Tatil sonrasฤฑ haftanฤฑn ilk gรผnรผ yurt iรงinde iลgรผcรผ istatistikleri ve Merkezi Yรถnetim bรผtรงe dengesi rakamlarฤฑ takip edilecek. Yurt dฤฑลฤฑnda Euro Bรถlgesi sanayi รผretimi, ABD New York Fed imalat endeksi, perakende satฤฑลlar ve NAHB konut piyasasฤฑ endeksi รถne รงฤฑkฤฑyor.
รne รฤฑkan Baลlฤฑklar
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB), 2023 yฤฑlฤฑnda 818,2 milyar TL zarar aรงฤฑkladฤฑ.
ฤฐran, ฤฐsrailโin ลamโdaki ฤฐran konsolosluฤuna yรถnelik saldฤฑrฤฑsฤฑna cevap olarak ฤฐsrailโe dรผzinelerce insansฤฑz hava aracฤฑ ve fรผzelerin ateลledi. ฤฐran Genelkurmay Baลkanฤฑ Muhammed Bakฤฑri, โฤฐลgalci ฤฐsrailโe ait รถnemli birรงok askeri hedef, ateลlenen fรผzeler ve insansฤฑz hava araรงlarฤฑ ile baลarฤฑlฤฑ bir ลekilde hedef alฤฑnarak imha edildi” dedi.
ฤฐsrail Baลbakanฤฑ Binyamin Netanyahu ฤฐranโฤฑn gece boyunca ฤฐsrailโe dรผzenlediฤi insansฤฑz hava aracฤฑ ve fรผze saldฤฑrฤฑlarฤฑnฤฑn ardฤฑndan yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, “Durdurduk, engelledik, birlikte kazanacaฤฤฑz” dedi.
ABD Baลkanฤฑ Joe Biden, ฤฐranโฤฑn ฤฐsrailโe gece saatlerinde dรผzenlediฤi saldฤฑrฤฑnฤฑn ardฤฑndan ฤฐsrail Baลbakanฤฑ Binyamin Netanyahu ile gerรงekleลtirdiฤi telefon gรถrรผลmesinde, ABDโnin ฤฐranโa yapฤฑlacak herhangi bir karลฤฑ saldฤฑrฤฑya mรผdahil olmayacaฤฤฑnฤฑ sรถylediฤi bildirildi.
ฤฐsrail basฤฑnฤฑnda yer alan haberlerde, ฤฐsrail Savaล Kabinesiโnin saldฤฑrฤฑnฤฑn ardฤฑndan ฤฐranโa verilecek karลฤฑlฤฑk konusunda karara varamadฤฑฤฤฑ aktarฤฑldฤฑ.
Orta Doฤuโda gerilimi azaltmak iรงin tรผm รผlkeleri sorumluluk almaya รงaฤฤฑran BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, โDaha fazla savaลฤฑ ne bรถlge, ne de dรผnya kaldฤฑrabilirโ dedi.
Almanya merkezli kredi derecelendirme kuruluลu Scope Ratings, Mฤฑsฤฑr’ฤฑn kredi notunu teyit ederken, gรถrรผnรผmรผnรผ yukarฤฑ yรถnlรผ revize etti.
Arjantin’de tรผketici fiyatlarฤฑ Mart ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre yรผzde 11,0 ile piyasa beklentilerinin ve bir รถnceki ayฤฑn bir miktar altฤฑnda gerรงekleลti ve รผst รผste รผรงรผncรผ ayda da yavaลladฤฑ. Analistler bir รถnceki ay yรผzde 13,2 artan tรผketici fiyatlarฤฑnda yรผzde 12,0 artฤฑล bekliyorlardฤฑ.
ABD’de enerji ลirketlerinin faaliyette bulunan petrol ve doฤal gaz sondaj kule sayฤฑsฤฑ รผst รผste dรถrdรผncรผ haftasฤฑnda da geriledi.
Goldman Sachs 2024 yฤฑl sonu iรงin altฤฑn fiyat hedefini 2300 dolar/ons’tan 2700 dolar/ons seviyesine yรผkseltti.
รin Merkez Bankasฤฑ, vadesi gelen orta vadeli kredileri รงevirirken beklendiฤi gibi politika faizini (MLF) deฤiลtirmedi ve bankacฤฑlฤฑk sisteminden bir miktar nakit รงekti.
ECB Yรถnetim Konrseyi รผyesi ve Fransa MB Baลkanฤฑ Francois Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn enflasyonla mรผcadeleyi kazandฤฑฤฤฑndan giderek daha fazla emin olduฤunu ve bunun da Haziran ayฤฑnda bir faiz indirimi olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ artฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
ฤฐngiltere ve ABD, dรผnyanฤฑn en bรผyรผk iki metal borsasฤฑnฤฑ mevcut yasaklar kapsamฤฑna alarak, yasaklanmฤฑล Rus metal ihracatฤฑnฤฑ daha sฤฑkฤฑ bir ลekilde engellemek iรงin ortak hareket edeceklerini duyurdular.
Londra Metal Borsasฤฑ (LME) Cumartesi gรผnรผ, Rusya’nฤฑn Ukrayna’yฤฑ iลgali nedeniyle uygulanan yeni ABD ve ฤฐngiltere yaptฤฑrฤฑmlarฤฑna uymak iรงin 13 Nisan ve sonrasฤฑnda รผretilen Rus metallerini sisteminden yasakladฤฑ.
ลirket Haberleri
Anadolu Sigorta’nฤฑn ilk รงeyrekte brรผt prim รผretimi %80 artฤฑลla 16,5 milyar TL oldu.
Apple’ฤฑn kรผresel iPhone sevkiyatlarฤฑ %9,6 dรผลtรผ.
Beลiktaล, Portekizli Teknik Direktรถr Fernando Santos ile yollarฤฑnฤฑ ayฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ.
รan2 Termik, ABD’nin Florida eyaletinde kurulu Denarius Pumping Services LLC’nin %65’ne tekabรผl eden ย hisseleri toplam 5,2 Mn USD bir bedel karลฤฑlฤฑฤฤฑnda satฤฑn alฤฑnmasฤฑna yรถnelik hisse satฤฑn alma sรถzleลmesi imzaladฤฑ.ย
Ford Otosan, yurt dฤฑลฤฑnda borรงlanma aracฤฑ ihracฤฑ iรงin BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc ve Sociรฉtรฉ Gรฉnรฉrale’i yetkilendirdi.
Pasifik Eurasia Lojistik, Metrans Danubia A.S. Slovakya ile ฤฐstanbul/Halkalฤฑ-Avrupa ve tersi yรถnde tren seferlerinin baลlatฤฑlmasฤฑnฤฑ iรงeren sรถzleลme imzaladฤฑ.
Yurt ฤฐรงi Gรผndem
Tรผrkiye ฤฐstatistik Kurumu(TรฤฐK), ลubat ayฤฑna iliลkin iลgรผcรผ istatistiklerini aรงฤฑklayacak (10.00).
Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ, Mart ayฤฑna iliลkin Merkezi Yรถnetim bรผtรงe dengesi verilerini aรงฤฑklayacak (11.00).
Hazine, 12 ay vadeli kuponsuz ve 2 yฤฑl vadeli sabit kuponlu tahvil ihalelerinin yanฤฑ sฤฑra, 2 yฤฑl vadeli altฤฑn tahvili ile altฤฑna dayalฤฑ kira sertifikasฤฑnฤฑn doฤrudan satฤฑลฤฑnฤฑ yapacak.
Yurt Dฤฑลฤฑ Gรผndem
Hindistan’dan Mart ayฤฑna iliลkin toptan fiyatlar verileri gelecek (09.30).
ฤฐsviรงre’nin Mart ayฤฑ รผretici ve ithal fiyatlarฤฑ verileri yayฤฑmlanacak (09.30).
Dallas Fed Baลkanฤฑ Lorie Logan, Uluslararasฤฑ Para Fonu (IMF)-Japonya Merkez Bankasฤฑ (BoJ) Konferansฤฑ kapsamฤฑnda dรผzenlenen “Ekonomik Bรผyรผmenin Anahtarฤฑ Olarak ฤฐลyerinde Cinsiyet รeลitliliฤฤฐ” baลlฤฑklฤฑ panele katฤฑlacak (09.30).
ฤฐspanya Ekonomi Bakanฤฑ Carlos Cuerpo Madrid’deki bir etkinlikte konuลacak (10.00).
Euro Bรถlgesi’nde sanayi รผretiminin Mart ayฤฑ rakamlarฤฑ aรงฤฑklanacak (12.00).
ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ (BoE Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Sarah Breeden, Innovate Finance Kรผresel Zirvesi’nde “รdeme ฤฐnovasyonuna Genel Bakฤฑล” baลlฤฑklฤฑ panelin aรงฤฑlฤฑล konuลmasฤฑnฤฑ yapacak (14.15).
Avrupa Birliฤi (AB) enerji bakanlarฤฑ gayrฤฑ resmi toplantฤฑsฤฑ gerรงekleลtirilecek.
ABD’de New York Fed imalat endeksi ve Mart ayฤฑna iliลkin perakende satฤฑล rakamlarฤฑ aynฤฑ saatte yayฤฑmlanacak (15.30).
Kanada’nฤฑn ลubat ayฤฑ imalat sipariล ve stoklarฤฑ aรงฤฑklanacak (15.30).
ABD’den takip edilecek diฤer veriler, iลletme stoklarฤฑ ve NAHB konut piyasasฤฑ endeksi olacak (17.00).
Birleลmiล Milletler (BM) Gรผvenlik Konseyi, Yemen konusunu gรถrรผลmek รผzere toplanacak (17.00).
Meksika Maliye Bakanฤฑ Rogelio Ramirez de la O, IMF-Dรผnya Bankasฤฑ Haftasฤฑ’nฤฑn aรงฤฑlฤฑล etkinliฤinde konuลacak (18.30).
ABDโnin eski Baลkanฤฑ Donald Trumpโฤฑn yetiลkin film oyuncusu Stormy Danielsโe 2016 Baลkanlฤฑk seรงimleri sฤฑrasฤฑnda “sus payฤฑ” รถdediฤi suรงlamasฤฑyla hakkฤฑnda aรงฤฑlan ceza davasฤฑnฤฑn ilk duruลmasฤฑ jรผri seรงimiyle baลlayacak.
ABD Baลkanฤฑ Joe Biden, Irak Baลbakanฤฑ Muhammed ลii el Sudan ve รekya Baลbakanฤฑ Petr Fiala’yฤฑ Beyaz Saray’da kabul edecek.







