Tรผrkiye asansรถr sektรถrรผ, gรถsterdiฤi performansla รผretimini yฤฑllฤฑk 20 bine รงฤฑkardฤฑ. รretimde, geliลen yerli sanayi ve artan รงok katlฤฑ binalar รถnemli rol oynarken, 2023’e kadar yapฤฑlmasฤฑ planlanan 7.56 milyon konut talebi artฤฑracak. Yerli sanayinin geliลmesi ve asansรถr aksamฤฑnฤฑn kolay elde edilebilir ve ucuz hale gelmesi, Tรผrkiye’de asansรถr รผretim sayฤฑsฤฑnฤฑ artฤฑrฤฑrdฤฑ. รzellikle ฤฐstanbul, Ankara gibi bรผyรผk kenรผerde baลlayarak Tรผrkiye’nin tamamฤฑna yayฤฑlan yรผksek binalar ve alฤฑลveriล merkezleri ile metro projeleri, asansรถr ve yรผrรผyen merpenlere talep artฤฑลฤฑ olarak yansฤฑrken, รผreticiler de oluลan talebe cevap verebilmek iรงin imalat รงalฤฑลmalarฤฑna hฤฑz verdi. Asansรถr sektรถrรผnรผn inลaat รงalฤฑลmalarฤฑyla birlikte dรผลรผnรผlmesi gerektiฤi konusunda hem fikir olan sektรถr aktรถrleri, ลu anda Tรผrkiye’nin hemen hemen her yerinde รงok รถnemli kentsel dรถnรผลรผm projelerinin baลladฤฑฤฤฑna ve Tรผrkiye’de 2012-2023 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda 7.56 milyon konutun inลa edileceฤine dikkat รงekiyor. Kentsel dรถnรผลรผm kapsamฤฑnda 10 yฤฑlda ekonomiye 500 milyar dolarlฤฑk canlฤฑlฤฑk gelmesi beklenirken, ayrฤฑca yeni binalarฤฑn asansรถr ihtiyacฤฑnฤฑn yanฤฑnda 200 bin civarฤฑnda eski asansรถrรผn de yenilenmesi รถngรถrรผlรผyor.
Bu รงalฤฑลmalar รผreticileri umutlandฤฑrdฤฑ. ‘ 2014’te รผretim hedefi, 25 bin adet Toplu Konut ฤฐdaresi Baลkanlฤฑฤฤฑ (TOKฤฐ), belediyelerle iลbirliฤi halinde kentsel dรถnรผลรผm projelerine, alt gelir grubuna yรถnelik รงok katlฤฑ projelere aฤฤฑrlฤฑk verirken, asansรถr sektรถrรผnรผn de buna paralel bรผyรผmesi bekleniyor.
Tรผm Asansรถr Sanayici ve ฤฐลadamlarฤฑ Derneฤi’nden (TASIAD) alman bilgilere gรถre, Tรผrkiye’de gรผnรผmรผzde yaklaลฤฑk olarak 350 bin asansรถr bulunuyor. Yฤฑllฤฑk ortalama 20 bin yeni asansรถrรผn tesis edildiฤi Tรผrkiye’de, asansรถr sektรถrรผnรผn yฤฑllฤฑk ticaret hacmi 500 milyon euro’yu buluyor. Ayrฤฑca Tรผrkiye’de aksam รผretimi, montaj-taahhรผt ve servis-bakฤฑm dallarฤฑnda yaklaลฤฑk 3 bin firma faaliyet gรถsterirken, bunlardan yaklaลฤฑk bin 300’รผ gerekli belge ve lisansa sahip firmalardan oluลuyor. Asansรถr montaj, bakฤฑm ve onarฤฑm dahil sektรถrde toplam 22 bin 522 kiลinin de istihdam edildiฤi tahmin ediliyor. Asansรถr ve Yรผrรผyen Merpen Sanayicileri Derneฤi’nden (AYSAD) alman verilere gรถre ise, 2012 yฤฑlฤฑnda 18 bin yeni asansรถr piyasaya arz edilirken, bunun 2013’te 20 bin civarฤฑnda olmasฤฑ bekleniyor. Baลlanan kentsel dรถnรผลรผm projelerine ve artan inลaat รงalฤฑลmalarฤฑna baฤlฤฑ olarak รถnรผmรผzdeki yฤฑl yaklaลฤฑk 25 bin yeni asansรถrรผn piyasaya sunulmasฤฑ รถngรถrรผlรผyor.
ฤฐhracat geรงen yฤฑl yรผzde 21 arttฤฑ ฤฐรง ve dฤฑล pazarlarda รถnemli bir potansiyele sahip olan Tรผrkiye asansรถr sektรถrรผ, 10 milyar dolarฤฑ aลtฤฑฤฤฑ tahmin edilen dรผnya asansรถr ve aksamlarฤฑ ihracatฤฑ iรงindeki payฤฑnฤฑ da artฤฑrdฤฑ. 2011 yฤฑlฤฑnda gerรงekleลtirdiฤi 110 milyon dolarla dรผnyada en fazla ihracat gerรงekleลtiren รผlkeler sฤฑralamasฤฑnda 20’nci olan Tรผrkiye, aynฤฑ dรถnemde yaptฤฑฤฤฑ 140 milyon dolarlฤฑk ithalatฤฑyla da 23’รผncรผ oldu. Birleลmiล Milletler (BM)’ ฤฐstatistik Bรถlรผmรผ’nรผn verilerine gรถre, Tรผrkiye asansรถr sektรถrรผ, geรงen yฤฑl ihracatฤฑnฤฑ 201 l’e gรถre yรผzde 21.7 artฤฑrdฤฑ.
TASฤฐAD’tan alman verilere gรถre, Tรผrkiye, asansรถr aksam รผretiminin yรผzde 60 ila yรผzde 70’ini baลta Avrupa, Rusya, Orta Asya ve diฤer รถnemli bรถlgelere ihraรง ediyor. Geรงen yฤฑl yaklaลฤฑk 135 milyon dolarlฤฑk ihracat gerรงekleลtiren Tรผrkiye asansรถr sektรถrรผ, yaklaลฤฑk 152 milyon dolarlฤฑk ithalat da yaptฤฑ. Bรถylece sektรถrรผn geรงen yฤฑlki ticaret hacmi yaklaลฤฑk 290 milyon dolara ulaลtฤฑ. Asansรถr ve asansรถr aksam รผrรผnleri ihracatฤฑ bรผyรผk oranlarda komลu รผlkelere yapฤฑlฤฑrken, Bulgaristan, Gรผrcistan, Rusya 20 bin adet 2012 yฤฑlฤฑ รผretimi 135 milyon dolar 2012 yฤฑlฤฑ ihracatฤฑ 350 bin adet Tรผrkiye’deki mevcut asansรถr sayฤฑsฤฑ ฤฐran, Irak ve Suudi Arabistan gibi รผlkeler Tรผrkiye’nin ihracatฤฑnda ilk sฤฑralarda yer aldฤฑ.
Orta Doฤu’da yaลanan siyasi sorunlar nedeniyle bu bรถlgedeki รผlkelere olan ihracatta รถnemli dรผลรผลlerin yaลandฤฑฤฤฑna dikkat รงeken sektรถr temsilcilerine gรถre, sorunlarฤฑn yaลandฤฑฤฤฑ รผlkelerde istikrarฤฑn saฤlanmasฤฑndan ve รผlkelerin yeniden yapฤฑlandฤฑrฤฑlmasฤฑndan sonra Tรผrkiye asansรถr sektรถrรผ, bu geliลmelerden รถnemli bir pay alacak.
Sektรถr, Ar-Ge iรงin finansal destek istiyor รretim ve ihracatta รถnemli geliลmeler yaลanan Tรผrkiye asansรถr sektรถrรผnde, Ar-Ge yetersizliฤi ve haksฤฑz rekabet gibi รถnemli sorunlar yaลamyor. Asansรถr firmalarฤฑnฤฑn kendi proje uygulamalarฤฑnฤฑ รผretmek veya geliลtirmek yerine hazฤฑr proje uygulamalarฤฑyla imalat yapmalarฤฑndan yakฤฑnan sektรถr temsilcileri, Ar-Ge รงalฤฑลmalarฤฑn yapฤฑlmasฤฑ iรงin firmalarฤฑn finansal desteฤe ihtiyaรงlarฤฑnฤฑn olduฤuna dikkat รงekiyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn, KOSGEB ve TรBฤฐTAK gibi kurumlarฤฑn, Ar-Ge konularฤฑnda รถnemli desteklerin bulunduฤunu aรงฤฑklayan sektรถr temsilcรผeri, firmalarฤฑn bu desteklerden yararlanabilmesi iรงin desteklerin daha basit, kolay eriลilebilir hale getirilmesi, gรผvene/beyana dayalฤฑ bir yapฤฑya kavuลturulmasฤฑnฤฑ istiyor.







