Yaล ลartฤฑnฤฑ tamamlasa da emeklilik iรงin yฤฑl ve prim sรผresini dolduramayanlara toplu รถdeme imkanฤฑ var. Bu kiลiler SGKโya baลvurup paralarฤฑ geri alabiliyor.
Emekli olmak iรงin yaล ลartฤฑnฤฑ doldurmuล olmasฤฑna raฤmen, sigortalฤฑlฤฑk sรผresini veya prim รถdeme gรผn sayฤฑsฤฑnฤฑ dolduramamฤฑล kiลi isterse Sosyal Gรผvenlik Kurumu’na (SGK) รถdediฤi primleri geri alabiliyor.
SGK’YA BAลVURUN
SGK’ya baลvuran kiลiye o zamana kadar รถdediฤi malullรผk, yaลlฤฑlฤฑk ve รถlรผm sigortasฤฑ primleri (saฤlฤฑk hariรง) iade ediliyor. Toplu parayฤฑ alabilmek iรงin; sigortalฤฑ olarak bir iลyerinde รงalฤฑลmฤฑyor olmak ya da kendi iลini yรผrรผtรผyor olmamak, yฤฑl (erkekler iรงin 25, kadฤฑnlar iรงin 20) ve yaล ลartฤฑnฤฑ tamamlamak gerekiyor. Prim iadesi, รถdenmiล primler yazฤฑlฤฑ istek tarihine kadar geรงen yฤฑllar iรงin gรผncelleme katsayฤฑsฤฑ ile gรผncellenerek รถdeniyor. Takvim’in haberine gรถre, eski SSK’lฤฑlar (4A) iรงin 2008’den รถnce kendi adฤฑna รถdenen hem iลรงi hem de iลveren primi, 2008’den sonra ise sadece iลรงi primleri geri รถdeniyor. Baฤ-Kur’lularฤฑn tรผm primleri geri veriliyor.
BORรLU ESNAFA SAฤLIK HฤฐZMETฤฐ
Borcu nedeniyle saฤlฤฑk hizmeti alamayan yaklaลฤฑk 1.5 milyon Baฤ- Kur’lu esnaf iรงin yasal dรผzenleme yapฤฑlacak. Baฤ-Kur esnafฤฑnฤฑn emeklilik primleriyle saฤlฤฑk primleri ayrฤฑlacak. Emeklilik primlerini yatฤฑrmamฤฑล olsalar bile, saฤlฤฑk primini yatฤฑran Baฤ-Kur’lular saฤlฤฑk hizmeti alabilecek. Meclis tatile girmeden รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ planlanan yasa ile prim borcu olsun, olmasฤฑn tรผm Baฤ-Kur esnafฤฑnฤฑn saฤlฤฑk hizmeti almasฤฑ saฤlanacak. Eylรผl-Ekim’de de Meclis’te bu konuyla ilgili yasal dรผzenleme รงฤฑkarฤฑlacak.







