Haftanın ilk işlem gününe %0.74 artışla başlayan BIST 100 endeksi günü %0.66 değer kazanarak 90,653 seviyesinden kapatırken, BIST30 endeksi de %0.50 yükselerek 111,316 seviyesinden sonlandırdı. Borsa İstanbul’da gerçekleşen toplam işlem hacmi 3,48 milyar TL olurken, günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve THYAO oldu.
Türkiye genelinde konut fiyatları martta bir önceki aya göre % 1,16, geçen yılın aynı ayına göre de % 8.93 arttı. TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 695 bin kişi artarak 3 milyon 985 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,9 puanlık artış ile %13 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 2,2 puanlık artış ile %15,2 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 5,3 puanlık artış ile %24,5 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 2 puanlık artış ile %13,3 olarak gerçekleşti. Ayrıca mart ayına ilişkin Tarım ÜFE verilerine göre mart ayında bir önceki aya göre % 0.98 azalarak 146,66 değerini alan Tarım ÜFE, geçen yılın aynı ayına göre % 12.7 artış gösterdi. Tarım ÜFE, 12 aylık ortalamalara göre de % 4.33 yükseldi.
Şirket haberlerine baktığımızda Pegasus Havayolları, Air Berlin’in elinde bulunan % 29.51 oranındaki İzAir hissesini almak için Rekabet Kurulu’na başvurdu. Rekabet Kurulu’ndan onay çıkması halinde Pegasus, İzAir’in % 98.63’üne sahip olacak.
Çin ekonomisi, ilk çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü ve üst üste ikinci çeyrek büyüme hızında artış oldu. Gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) yılın ilk üç aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre % 6.9 artış kaydetti. Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May, Ülkenin doğru bir geleceğe yönelmesi noktasındaki yoğun tartışmaların ardından halkın bir araya gelme ve gelecekteki fırsatlar noktasında birleşme eğiliminde olduğunu ifade ederken, “AB’den ayrılmaya ve dünyaya açılmaya dönük kararımızdan kaynaklanan fırsatlarla karşı karşıya gelirken, ortak çıkarlarımız, ortak tutkularımız ve her şeyin üzerinde ortak değerlerimiz bizi bir araya getirebilir ve getirmelidir.” ifadesini kullandı.







