RBCโnฤฑn manลete taลฤฑdฤฑฤฤฑ โAngetsve Kontaktโฤฑn araลtฤฑrmasฤฑna gรถre, โtop managerโlarฤฑn yรผzde 16โlฤฑk kฤฑsmฤฑ somut olarak en geรง iki yฤฑl iรงinde bir baลka รผlkeye gรถรง etme planฤฑ yapฤฑyor. Yรผzde 42โlik kฤฑsฤฑm ise โprensip olarakโ gรถรง etmeyi dรผลรผnรผyor.
TรผrkRus’ta yer alan habere gรถre, mayฤฑs ayฤฑnda yapฤฑlan ankette 467 รผst dรผzey yรถnetici ile konuลuldu. Ancak โexpatโ olarak nitelenen yabancฤฑ beyaz yakalฤฑlar anket kapsamฤฑna alฤฑnmadฤฑ. Sadece Rusya vatandaลฤฑ yรถneticilerin eฤilimleri saptanmaya รงalฤฑลฤฑldฤฑ.
Ayrฤฑlma hesabฤฑ yapan yรผzde 42โlik kitlenin yรผzde 48โi gideceฤi รผlkede profesyonel olarak รงalฤฑลmaya devam etmeyi, yรผzde 31โi kendi iลini kurmayฤฑ planlฤฑyor. Yรผzde 20 ise รงalฤฑลmadan, birikimleriyle yaลamayฤฑ ya da Rusyaโdaki mรผlklerinde kira elde etmeyi dรผลรผnรผyor.
Rus รผst dรผzey yรถneticiler iรงin รผรง popรผler adres var: Yรผzde 22 ABD, yรผzde 17 Almanya ve yรผzde 11 ฤฐngiltere.
โAngetsve Kontaktโ yetkilisi Anastasiya Stasyeva, โGelecek yฤฑllarda yurtdฤฑลฤฑna taลฤฑnmanฤฑn yรถnetici sฤฑnฤฑf iรงin bir trend olacaฤฤฑ anlaลฤฑlฤฑyor. Bunda en รถnemli nedenlerin รผlkede iล kurma ve geliลtirmenin zorluฤu, yaลam kalitesinin dรผลรผklรผฤรผ olduฤu belirtiliyor. Ancak Rus profesyonelleri adฤฑm atmak konusunda zora sokan, dฤฑลarฤฑda da iล bulmanฤฑn ve kendi iลini kurmanฤฑn kolay olmayacaฤฤฑ endiลesi.
RBCโnฤฑn konuลtuฤu anket katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑndan biri, Rusyaโdan ayrฤฑlmak istemesinin ilk nedeninin sฤฑk deฤiลen yasalar yรผzรผnden istikrarlฤฑ bir hukuki altyapฤฑ olmamasฤฑ ve iลinin garantisi bulunmamasฤฑ ile aรงฤฑkladฤฑ. Aynฤฑ katฤฑlฤฑmcฤฑ daha sonra โsosyal gรผvenlikโ olmamasฤฑnฤฑn, hem kendisinin hem de รงocuklarฤฑnฤฑn geleceฤi iรงin risk yaratmasฤฑnฤฑ gerekรงe gรถsterdi.
Bu arada araลtฤฑrmalar, krizle birlikte Rusyaโda โexpatโ nรผfusunun da azalmaya devam ettiฤini gรถsteriyor. 2013โe kฤฑyasla 2015โin ilk 10 ayฤฑnda Almanlar yรผzde 58, ฤฐngilizler yรผzde 68, ABDโliler yรผzde 50 azaldฤฑ. Tรผrk expatlardan da Rusyaโdan ayrฤฑlanlarฤฑn sayฤฑsฤฑ artฤฑyor







