ABD’de dรผn aรงฤฑklanan รretici Fiyatlarฤฑ Endeksi (รFE) beklentilerin รผzerinde yฤฑllฤฑk yรผzde 2,5 artarak ลubat 2012’den bu yana en yรผksek seviyesine รงฤฑkarken, haftalฤฑk iลsizlik baลvurularฤฑ 236 bine geriledi. Ayrฤฑca dรผn bir konuลma yapan ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) New York ลube Baลkanฤฑ William Dudley, korumacฤฑ ekonomik politikalarฤฑn uzun dรถnemde ekonomiye zarar vereceฤini sรถyledi.
New York borsasฤฑ veri ve aรงฤฑklamalarฤฑn ardฤฑndan daha รงok hisse bazlฤฑ hareketlerin รถne รงฤฑktฤฑฤฤฑ gรผnรผ sฤฑnฤฑrlฤฑ da olsa dรผลรผลle tamamlarken,kayฤฑplarฤฑnฤฑ รผst รผste รผรงรผncรผ gรผne taลฤฑdฤฑ. Dรผn Dow Jones endeksi gรผn iรงinde yaklaลฤฑk 3 haftanฤฑn en dรผลรผk seviyesini gรถrmesine karลฤฑn, bu seviyelerden gelen tepki alฤฑmlarฤฑyla kayฤฑplarฤฑnฤฑn รถnemli bir kฤฑsmฤฑnฤฑ telafi etti ve gรผnรผ yรผzde 0,11 azalฤฑลla tamamladฤฑ. S&P 500 ve Nsdaq endeksi de yรผzde 0,22 deฤer kaybetti.
Avrupa tarafฤฑnda, dรผn ฤฐngiltere Merkez Bankasฤฑ (BoE) beklentiler doฤrultusunda faiz ve para politikasฤฑnda deฤiลikliฤe gitmezken, ekonomiye iliลkin tahminlerinde revizyona gitti. 2017 yฤฑlฤฑna iliลkin bรผyรผme ve enflasyon beklentisini aลaฤฤฑ yรถnlรผ revize eden BoE, 2018 yฤฑlฤฑna iliลkin bรผyรผme beklentisini ise yukarฤฑya รงekti.
Dรผn Almanya’da DAX endeksi yรผzde 0,36 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,32 deฤer kaybederken, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yatay bir seyir izledi. Analistler, dรผn pay piyasalarฤฑnda kar satฤฑลlarฤฑnฤฑn etkili olduฤunu belirterek, bugรผn Almanya’da bรผyรผme verisinin detaylarฤฑnฤฑn ve Avro Bรถlgesi sanayi รผretimi verisinin takip edileceฤini ifade etti.
Dรผn dolar/yen paritesindeki gerilemenin negatif etkisi ile Japonya’da Nikkei 225 endeksi kapanฤฑลa yakฤฑn yรผzde 0,5 deฤer kaybederken, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,4 yรผkseldi.
Yurt iรงinde, dรผn dรถviz kurlarฤฑndaki yatay seyre karลฤฑn Borsa ฤฐstanbul’da kar satฤฑลlarฤฑnฤฑn gรผรงlendiฤi gรถrรผldรผ. Dรผn aรงฤฑklanan cari aรงฤฑk verisinin beklentiler doฤrulusunda 3,06 milyar dolar gelmesinin ardฤฑndan 96.491 puan ile tรผm zamanlarฤฑn en yรผksek seviyesini gรถren BIST 100 endeksi, bu seviyeden dรผลรผลe geรงerek gรผnรผ yรผzde 1,12 azalฤฑลla 95.114 puandan tamamladฤฑ.
Analistler, bugรผn ABD’de aรงฤฑklanacak enflasyon baลta olmak รผzere veri gรผndeminin yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odak noktasฤฑnda olacaฤฤฑnฤฑ kaydederek, BIST 100 endeksinin 95.000 ve 92.900 seviyelerinin destek, 96.500 ve 97.000 seviyelerinin ise direnรง konumuna geldiฤini dile getirdi.
Piyasalarฤฑn bugรผn takip edeceฤi veriler ลรถyle:
09.00 Almanya, 1. รงeyrek 2017 Gayri Safi Yurtiรงi Hasฤฑla (GSYH)
12.00 Avro Bรถlgesi, mart ayฤฑ sanayi รผretimi
15.30 ABD, nisan ayฤฑ TรFE
15.30 ABD, nisan ayฤฑ perakende satฤฑลlar
17.00 ABD, mayฤฑs ayฤฑ Michigan tรผketici gรผven endeksi
Kรผresel piyasalar negatif seyrediyor
Kรผresel piyasalar dรผn negatif bir seyir izlerken, bugรผn Almanya'da bรผyรผme ve ABD'de enflasyon verisinin yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odak noktasฤฑnda olacaฤฤฑ belirtiliyor.







