รevre Dostu Yeลil Binalar Derneฤi Baลkanฤฑ Duygu Erten’in yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamaya gรถre, ABD’deki araลtฤฑrmalar, yeลil binalarฤฑn enerji tรผketiminde yรผzde 24-50, karbondioksit salฤฑmฤฑnda yรผzde 33-39, su tรผketiminde yรผzde 40 ve atฤฑklarda yรผzde 70’e varan dรผลรผล saฤladฤฑฤฤฑnฤฑ ortaya koyuyor. Erten, Tรผrkiye’de yeni yapฤฑlarฤฑn รงevre dostu bina kriterlerine gรถre inลa edilmesi ve mevcutlarฤฑn da bu kriterlere uygun dรถnรผลtรผrรผlmesiyle hem รงevreye zararฤฑn azalacaฤฤฑnฤฑ hem de bรผyรผk oranda tasarruf edileceฤini belirterek, “รlkemizde yeลil bina รถrnekleri arttฤฑkรงa bilinรงlenme de artacak. รรผnkรผ hem yatฤฑrฤฑmcฤฑlar hem de kullanฤฑcฤฑlar uzun dรถnemde yeลil binanฤฑn avantajlarฤฑnฤฑ gรถrecek” dedi. Tรผrkiye’deki sertifikalฤฑ yeลil binalar ve bunlarฤฑn รถzelliklerine iliลkin รงalฤฑลma yaptฤฑklarฤฑn kaydeden Erten, Tรผrkiye’deki sertifikalฤฑ yeลil bina sayฤฑsฤฑnฤฑn 2007’de 1, 2008’de 4, 2009’da 12, 2010’da 20, 2011’de 40, 2012’de 50, 2013’te ise 63 olduฤunu belirtti.
Erten sรถzlerini ลรถyle sรผrdรผrdรผ: ”Her yฤฑl sertifikalฤฑ yeลil bina sayฤฑsฤฑ katlanarak artฤฑyor. Yeลil bina sektรถrรผ iรงin 2013 hareketli bir yฤฑl oldu. Yฤฑlฤฑn ฤฐlk 9 ayฤฑ iรงinde 13 bina daha yeลil bina sertifikasฤฑ aldฤฑ, 50 bina daha sertifika almak iรงin รงalฤฑลmalara baลladฤฑ. Tรผrkiye gibi yapฤฑ stoฤu 19 milyon olan bir รผlkede yeลil bina sayฤฑlarฤฑ az gibi gรถrรผnse de artฤฑล ivmesi gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda sektรถrรผn hฤฑzla bรผyรผdรผฤรผ gรถrรผlรผr. Bรผyรผmenin nedeni hem konunun gรผncelliฤi hem de inลaat sektรถrรผnรผn รงevre dostu uygulamalara yรถnelmesidir. Dรผnya Yeลil Binalar Konseyi adฤฑ altฤฑnda kurulan dernekler yeลil bina sektรถrรผnรผn geliลmesine bรผyรผk katkฤฑ saฤlฤฑyor. Biz, 25 kurucu ลirket ve รผyeyle yola รงฤฑktฤฑk, Ekim 2013 itibarฤฑyla 135 รผyeye ulaลmฤฑล durumdayฤฑz.”
Tรผrkiye’deki inลaat sektรถrรผnรผn sรผrdรผrรผlebilir ilkeler ฤฑลฤฑฤฤฑnda geliลimine รถncรผlรผk etmeyi amaรงladฤฑklarฤฑnฤฑ kaydeden Erten, bu yรถnde hem kamu hem de รถzel kurumlarla yakฤฑn iliลki iรงerisinde bulunduklarฤฑnฤฑ vurguladฤฑ. Tรผrkiye’de yeลil binalarฤฑn yaygฤฑnlaลmasฤฑ iรงin eฤitimler ve konferanslar dรผzenlediklerini, pilot projeler geliลtirdiklerini dile getiren Erten, “Kuruluลumuzdan bu yana yaptฤฑฤฤฑmฤฑz รงalฤฑลmalar, dรผzenlediฤimiz Uluslararasฤฑ Yeลil Bina Zirvesi sonucunda sektรถrde yeลil bina kavramฤฑnฤฑn yaygฤฑnlaลtฤฑฤฤฑ, sertifikalฤฑ projelerin sayฤฑsฤฑnฤฑn ve konuya ilginin artฤฑฤฤฑ gรถrรผlmektedir” ifadelerini kullandฤฑ.







