Irak Kรผrt Bรถlgesel Yรถnetimi (IKBY) Tarฤฑm Bakanlฤฑฤฤฑ, kuล gribi gerekรงesiyle Tรผrkiye ve ฤฐran’dan yapฤฑlan tavuk ithalatฤฑnฤฑ durdurduฤunu aรงฤฑkladฤฑ.
Tarฤฑm Bakanฤฑ Abdulsettar Mecit, dรผzenlediฤi basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda, Sรผleymaniye’nin Piremegrun nahiyesinde kuล gribinin ortaya รงฤฑkmasฤฑ nedeniyle Tรผrkiye ve ฤฐran’dan tavuk alฤฑmฤฑnฤฑ durdurduklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Kuล gribi vakasฤฑnฤฑn yaลandฤฑฤฤฑ yerlerden alฤฑnan รถrneklerin, Erbil ve Sรผleymaniye’deki laboratuvarlarda incelendiฤini aktaran Mecit, “Kuล gribi, hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaลan bir hastalฤฑktฤฑr. Ancak insandan insana bulaลmaz. Bu nedenle vatandaลlarฤฑn kendilerini korumalarฤฑ iรงin saฤlฤฑklฤฑ tedbirler almalarฤฑnฤฑ rica ediyorum” dedi.
Mecit, konunun dรผn gerรงekleลtirilen Bakanlar Kurulu’nda da ele alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ ifade ederek, kuล gribiyle mรผcadele iรงin Tarฤฑm Bakanlฤฑฤฤฑ, Saฤlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ ve Belediyeler Bakanlฤฑฤฤฑ arasฤฑnda ortak bir heyetin oluลturulduฤunu kaydetti.
Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn da kuล gribiyle mรผcadele iรงin 500 bin dolar bรผtรงe ayฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Mecit, aรงฤฑk ortamlarda ve hijyenik olmayan yerlerde yapฤฑlan tavuk satฤฑลlarฤฑnฤฑn da yasaklanmasฤฑ gerektiฤini sรถyledi.
Kuzey Irak’ฤฑ baลka รผlkeler de izleyebilir
Konuyu deฤerlendiren Beyaz Et Sanayicileri ve Damฤฑzlฤฑkรงฤฑlarฤฑ Birliฤi Derneฤi (BESD-BฤฐR) Baลkanฤฑ Sait Koca ise kaฤฤฑt รผzerinde bรถyle bir geliลmenin sรถz konusu olduฤunu ancak Gฤฑda, Tarฤฑm ve Hayvancฤฑlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ ile Ekonomi Bakanlฤฑฤฤฑ yetkililerinin IKBY’deki ilgili bakanlฤฑkla gรถrรผลmeler yรผrรผttรผฤรผnรผ ifade etti.
Koca, bรถyle kararlarฤฑn baลka รผlkelerden de gelebileceฤini belirterek, ikili iliลkiler ile sรถz konusu yasaklarฤฑn daha baลlamadan kaldฤฑrฤฑlacaฤฤฑna inandฤฑklarฤฑnฤฑ dile getirdi.
Bu konunun 1-2 gรผn iรงerisinde, hafta sonuna gelmeden รงรถzรผleceฤine inandฤฑklarฤฑnฤฑ vurgulayan Koca, “Bu daha yeni bir olay. Yรผklemelerimizi durdurmadฤฑk. Bende gรผmrรผk kapฤฑlarฤฑndan alacaklarฤฑnฤฑ dรผลรผnerek Irak’a doฤru sevkiyatlarฤฑmฤฑ devam ettiriyorum” diye konuลtu.
Koca, Tรผrkiye’de kuล gribine karลฤฑ gerekli รถnlemlerin alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizerek, ลunlarฤฑ kaydetti:
“ฤฐthalat ile ilgili bรผtรผn รผlkelerden bรถyle ลeyler รงฤฑkabilir. Bizim iรงin รถnemli pazar Irak olduฤu iรงin รถzel takibimizde. Bu sorunu alt seviyede deฤil, รผst seviyede hemen รงรถzme aลamasฤฑndayฤฑz. Bu olay baลladฤฑ, kฤฑsmi bir bรถlgede รงฤฑktฤฑ. Tรผrkiye’de her bรถlgede yok, risk de yok. ฤฐki bรถlgede รงฤฑktฤฑ, gerekli karantina uygulandฤฑ. Bรถlgedeki riskli hayvanlar itlaf edildi. Tรผrkiye’de Edincik Bรถlgesi’nde sฤฑnฤฑrlฤฑ kaldฤฑ, o risk de yok edildi.”
Gฤฑda, Tarฤฑm ve Hayvancฤฑlฤฑk Bakanlฤฑฤฤฑ’ndan alฤฑnan bilgilere gรถre de, yetkililerinin ilgili taraflarla gรถrรผลtรผฤรผ รถฤrenildi. Sรถz konusu yasaฤฤฑn sadece Balฤฑkesir’in Bandฤฑrma ilรงesindeki tavuklar iรงin getirildiฤi belirtildi.
BESD-BฤฐR’in paylaลtฤฑฤฤฑ bilgilere gรถre, Irak’a 2014 yฤฑlฤฑnda 226 bin 734 ton beyaz et ihraรง edildi. Bu rakamฤฑn 2015’te 500 bin tona รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ hedefleniyordu.
Irak Kรผrt Bรถlgesel Yรถnetimi, daha รถnce Habur Sฤฑnฤฑr Kapฤฑsฤฑ’ndan geรงen kanatlฤฑ et รผrรผnlerinde gรผmrรผk vergisini tฤฑr baลฤฑna 7 bin dolara รงฤฑkarmฤฑลtฤฑ. Ancak Tรผrkiye’nin devreye girmesiyle bu rakam 700 dolara รงekilmiลti.
IKBY’nin, kuล gribi gerekรงesiyle Tรผrkiye’den tavuk alฤฑmฤฑnฤฑ durdurma kararฤฑnฤฑn, beyaz et sektรถrรผnรผ olumsuz etkileyeceฤi belirtiliyor. Irak’ta, Tรผrkiye’den gรถnderilen tavuk eti “marka” olarak kabul ediliyor ve en รงok bu et tรผketiliyor.







