Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Enerjisa’nฤฑn halka arz tarihi belli oldu

Enerjisaโ€™nฤฑn CEOโ€™su Kฤฑvanรง Zaimler, ลŸirketin halka arzฤฑ konusunda 2017'nin sonu veya 2018'in ilk รงeyreฤŸini hedeflediklerini sรถyledi
Enerjisa'nฤฑn halka arz tarihi belli oldu Borsatek

Enerjisaโ€™nฤฑn CEOโ€™su Kฤฑvanรง Zaimler, ลŸirketin halka arzฤฑ konusunda 2017’nin sonu veya 2018’in ilk รงeyreฤŸini hedeflediklerini sรถyledi

Hรผrriyet’ten Merve Erdil’e aรงฤฑklamalarda bulunan Zaimler, “Halka aรงฤฑlabilecek kalitede, seviyede bir ลŸirket yaratmak istiyorum” dedi. 

Zaimler ลŸรถyle konuลŸtu: โ€œBugรผn ben 13 milyar lira borรง yรถnetiyorum. Ve bunu da takฤฑr takฤฑr yรถnetiyorum. Bunun yarฤฑsฤฑ daฤŸฤฑtฤฑm ve satฤฑลŸ, yarฤฑsฤฑ da รผretimden. Bu borcu taลŸฤฑmaktan da gurur duyuyorum, รงรผnkรผ borcu geleceฤŸi yรถnetmek iรงin alฤฑrsฤฑn. Halka aรงฤฑlabilecek kalitede, seviyede bir ลŸirket yaratmak istiyorum. ร‡รผnkรผ halka aรงฤฑlmak benim kararฤฑm deฤŸil, hissedarlarฤฑn kararฤฑ; hisselerini halka aรงarlar aรงmazlar, borsaya satarlar bu onlarฤฑn kararฤฑdฤฑr. Ama halka aรงฤฑlabilecek bir ลŸirket nedir: finansal sonuรงlarฤฑ saฤŸlam, sรผrdรผrรผlebilir, geleceฤŸe yรถnelik hikรขyeleri olan, ลŸeffaf ve gรผvenilir. ลžirketi 2017 sonunda bu standartlara getirmek istiyorum. Halka arz tarihimizde piyasa ลŸartlarฤฑ da belirleyici olacak. Bizim en bรผyรผk รถnceliฤŸimiz sรผrdรผrรผlebilir olmak. Biz en รงok yatฤฑrฤฑmฤฑ buna yaptฤฑk.โ€

Gaz indirimi ile bรผyรผrรผz

DoฤŸalgaza yapฤฑlan yรผzde 10 indirim hakkฤฑnda ise Zaimler, โ€œHรผkรผmetimiz ve Sayฤฑn Bakanฤฑmฤฑz daha รถnceden indirim geleceฤŸinden bahsetmiลŸlerdi. ฤฐndirimin รผlke ekonomisine olumlu manada yansฤฑyacaฤŸฤฑnฤฑ dรผลŸรผnรผyorum. Tรผrkiye hanede ve sanayide AB รผlkelerine kฤฑyasla en ucuz doฤŸalgazฤฑ saฤŸlayan รผlke. ฤฐndirim sanayiye teลŸvik olarak yansฤฑyacak ve รผlke ekonomisinin bรผyรผmesine fayda saฤŸlayacak; elektrik piyasasฤฑna yansฤฑmasฤฑ ise biraz zaman alฤฑrโ€ yorumunu yaptฤฑ.

Rakipler zaman kazandฤฑ

Enerji sektรถrรผ oyuncularฤฑ iรงin รถngรถrรผlebilirliฤŸin รงok รถnemli olduฤŸunu dile getiren Zaimler, โ€œPiyasanฤฑn รถngรถrรผlebilir ve likit olmasฤฑ lazฤฑm. Sektรถrรผn รถngรถrรผlebilir olmasฤฑ size yรถnetmek iรงin araรงlar veriyor. Her yeni hรผkรผmet dรถneminde yeni bir stratejik planla karลŸฤฑmฤฑza รงฤฑkmamalarฤฑ lazฤฑm. Tรผrkiye 2019โ€™da doฤŸalgazฤฑ tamamen รถzelleลŸtirecekti, 2016 baลŸฤฑnda serbest tรผketici limiti sฤฑfฤฑrlanacaktฤฑ, 1 Ocak 2016โ€™da yapฤฑlmadฤฑ. Ne oldu? Ben piyasa yรผzde 100 serbestleลŸecek diye, tรผm organizasyonumu, personelimi, masraflarฤฑmฤฑ, eฤŸitimlerimi, altyapฤฑlarฤฑ, IT sistemlerini, her ลŸeyi ona gรถre hazฤฑrladฤฑm. HazฤฑrlฤฑฤŸฤฑnฤฑ yapmayan rakiplerim zaman kazandฤฑ. Gerรงek rekabetin baลŸlayabilmesi iรงin serbest tรผketici limitinin 0โ€™a inmesi en รถnemli faktรถrโ€ dedi.

Her zarar edene bir teลŸvik รงฤฑkamaz

Enerji sektรถrรผnรผn toplam borcunun 50 milyar dolar civarฤฑnda olduฤŸuna dikkat รงeken Zaimler, โ€œFiyatlarฤฑn dรผลŸmesi normaldir. Sektรถre hepimiz kendi inisiyatifimizle girdik, devletin garantisi ile girmedik. ร–nemli olan riskleri doฤŸru yรถnetmek. Her zarar edene, bir teลŸvik mekanizmasฤฑ yaparsak, bu sefer gerรงekten bizim beklediฤŸimiz serbest piyasadan tamamen uzaklaลŸฤฑrฤฑz. Yerli kรถmรผr ve yenilenebilir enerjiye teลŸvik verilmesi รผlkenin politik รถncelikleri aรงฤฑsฤฑndan doฤŸrudur, onun dฤฑลŸฤฑndaki her ลŸeye teลŸvik vermeye baลŸlarsanฤฑz, serbest piyasa ekonomisinden de uzaklaลŸmaya baลŸlarsฤฑnฤฑzโ€ dedi.

ร‡inlilerle gรถrรผลŸtรผk

Enerjisaโ€™nฤฑn ร‡inli yatฤฑrฤฑmcฤฑlara hisse satฤฑลŸฤฑ yapmak iรงin gรถrรผลŸmelerde bulunduฤŸunun haberlere yansฤฑmasฤฑ konusunda ise Zaimler, โ€œร‡inliler Tรผrkiyeโ€™ye geldikleri zaman hemen gรถrรผnรผyorlar. Amerikalฤฑ veya Almanlar buraya geldiฤŸi zaman herhangi bir toplantฤฑya gelmiลŸ gibi onlar รงok fazla duyulmuyor. Biz bรผtรผn potansiyel yatฤฑrฤฑmcฤฑlarla, olasฤฑ iลŸbirliฤŸi yapabileceฤŸimiz insanlarla gรถrรผลŸรผyoruz. Hissedarlar gรถrรผลŸรผyor ama ลŸu an bu konularda somut hiรงbir ลŸey yok. Herhangi birisiyle masada baฤŸlayฤฑcฤฑ bir karar filan diyeceฤŸimiz bir ลŸey yok. Ama bu egzersizleri yapmamฤฑz gayet normalโ€ ลŸeklinde konuลŸtu. Zaimler Enerjisaโ€™nฤฑn artฤฑk bรผyรผk bรผyรผk dev enerji santrallerinden daha รงok kรผรงรผk รงรถzรผmlere gittiฤŸini belirterek, โ€œDaฤŸฤฑtฤฑm ve perakende hizmetleri ile mรผลŸteri รงรถzรผmlerine odaklanacaฤŸฤฑzโ€ dedi.

RAKAMLARLA ENERJฤฐSA

Kurulu Gรผรง 3.600 MW
MรผลŸteri Sayฤฑsฤฑ 9 Milyon
Nรผfus20 Milyon
ร‡alฤฑลŸan Sayฤฑsฤฑ9.500 KiลŸi
ลžehir Sayฤฑsฤฑ21

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.556546.62010.04%
EURO 52.911553.0317-0.18%
JAPON YENฤฐ 3.4623.4780.14%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.413457.5131-0.03%
STERLฤฐN 61.399761.5559-0.16%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84346.8530.01%
RUS RUBLESฤฐ 0.6130.61430.08%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59806.97 -1.8042%
Ethereum 1566.04 -3.1551%
Tether USDt 1.00 0.0119%
BNB 560.43 -0.4955%
Solana 67.73 -0.2794%
USDC 1.00 -0.0007%
XRP 1.04 -2.817%
Dogecoin 0.07 -1.4808%
Toncoin 1.56 -1.8899%
Cardano 0.14 -2.7041%
Shiba Inu 0.00 -3.1686%
Avalanche 6.23 -3.3011%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam