Dolar, Fed’in bugรผnkรผ toplantฤฑda faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gitmesi ve 2017 yฤฑlฤฑ iรงin daha keskin bir sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma yapacaฤฤฑnฤฑ iลaret etmesinin ardฤฑndan deฤer kazanฤฑrken, ABD Hazine tahvilleri geri รงekildi.
Standard & Poor’s 500 Endeksi (S&P 500) New Yorkk saati ile 14:07’de kayฤฑp ve kazanรง bรถlgeleri arasฤฑnda dalgalandฤฑ. Endeks dรผn itibariyle Donald’ฤฑn seรงilmesinden bu yana yรผzde 6.2 yรผkseldi. Dow Jones Endeksi 20,000 puana yalnฤฑzca 40 puan uzak birnoktaya kadar รงฤฑktฤฑ. ABD para biriminin 10 รถnemli para karลฤฑsฤฑndaki seyrini gรถsteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yรผzde 0.3 yรผkselirken, 10 yฤฑl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi yรผzde 2.49’a รงฤฑktฤฑ.
Fed, faiz kararฤฑ sonrasฤฑ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, gรถsterge faizi รงeyrek puan artฤฑrฤฑrken, iลgรผcรผ piyasasฤฑ koลullarฤฑnฤฑ ve enflasyondaki iyileลmenin dikkate alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ ve beklendiฤini kaydetti. Yeni projeksiyonlar, merkez bankasฤฑ yetkililerinin 2017 yฤฑlฤฑnda รผรง adet รงeyrek puanlฤฑk faiz artฤฑrฤฑmฤฑ beklediฤini gรถsterdi. Eylรผl ayฤฑndaki tahminlerde, iki faiz artฤฑrฤฑmฤฑ bekleniyordu.
Fed 2016 yฤฑlฤฑnda, รถnce รin piyasalarฤฑndaki istikrarsฤฑzlฤฑk ve daha sonra ฤฐngiltere Brexit ลoku ve ABD’de Donald Trump’ฤฑn sรผrpriz bir ลekilde baลkanlฤฑฤa seรงilmesi sonucu politika yapฤฑcฤฑlarฤฑnฤฑn beklemede kalmayฤฑ tercih etmesi ile birlikte faiz artฤฑลlarฤฑnฤฑ ertelemiลti. Bugรผnkรผ toplantฤฑnฤฑn ardฤฑndan, vadeli iลlem verilerine gรถre, traderlar Fed’in Haziran ayฤฑna kadar bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gitme ihtimalini รผรงte iki olarak gรถrรผyor.






