Yuan dolar karลฤฑsฤฑnda yeni dipler gรถrdรผkรงe, benzerlerine karลฤฑ gรผรงlenmeye devam ediyor.
Bu durum, ihracattaki dรผลรผลe bir son vermek ve 1990 yฤฑlฤฑndan bu yana gรถrรผlen en yavaล bรผyรผmesini gerรงekleลtiren รin ekonomisini desteklemek isteyen politika yapฤฑcฤฑlar iรงin bir รงฤฑkmaz haline geliyor. รin yuanฤฑ, ticaret aฤฤฑrlฤฑklฤฑ dรถviz sepetine karลฤฑ geรงtiฤimiz hafta yรผzde 0.6 deฤer yรผkselerek รผรง ayฤฑn en gรผรงlรผ artฤฑลฤฑnฤฑ gerรงekleลtirdi. รin parasฤฑ dolar karลฤฑsฤฑnda ise yรผzde 0.8 deฤer kaybederek altฤฑ yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesine geriledi. Yuan, euro ve Gรผney Kore Wonu’na karลฤฑ yรผzde 0.7’nin รผzerinde deฤer kazandฤฑ.
รin ihracatฤฑnฤฑn geรงtiฤimiz ay yรผzde 10 gerilediฤini iลaret eden verinin ardฤฑndan, zayฤฑf yuan beklentileri gรผรงlendi. Politika yapฤฑcฤฑlar, yuanฤฑn dolar karลฤฑsฤฑnda hฤฑzlฤฑ bir ลekilde deฤer kaybetmesini saฤlarken, geniล รงaplฤฑ sermaye รงฤฑkฤฑลlarฤฑnฤฑn รถnรผne nasฤฑl geรงileceฤi konusunda kararsฤฑz.
Hong Kong’da Deutsche Bank AG stratejisti Perry Kojodjojo, โลu anki gรผรงlรผ dolar ortamฤฑ gรถz รถnรผnde bulundurulduฤunda sepetin zayฤฑfladฤฑpฤฑ gรถrmek zor. Gรผnรผn sonunda ihracatรงฤฑlarฤฑnฤฑn para biriminden dolayฤฑ rekabetรงi olmasฤฑnฤฑ istiyorsanฤฑz, o zaman kuru zayฤฑflatmanฤฑz gerekir. Fakat sorun ลu ki sistematik risk oluลturabilir ve รin Merkez Bankasฤฑ (PBOC) bundan rahatsฤฑzlฤฑk duyabilirโ ลeklinde gรถrรผล bildirdi.







