถdemeler maaล รผzerinden hesaplanmฤฑลtฤฑr. 2018 yฤฑlฤฑndaki enflasyona gรถre oluลacak enflasyon farkฤฑ hesaba katฤฑlmamฤฑลtฤฑr. Maaล zamlarฤฑ Sadece Toplu Sรถzleลmeden kaynaklฤฑ Ocak ve Temmuz zam oranฤฑna gรถre hesaplanmฤฑลtฤฑr.







