Kamu alacaklarฤฑnฤฑn tahsilinde elektronik รถdeme yaygฤฑnlaลtฤฑrฤฑlฤฑrken, nakit para kullanฤฑmฤฑ minimuma iniyor. Vergi dairelerinin tahsilatฤฑnฤฑ yaptฤฑฤฤฑ 300โรผn รผzerindeki gelir tรผrรผnรผn de kredi kartฤฑ ile tahsil edilmesi planlanฤฑyor. Yeni model ile hem kayฤฑt dฤฑลฤฑ ile daha etkin mรผcadele edilmesi, hem de sahte para ile iลlem yapฤฑlmasฤฑ ve rรผลvetin รถnรผne geรงilmesi hedefleniyor. Gelir ฤฐdaresi Baลkanlฤฑฤฤฑ (GฤฐB) tarafฤฑndan yรผrรผtรผlen รงalฤฑลma ile her tรผrlรผ idari para cezalarฤฑ, รผcret ve gelir kazanรงlarฤฑ yeni dรถnemde bankacฤฑlฤฑk sistemi รผzerinden yapฤฑlacak. Bรถylece devlet mรผkelleflerden direk olarak tahsilat yerine muhatap bankalar olacak.
ฤฐNDฤฐRฤฐM GELEBฤฐLฤฐR
Kredi kartฤฑ ile tahsilat yapฤฑldฤฑฤฤฑnda alacaฤฤฑn takibini yine bankalar yapacak. Sadece Maliye Bakanlฤฑฤฤฑโnฤฑn milyonlarca mรผkelleften milyarlarca liralฤฑk alacaฤฤฑ bulunuyor. Kamunun iลlemlerinde nakit paranฤฑn kaldฤฑrฤฑlmasฤฑna yรถnelik รงalฤฑลmalarฤฑn yeni yฤฑlda hฤฑz kazanacaฤฤฑna dikkat รงeken GฤฐB kaynaklarฤฑ, โHer ลeyin sistemden รถdenmesi planlanฤฑyor. Gerekirse buna elektronik ortamda yapanlarla ilgili destekleyici bazฤฑ ลeyler de olabilir. ฤฐndirimler dรผลรผnรผlรผyor. Bazฤฑ รถneriler var. รrneฤin nakit para yerine bir รถdemenin kartla ya da elektronik bankacฤฑlฤฑkla yapฤฑlmasฤฑ halinde yรผzde 0.25 gibi oranlardan baลlamak รผzere bazฤฑ indirimler yapฤฑlmasฤฑ masada tartฤฑลฤฑlฤฑyorโ tespitini yaptฤฑ. Kamu gelirlerinin รถnemli gelir kalemlerinden olan Motorlu Taลฤฑtlar Vergisi (MTV), trafik para cezalarฤฑ, geรงiล รผcreti ve buna baฤlฤฑ idari para cezasฤฑ, karayollarฤฑ taลฤฑma kanunu idari para cezasฤฑ, gayrimenkul sermaye iradฤฑndan kaynaklฤฑ gelir vergisi, tapu harcฤฑ, yolcu beraberinde getirilen telefon kullanฤฑm izin harcฤฑ ile 6111 ve 6552 sayฤฑlฤฑ Kanun kapsamฤฑnda รถdemeler kredi kartฤฑ ile tahsil edilebiliyor.
SAHTEKARLIK รNLENฤฐR
Kamuda nakit para yerine tรผm รถdemelerin elektronik bankacฤฑlฤฑk ile kredi kartฤฑ รผzerinden yapฤฑlmasฤฑnฤฑn gรผvenli iลlemleri de beraberinde getireceฤine dikkat รงeken Maliye kaynaklarฤฑ, โNakit paranฤฑn kalkmasฤฑ sahtekarlฤฑklarฤฑ da รถnler. Vergi dairesi 300โรผn รผzerinde gelir tรผrรผ tahsilatฤฑ yapฤฑyor. Bir bรถlรผmรผnde kredi kartฤฑna geรงildi ama geรงilmeyen รงok sayฤฑda รถdeme var. Banka รผzerinden รถdeme yapฤฑlmasฤฑnฤฑ istiyoruzโ dedi.
BANKA TAHSฤฐLAT KANALI GENฤฐลLฤฐYOR
GฤฐBโin 2016 Yฤฑlฤฑ Performans Programฤฑโnda yer alan bilgilere gรถre de vergi ve diฤer gelirleri toplamada etkinliฤin artฤฑrฤฑlmasฤฑ hedefleniyor. Borcu hakkฤฑnda bilgilendirilen mรผkellef sayฤฑsฤฑ artฤฑrฤฑlarak cari dรถnemde รถdenmesi gereken vergi ve diฤer kamu gelirlerinin tahsilat oranฤฑnฤฑn yรผkseltilmesi planlanฤฑyor. mme alacaklarฤฑnฤฑn sรผresinde, kolay ve daha dรผลรผk maliyetle tahsilatฤฑnฤฑ saฤlayabilmek iรงin banka tahsilat kanallarฤฑnฤฑn geliลtirilmesi ve รงeลitlendirilmesine iliลkin รงalฤฑลmalar kapsamฤฑnda bankalarda Web-Banka-Tahsilatlarฤฑ modelinin geliลtirilmesi, banka ortamlarฤฑnda program geliลtirme, bankalarฤฑn internet ลubelerinden ve Otomatik Para รekme Makinelerinden (ATM) vergi tahsilatฤฑ yapฤฑlmasฤฑnฤฑn yaygฤฑnlaลtฤฑrฤฑlmasฤฑ รงalฤฑลmalarฤฑ devam ederken, alternatif รถdeme imkanlarฤฑ geniลletilecek.







