Yฤฑlฤฑn ilk haftasฤฑnda durgunluk yaลanan tahvil piyasasฤฑ yฤฑlฤฑn ikinci haftasฤฑnda yรผklรผ yabancฤฑ giriลine sahne oldu.
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) verilerine gรถre, yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn tahvilde net alฤฑmฤฑ 12 Ocak haftasฤฑnda 425 milyon dolar olarak gerรงekleลti. Bรถylelikle 8 Aralฤฑk haftasฤฑndan bu yana en yรผklรผ yabancฤฑ giriลi gรถrรผldรผ.
Aynฤฑ dรถnemde hisse tarafฤฑnฤฑn da hareketlendiฤi izlendi. Yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlar hissede net 157 milyon dolarlฤฑk alฤฑm yaptฤฑ.
Seรงimlerden bu yana รถzellikle tahvil tarafฤฑnda yabancฤฑnฤฑn ilgisinin arttฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผyor. Dรผnyanฤฑn tahvil piyasasฤฑndaki en bรผyรผk oyuncularฤฑndan biri olan Pimco da TL tahvillerde yatฤฑrฤฑma baลladฤฑฤฤฑnฤฑ belirtmiลti.ย
Pimco Tรผrkiye’nin kredi notunda yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir seviyeye ulaลma yolunda olduฤunu da belirtti.
Financial Times’ฤฑn haberine gรถre Pimco’nun geliลmekte olan piyasalar ekibinin baลฤฑnda bulunan Pramol Dhawan, “Faiz oranlarฤฑ รถnemli รถlรงรผde arttฤฑ, maliye politikasฤฑ sฤฑkฤฑlaลtฤฑ. Yetkililer sรผrdรผrรผlemez programlarฤฑ gevลetmeye devam ediyor. Program, bireysel tasarruf sahiplerini TL’ye yatฤฑrฤฑm yapmaya ve ABD dolarฤฑndan uzaklaลmaya teลvik ediyor. Tรผm bu รงabalar iลe yarฤฑyor” dedi.
Dhawan, Pimco’nun yerli Tรผrk varlฤฑklarฤฑ konusunda “รงok yapฤฑcฤฑ” olduฤunu da sรถzlerine ekledi.
Dhawan, her ลey plana uygun giderse รถnรผmรผzdeki beล yฤฑl iรงinde Tรผrkiye’nin yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir รผlke notuna ulaลabileceฤini sรถyledi.
Tรผrkiye, 2016 yฤฑlฤฑnda yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir รผlke statรผsรผnรผ kaybetmiลti. Son dรถnemde ise kredi derecelendirme kuruluลlarฤฑndan not gรถrรผnรผmรผ ile ilgili pozitif adฤฑmlar gelmiลti.







