Financial Times’ฤฑn haberine gรถre Pimco, Cumhurbaลkanฤฑ Recep Tayyip Erdoฤan’ฤฑn kapsamlฤฑ bir ekonomik revizyona olan baฤlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn รผlkeyi yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir kredi notunu geri kazanma yoluna soktuฤu iddiasฤฑyla Tรผrkiye’nin tahvil piyasasฤฑna giriyor.
Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk tahvil fonu yรถneticilerinden biri olan Kaliforniya merkezli ลirket, Erdoฤan’ฤฑn Mayฤฑs ayฤฑndaki genel seรงimleri kazanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan ekonomi politikasฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ ani deฤiลikliฤin de etkisiyle geรงen yฤฑlฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑndan bu yana Tรผrkiye’nin TL cinsinden borรงlarฤฑnฤฑ satฤฑn alฤฑyor.ย
ลirketin geliลmekte olan piyasalar ekibinin baลฤฑnda bulunan Pramol Dhawan, “Faiz oranlarฤฑ รถnemli รถlรงรผde arttฤฑ, maliye politikasฤฑ sฤฑkฤฑlaลtฤฑ, politika yapฤฑcฤฑlar sรผrdรผrรผlemez programlarฤฑ gevลetmeye devam ediyor, yerel halkฤฑ liraya geri yatฤฑrฤฑm yapmaya ve ABD dolarฤฑndan uzaklaลmaya teลvik ediyor, bu รงabalar iลe yarฤฑyor” dedi.
Dhawan, fon ลirketinin yerli Tรผrk varlฤฑklarฤฑ konusunda “รงok yapฤฑcฤฑ” olduฤunu da sรถzlerine ekledi.
Tรผrkiye’nin yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir รผlke statรผsรผne geri dรถnmesi, birรงok ekonomistin รผlkenin bir รถdemeler dengesi kriziyle karลฤฑ karลฤฑya kalacaฤฤฑ ya da sermaye kontrolleri uygulamak zorunda kalacaฤฤฑ risklerinden endiลe ettiฤi seรงim รถncesine gรถre dramatik bir dรถnรผล anlamฤฑna gelecektir. Dhawan bรถyle bir not artฤฑrฤฑmฤฑnฤฑn “her ลey planlandฤฑฤฤฑ gibi giderse รถnรผmรผzdeki beล yฤฑl iรงinde” gerรงekleลebileceฤini sรถyledi.
Tรผrkiye, 2016 yฤฑlฤฑnda Erdoฤan’a karลฤฑ gerรงekleลtirilen baลarฤฑsฤฑz darbe giriลiminin ardฤฑndan yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir รผlke statรผsรผnรผ kaybettiฤinden, ลu anda B notuna sahip.







