Asya hisse senetleri, kรผresel petrol รผretiminin azaltฤฑlmasฤฑna iliลkin anlaลma sonrasฤฑ enerji hisselerindeki yรผkseliลin desteฤiile deฤer kazanฤฑrken, ABD ekonomisinin gรผcรผne iliลkin iลaretler tahillerde satฤฑล getirirken dolarฤฑ destekledi.
OPEC รถncรผlรผฤรผnde sekiz yฤฑl sonra ilk kez petrol รผretiminin azaltฤฑlmasฤฑna yรถnelik anlaลmanฤฑn ABD petrolรผnรผn varil baลฤฑna 50 dolara doฤru yรผkselmesine neden olmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, Avustralyalฤฑ Santos Ltd. yaklaลฤฑk yรผzde 13 ve รinli CNOOC Ltd. yaklaลฤฑk yรผzde 8 sฤฑรงradฤฑ. Japonya’da ihracatรงฤฑ ลirketlerin hisseleri, ABD’de dรผn aรงฤฑklanan ADP รถzel sektรถr istihdam verisinin Kasฤฑm ayฤฑnda beklenenden daha iyi รงฤฑkmasฤฑnฤฑn dolarฤฑn yen karลฤฑsฤฑnda tekrar dokuz ayฤฑn en yรผksek seviyesine yรผkselmesini saฤlamasฤฑ sonrasฤฑ deฤer kazandฤฑ. Abustralya ve Japonya tahvillerinin faizi, Kasฤฑm ayฤฑnda 2009’dan bu yana en sert dรผลรผลรผnรผ gรถsteren ABD Hazine tahvillerinde kayฤฑplar sonrasฤฑ yรผkseldi.
รarลamba gรผnkรผ toplantฤฑya kadar pek ลans verilmeyen OPEC’in รผretim kฤฑsma anlaลmasฤฑ, Donald Trump’ฤฑn seรงilmesinden bu yana gรถrรผlen reflasyon (ekonomiyi para arzฤฑnฤฑ artฤฑrarak ya da vergileri dรผลรผrerek destekleme) iลlemlerine katkฤฑ saฤladฤฑ. Dolar, teลvik politikalarฤฑna ve Fed’in bu ay faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gidebileceฤine yรถnelik beklentiler sonucu yaklaลฤฑk 10 yฤฑlฤฑn en yรผksek seviyesi yakฤฑnฤฑnda. ABD’de รarลamba gรผnรผ aรงฤฑklanan ADP รถzel sektรถr istihdam verisinin Haziran ayฤฑndan bu yana en gรผรงlรผ artฤฑลฤฑnฤฑ gรถstermesinin ardฤฑndan, dikkatler Cuma gรผnรผ aรงฤฑklanacak olan tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam verisine รงevrildi. รin’de 51 รงฤฑkmasฤฑ beklenen Kasฤฑm ayฤฑ imalat sektรถrรผ satฤฑn alma yรถneticileri endeksi (PMI), aฤฤฑr sanayi firmalarฤฑnฤฑn tekrar ivme kazanmasฤฑ ile birlikte 51.7 seviyesinde gerรงekleลti.
Melbourne’de IG Ltd. baล piyasa stratejisti Chris Weston, “Reflasyon iลlemleri devam ediyor. Bu kez Donald Trump geriye dรผลtรผ ve OPEC ve Rusya inisiyatifi alarak petrol fiyatlarฤฑnฤฑ ateลledi,” dedi ve “Dolarฤฑn tekrar yerini aldฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrmekteyiz” ลeklinde gรถrรผล bildirdi.
MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 10:57’de yรผzde 0.8 yukarฤฑda seyrediyordu.





