Almanya hükümetinin Avrupa Birliği’nden (AB) Türkiye’ye mali baskı yapılmasını talep ettiği belirtildi. Reuters’ın haberine göre aralarında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn olmak üzere Avrupalı yetkililere gönderilen mektupta, AB üyeliğine hazırlık kapsamında Türkiye’ye yapılan mali desteğin gerektiği durumda kesilme olasılığının netleştirilmesi talep ediliyor.
Ayrıca Alman hükümetinin görüşüne göre AB, gümrük birliğinin modernizasyonuyla ilgili Türkiye ile görüşmeleri dondurmalı.
Mektupta, “Türkiye ve AB arasındaki gümrük birliğinin modernizasyonuyla ilgili görüşmeler, son olaylar ışığında, Türkiye’ye yanlış sinyal verebilir” ifadelerine yer verildi.
Alman makamların kaleme aldığı metinde Türkiye’ye verilen katılım öncesi yardımda, demokrasi ve hukukun desteklemesinin hedef alınması talep ediliyor.
Ayrıca ihtiyaç duyulduğu takdirde Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’ye mali yardımı durdurmayı gündemine alması gerektiği belirtiliyor.
Metinde, “Komisyon’dan Türkiye’ye yaptığı katılım öncesi yardımları daha anlamlı yöne kaydırmasını bekliyor” ifadesi kullanılıyor.
Gerginlik sürekli tırmanıyor.
Türkiye ile Almanya’nın bir süredir yaşadığı diplomatik gerginlik, Alman vatandaşı insan hakları savunucusu Peter Steudtner’in Türkiye’de tutuklanmasıyla daha da artmıştı.
Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Steudtner’in tutuklanmasının ardından “İlişkilere böyle devam edemeyiz. Ankara’daki sorumluların politikaları sonuçsuz kalmayacak” demişti.
Gabriel’in açıklamalarına yanıt veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, “Bu açıklamaların yaklaşmakta olan Almanya seçimlerine yönelik iç siyaset yatırımı olduğunu düşünüyoruz” diye konuşmuştu.
Türkiye’nin terör ile ilişkili olduğundan şüphelendiği ve önemli Alman şirketlerinin bulunduğu bir listeyi Almanya’ya vermesi de almanya tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Konuyla ilgili olarak Ekonomi Bakanı Zeybekçi, bir daha bu tür bir hatanın olmayacağını söylemişti







