Tasarruf Mevduatฤฑ Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen veya kayyum olarak TMSF’nin atandฤฑฤฤฑ ลirketlerin varlฤฑklarฤฑnฤฑn ve mal varlฤฑฤฤฑ deฤerlerinin soruลturma ve kovuลturma sonuna kadar yรถnetimine, satฤฑlmasฤฑna, feshine, tasfiyesine iliลkin usul ve esaslar dรผzenlendi.
Olaฤanรผstรผ Hal (OHAL) kapsamฤฑnda รงฤฑkartฤฑlan Kanun Hรผkmรผnde Kararname (KHK) ile getirilen dรผzenlemeye iliลkin usul ve esaslar Resmi Gazete’ye yayฤฑmlandฤฑ.
Buna gรถre, anonim ลirketlerin (Aล) yรถnetim kurulu รผyeleri, limited ลirketlerin mรผdรผr ya da mรผdรผrleri, diฤer ลirketlerin yรถneticileri ile bu ลirketlerin genel mรผdรผr, murahhas aza, murahhas mรผdรผr veya aynฤฑ yetkilere sahip รผst yรถneticileri TMSF’nin iliลkili olduฤu Bakan tarafฤฑndan atanacak.
Fon tarafฤฑndan atanan veya gรถrevlendirilenler dahil, ลirket yรถneticileri gerektiฤinde Bakan tarafฤฑndan gรถrevden alฤฑnacak ve yerlerine yenileri atanacak. ลirketlerin bunun dฤฑลฤฑnda kalan yรถneticileri yetkili organlarฤฑnca belirlenecek. Ayrฤฑca, Aล’lere en az 3, en fazla 9 yรถnetim kurulu รผyesi, limited ลirketlere ise en fazla 3 mรผdรผr atanabilecek.
Aynฤฑ sermaye grubuna ait birden fazla ลirketin olmasฤฑ halinde, ana ลirkete atanacak yรถnetim kurulu veya mรผdรผrler kurulu, mรผdรผr ve yรถneticiler, aynฤฑ sermaye grubuna ait ลirketlerin tamamฤฑnฤฑn yรถnetiminden yetkili ve sorumlu olacak. Ancak, aynฤฑ sermaye grubuna ait olmakla birlikte iลlem hacmi, รผretim veya istihdam kapasitesi, cirosunun bรผyรผklรผฤรผ ve benzeri nedenlerle ayrฤฑ bir yรถnetim tarafฤฑndan yรถnetilmesi gereken ลirketlerin bulunmasฤฑ halinde, bu ลirketler iรงin ayrฤฑ yรถnetim kurulu, mรผdรผrler kurulu, mรผdรผr veya yรถnetici gรถrevlendirilebilecek.
ลirkete atanacak yรถneticilerde Tรผrk vatandaลฤฑ olmak, kamu haklarฤฑndan mahrum bulunmamak ve anayasal dรผzen ile bu dรผzenin iลleyiลine karลฤฑ suรงlardan mahkum olmamak gibi ลartlar aranacak.
ลฤฐRKET YรNETฤฐCฤฐLERฤฐNฤฐN HAK, YETKฤฐ VE SORUMLULUKLARI
Bakan tarafฤฑndan atanan ลirket yรถneticilerinin รผcretleri tecrรผbe, bilgi birikimi, eฤitim dรผzeyi ve pozisyonu ile ลirketin รถzelliฤi dikkate alฤฑnarak Bakan tarafฤฑndan, diฤer yรถneticilerin รผcretleri ise ลirketin yetkili organlarฤฑnca belirlenecek. Birden fazla ลirketin yรถnetim organฤฑna atananlara bu gรถrevlerinden sadece biri iรงin รผcret รถdenecek.
ลirket, hak ve menfaatleri gรถzetilerek ticari teamรผllere uygun bir ลekilde basiretli bir tacir gibi yรถnetilecek. ลirketin iktisadi faaliyetlerini sรผrdรผrmesi, รผretim ve istihdama katkฤฑ saฤlamasฤฑ esas alฤฑnacak.
SATIล, FESฤฐH VE TASFฤฐYEYE ฤฐLฤฐลKฤฐN HรKรMLER
ลirket yรถnetim organฤฑnฤฑn belirleyeceฤi baฤฤฑmsฤฑz denetรงi veya yeminli mali mรผลavirler tarafฤฑndan ลirket varlฤฑklarฤฑnฤฑn deฤeri ile bu deฤerin borรง ve yรผkรผmlรผlรผkleri karลฤฑlamak iรงin yeterli olup olmadฤฑฤฤฑnฤฑ, ลirketin mali durumunu, ortaklฤฑk yapฤฑsฤฑ ile piyasa koลullarฤฑ ve ลirketin diฤer sorunlarฤฑ hakkฤฑndaki tespitini iรงeren mali durum raporu hazฤฑrlanacak. Sรถz konusu rapor ลirket yรถnetim organฤฑ tarafฤฑndan da hazฤฑrlanabilecek.
Hazฤฑrlanan rapor, gรถrรผลรผ ile birlikte ลirket yรถnetimi tarafฤฑndan ilgili Bakan’a sunulacak. Mali durum, ortaklฤฑk yapฤฑsฤฑ, piyasa koลullarฤฑ veya diฤer sebepler nedeniyle mevcut halinin sรผrdรผrรผlebilir olmamasฤฑ durumunda ลirketin, ลirket varlฤฑklarฤฑnฤฑn veya mal varlฤฑฤฤฑ deฤerlerinin satฤฑlmasฤฑna veya feshi ile tasfiyesine Bakan tarafฤฑndan karar verilebilecek.
ลirketin, varlฤฑklarฤฑnฤฑn veya mal varlฤฑฤฤฑ deฤerlerinin satฤฑlmasฤฑ sonucu elde edilen gelir, soruลturma ve kovuลturma sonuna kadar bir kamu bankasฤฑnda ลirket hissedarlarฤฑ adฤฑna bloke edilecek ve bu durum ilgili mahkemeye bildirilecek.
ลฤฐRKETฤฐN TERKฤฐN BฤฐLDฤฐRฤฐMฤฐ
ลirketin tasfiyesine dair Bakan kararฤฑ Fon’a bildirilecek. Bu ลirketler Fon’un yazฤฑlฤฑ bildirimi รผzerine ilgili sicilden baลkaca bir iลleme gerek kalmaksฤฑzฤฑn terkin olunacak.
Fon tarafฤฑndan ลirketin sicilden terkini, vergi dairelerine ve ilgili diฤer kamu kurumlarฤฑna, ลirket aleyhine aรงฤฑlan davalarฤฑn gรถrรผldรผฤรผ mahkemelere, ลirket aleyhine yapฤฑlan takiplerin yรผrรผtรผldรผฤรผ icra mรผdรผrlรผklerine ve halka aรงฤฑk ลirketlerde ise Sermaye Piyasasฤฑ Kuruluna ve Borsa ฤฐstanbul Aล’ye bildirilecek. Tasfiye sรผresince tutulan defterler ve kayฤฑtlar ลirketin tรผzel kiลiliฤinin sona ermesinden itibaren 5 yฤฑl Fon bรผnyesinde muhafaza edilecek.







