Tรผrkiye’nin dรถrdรผncรผ boฤaz geรงiลi รanakkale 1915 Kรถprรผsรผ’nรผn 18 Mart’taki temel atma tรถreni yaklaลฤฑrken inลaat ihalesine katฤฑlacak isimler de belirginleลiyor. Gizliliฤinin korunduฤu 26 Ocak’taki ihale iรงin en az beล grup yarฤฑลacak. 5 milyar dolar deฤerindeki ihalenin Gรผney Kore, Japonya, รin, ฤฐtalya, Birleลik Arap Emirlikleri’nden talipleri var.
Bloomberg’e konuลan iki kaynak, Japonya’nฤฑn en bรผyรผk ikinci ticaret ลirketi Itochu ile รงelik kรถprรผ ve รงeลitli aฤฤฑr sanayi dallarฤฑna yรถnelik makine imalatฤฑnda faaliyet gรถsteren Japon firmasฤฑ IHI Corporation, ihaleye Nurol Holding ve Makyol ฤฐnลaat’la birlikte gireceฤini sรถyledi. Diฤer รผรง kaynaฤฤฑn verdiฤi bilgiye gรถre ise Hyundai, ฤฐtalyan inลaat ลirketi Astaldi, ฤฐรงtaล ve Kalyon ฤฐnลaat’la birlikte teklif sunmayฤฑ planlฤฑyor. Astaldi ayrฤฑca, 7,5 milyar dolar deฤerindeki ฤฐstanbul-ฤฐzmir otoyolunun yรผklenicilerinden Cengiz ve Kolin ฤฐnลaat’ฤฑn รinli inลaat devi Sichuan Road and Bridge Co. (CRBC) ile katฤฑlacaฤฤฑ ihaleye Birleลik Arap Emirlikleri’nden SK Mรผhendislik ve ฤฐnลaat ลirketi ve Gรผney Koreli Daelim Industrial Co., Limak ve Yapฤฑ Merkezi ฤฐnลaat ile dรขhil olacak.
ฤฐhale koลullarฤฑna gรถre gruplar, ihaleye katฤฑlabilmek iรงin 100 milyon lira (27 milyon dolar) taahhรผt etmek zorunda. Bloomberg’in haberine gรถre baลka ลirketlerin taleplerini toplamak iรงin ihale tarihi ertelenebilir.
ฤฐSTANBUL’U KUZEY EGE’YE BAฤLAYACAK YOL
รanakkale 1915 Kรถprรผsรผ, ฤฐstanbul’un gรผneyindeki Silivir ilรงesine baฤlฤฑ Kฤฑnalฤฑ Kรถyรผ’nden baลlayacak, Tekirdaฤ ve รanakkale’den geรงerek Balฤฑkesir’in Savaลtepe ilรงesinde sona erecek 352 kilometrelik otoyol projesinin bir parรงasฤฑ.
รanakkale’nin Lapseki ve Gelibolu bรถlgelerini birleลtirecek 2 bin 23 metre uzunluฤundaki kรถprรผnรผn inลaatฤฑnฤฑn dรถrt yฤฑl sรผrmesi planlanฤฑyor.







