Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

IMF bu yฤฑla iliลŸkin kรผresel ekonomik bรผyรผme tahminini sabit tuttu

Uluslararasฤฑ Para Fonu (IMF), kรผresel ekonomik bรผyรผme beklentisini bu yฤฑl iรงin yรผzde 3 olarak korurken, gelecek yฤฑla dair tahminini yรผzde 3'ten yรผzde 2,9'a indirdi.
IMF bu yฤฑla iliลŸkin kรผresel ekonomik bรผyรผme tahminini sabit tuttu Borsatek

IMF, Dรผnya Ekonomik Gรถrรผnรผm Raporu’nun ekim sayฤฑsฤฑnฤฑ “Kรผresel Farlฤฑlฤฑklarda Gezinme” baลŸlฤฑฤŸฤฑyla yayฤฑmladฤฑ.

Kovid-19 salgฤฑnฤฑ ve Rusya-Ukrayna savaลŸฤฑnฤฑn ardฤฑndan kรผresel toparlanmanฤฑn yavaลŸ ve dรผzensiz olmayฤฑ sรผrdรผrdรผฤŸรผne iลŸaret edilen raporda, yeniden aรงฤฑlmayla gelen toparlanma ve enflasyonun dรผลŸรผrรผlmesinde kaydedilen ilerlemeyle birlikte yฤฑlฤฑn baลŸฤฑndaki ekonomik dayanฤฑklฤฑlฤฑฤŸa raฤŸmen rahatlamak iรงin erken olduฤŸu vurgulandฤฑ.

Raporda, ekonomik faaliyetin, รถzellikle yรผkselen piyasalarda ve geliลŸmekte olan ekonomilerde hala salgฤฑn รถncesi seyrinin gerisinde kaldฤฑฤŸฤฑ vurgulanarak, bรถlgeler arasฤฑnda geniลŸleyen farklฤฑlฤฑklara iลŸaret edildi.

ร‡eลŸitli gรผรงlerin toparlanmayฤฑ engellediฤŸi belirtilen raporda, bunlardan bazฤฑlarฤฑnฤฑn, salgฤฑnฤฑn, Ukrayna’daki savaลŸฤฑn ve artan jeoekonomik ayrฤฑลŸmanฤฑn uzun vadeli sonuรงlarฤฑnฤฑ yansฤฑttฤฑฤŸฤฑ aktarฤฑldฤฑ.

Bรผyรผme tahminleri tarihsel ortalamanฤฑn altฤฑnda kaldฤฑ

Dรผnya ekonomisinin geรงen yฤฑl yรผzde 3,5 bรผyรผdรผฤŸรผ anฤฑmsatฤฑlan raporda, kรผresel ekonomik bรผyรผmenin yavaลŸlayarak bu yฤฑl yรผzde 3 ve gelecek yฤฑl yรผzde 2,9 olmasฤฑnฤฑn beklendiฤŸi bildirildi.

IMF, temmuz ayฤฑnda yayฤฑmladฤฑฤŸฤฑ tahminlerinde, kรผresel ekonominin hem 2023 hem de 2024’te yรผzde 3 bรผyรผyeceฤŸini รถngรถrmรผลŸtรผ.

Raporda, kรผresel ekonomik bรผyรผme tahminlerinin 2000-2019 yฤฑllarฤฑ ortalamasฤฑ olan yรผzde 3,8’in altฤฑnda kaldฤฑฤŸฤฑ kaydedildi.

GeliลŸmiลŸ ekonomilerin 2022’de yรผzde 2,6 bรผyรผdรผฤŸรผ hatฤฑrlatฤฑlan raporda, ABD’deki ivmenin beklenenden gรผรงlรผ ancak Avro Bรถlgesi’ndeki bรผyรผmenin beklenenden zayฤฑf olduฤŸu bir dรถnemde bu ekonomilerdeki bรผyรผmenin yavaลŸlayarak bu yฤฑl yรผzde 1,5 ve 2024’te yรผzde 1,4 olmasฤฑnฤฑn beklendiฤŸi aktarฤฑldฤฑ.

Raporda, geรงen yฤฑl yรผzde 4,1’lik bรผyรผme kaydeden yรผkselen piyasa ve geliลŸmekte olan ekonomilerin de ร‡in’deki emlak sektรถrรผ krizini yansฤฑtacak ลŸekilde hem 2023 hem de 2024’te yรผzde 4 dรผzeyinde bรผyรผmesinin รถngรถrรผldรผฤŸรผ bildirildi.

Orta vadede kรผresel bรผyรผme tahminlerinin yรผzde 3,1 ile son yฤฑllarฤฑn en dรผลŸรผk seviyesinde bulunduฤŸuna iลŸaret edilen raporda, รผlkelerin daha yรผksek yaลŸam standartlarฤฑna ulaลŸma beklentilerinin zayฤฑf olduฤŸu belirtildi.

Enflasyonun 2025’e kadar hedefe dรถnmesi beklenmiyor

Raporda, kรผresel enflasyonun ise 2022’deki yรผzde 8,7 seviyesinden 2023’te yรผzde 6,9’a ve 2024’te yรผzde 5,8’e istikrarlฤฑ bir ลŸekilde dรผลŸeceฤŸinin รถngรถrรผldรผฤŸรผ, ancak enflasyon tahmininin bu yฤฑl iรงin 0,1 ve gelecek yฤฑl iรงin 0,6 puan artฤฑrฤฑldฤฑฤŸฤฑ, รงoฤŸu durumda 2025’e kadar enflasyon hedeflerine dรถnรผlmesinin beklenmediฤŸi ifade edildi.

ABD’de borรง limiti gerilimlerinin รงรถzรผlmesiyle ฤฐsviรงreli ve ABD’li yetkililerin bankacฤฑlฤฑk sektรถrรผndeki tรผrbรผlansฤฑ kontrol altฤฑna almak iรงin kararlฤฑ bir ลŸekilde harekete geรงmesi nedeniyle, finansal gรถrรผnรผme yรถnelik risklerin altฤฑ ay รถncesine gรถre daha dengeli olduฤŸuna iลŸaret edilen raporda, ekonomide “sert iniลŸ” ihtimalinin azaldฤฑฤŸฤฑ ancak kรผresel bรผyรผmeye yรถnelik risklerin aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ olmaya devam ettiฤŸi kaydedildi.

Raporda, ร‡in’in emlak sektรถrรผ krizinin รถzellikle emtia ihracatรงฤฑlarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan kรผresel etkileriyle birlikte derinleลŸebileceฤŸine deฤŸinilerek, enflasyonun sฤฑkฤฑ iลŸ gรผcรผ piyasalarฤฑyla birlikte beklenenden daha yรผksek politika faizleri gerektirmesine katkฤฑda bulunabileceฤŸi vurgulandฤฑ.

Daha fazla iklim ve jeopolitik ลŸokun, gฤฑda ve enerji fiyatlarฤฑnda ilave artฤฑลŸlara neden olabileceฤŸi kaydedilen raporda, jeoekonomik ayrฤฑลŸmanฤฑn yoฤŸunlaลŸmasฤฑnฤฑn emtianฤฑn piyasalar arasฤฑndaki akฤฑลŸฤฑnฤฑ kฤฑsฤฑtlayabileceฤŸi, ek fiyat dalgalanmalarฤฑna neden olabileceฤŸi ve yeลŸil dรถnรผลŸรผmรผ karmaลŸฤฑk hale getirebileceฤŸi ifade edildi.

Raporda, dรผลŸรผk gelirli geliลŸmekte olan รผlkelerin ise yarฤฑsฤฑndan fazlasฤฑnฤฑn borรง sฤฑkฤฑntฤฑsฤฑ iรงinde veya yรผksek risk altฤฑnda olduฤŸu kaydedildi.

Bรผyรผme tahminleri ABD ekonomisi iรงin yรผkseltildi, Avro Bรถlgesi iรงin dรผลŸรผrรผldรผ

IMF’nin raporunda, รผlkelere iliลŸkin gรผncellenen ekonomik bรผyรผme tahminleri de paylaลŸฤฑldฤฑ.

Buna gรถre, ABD ekonomisine iliลŸkin bรผyรผme beklentisi 2023 yฤฑlฤฑ iรงin yรผzde 1,8’den yรผzde 2,1’e ve 2024 yฤฑlฤฑ iรงin yรผzde 1’den yรผzde 1,5’e yรผkseltildi.

Avro Bรถlgesi ekonomisine iliลŸkin bรผyรผme tahmini ise bu yฤฑl iรงin yรผzde 0,9’dan yรผzde 0,7’ye ve 2024 yฤฑlฤฑ iรงin de yรผzde 1,5’ten yรผzde 1,2’ye dรผลŸรผrรผldรผ.

Avrupa’nฤฑn รถnde gelen ekonomilerinden Almanya’nฤฑn bu yฤฑl yรผzde 0,5 kรผรงรผlmesi beklenirken, gelecek yฤฑl yรผzde 0,9 bรผyรผyeceฤŸi tahmin edildi. IMF, temmuz ayฤฑndaki tahminlerinde, Almanya ekonomisinin bu yฤฑl yรผzde 0,3 kรผรงรผleceฤŸini ve 2024’te yรผzde 1,3 bรผyรผyeceฤŸini รถngรถrmรผลŸtรผ.

Fransa ekonomisine iliลŸkin bรผyรผme beklentisi bu yฤฑl iรงin yรผzde 0,8’den yรผzde 1’e รงฤฑkarฤฑlฤฑrken, gelecek yฤฑl iรงin yรผzde 1,3 olarak korundu. ฤฐtalya ekonomisine iliลŸkin bรผyรผme tahmini 2023 yฤฑlฤฑ iรงin yรผzde 1,1’den yรผzde 0,7’ye ve gelecek yฤฑl iรงin yรผzde 0,9’dan yรผzde 0,7’ye dรผลŸรผrรผldรผ. ฤฐspanya ekonomisine iliลŸkin bรผyรผme tahmini de bu yฤฑl iรงin yรผzde 2,5 olarak korunurken, gelecek yฤฑl iรงin yรผzde 2’den yรผzde 1,7’ye dรผลŸรผrรผldรผ.

ฤฐngiltere ekonomisine iliลŸkin 2023 yฤฑlฤฑ bรผyรผme tahmini yรผzde 0,4’ten yรผzde 0,5’e รงฤฑkarฤฑlฤฑrken, 2024 yฤฑlฤฑ beklentisi yรผzde 1’den yรผzde 0,6’ya indirildi.

ร‡in ekonomisinin bรผyรผme tahminlerinde aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ revizyon

Yรผkselen piyasalar ve geliลŸmekte olan รผlke ekonomileri grubunda ise ร‡in ekonomisine iliลŸkin bรผyรผme beklentisi bu yฤฑl iรงin yรผzde 5,2’den yรผzde 5’e dรผลŸรผrรผldรผ. ร‡in ekonomisine yรถnelik 2024 yฤฑlฤฑ bรผyรผme tahmini de yรผzde 4,5’ten yรผzde 4,2’ye รงekildi.

Hindistan ekonomisinde bu yฤฑla dair bรผyรผme beklentisi ise yรผzde 6,1’den yรผzde 6,3’e รงฤฑkarฤฑlฤฑrken, gelecek yฤฑl iรงin yรผzde 6,3 olarak korundu.

Rusya ekonomisine iliลŸkin bรผyรผme tahmini de bu yฤฑl iรงin yรผzde 1,5’ten yรผzde 2,2’ye yรผkseltilirken, gelecek yฤฑl iรงin yรผzde 1,3’ten yรผzde 1,1’e dรผลŸรผrรผldรผ.

Tรผrkiye ekonomisine dair bรผyรผme tahminleri yรผkseltildi

IMF, Tรผrkiye ekonomisine iliลŸkin bรผyรผme beklentilerinde ise bu yฤฑl ve gelecek yฤฑl iรงin yukarฤฑ yรถnlรผ revizyona gitti.

Tรผrkiye ekonomisinin bu yฤฑl yรผzde 4 ve gelecek yฤฑl yรผzde 3,25 bรผyรผyeceฤŸi tahmin edildi.

Fon, temmuz ayฤฑndaki tahminlerinde, Tรผrkiye ekonomisinin bu yฤฑl yรผzde 3 ve gelecek yฤฑl yรผzde 2,8 bรผyรผyeceฤŸini รถngรถrmรผลŸtรผ.

IMF, 6 Ekim’de de James Walsh liderliฤŸindeki IMF heyetinin 25-29 Eylรผl’de yaptฤฑฤŸฤฑ Tรผrkiye ziyaretinin ardฤฑndan รผlke ekonomisine iliลŸkin deฤŸerlendirmeleri paylaลŸmฤฑลŸtฤฑ.

Fondan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, Tรผrkiye’de seรงimden bu yana uygulanan politika deฤŸiลŸikliฤŸinin memnuniyetle karลŸฤฑlandฤฑฤŸฤฑ aktarฤฑlmฤฑลŸtฤฑ.

Aรงฤฑklamada, politika faizinin yรผkseltilmesi, vergilerin artฤฑrฤฑlmasฤฑ ve bazฤฑ finansal sektรถr รถnlemlerinin serbestleลŸtirilmesi yรถnรผndeki son adฤฑmlarฤฑn riskleri azalttฤฑฤŸฤฑ ve yatฤฑrฤฑmcฤฑ gรผvenini artฤฑrdฤฑฤŸฤฑ belirtilerek, Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn rezerv pozisyonunun da iyileลŸtiฤŸi kaydedilmiลŸti.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.462546.49140.02%
EURO 53.117553.1599-0.01%
JAPON YENฤฐ 3.473.479-0.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.431857.4893-0.01%
STERLฤฐN 61.555361.5906-0.06%
ร‡ฤฐN YUANI 6.85096.8559-0.03%
RUS RUBLESฤฐ 0.62270.62320.58%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63400.77 -1.1786%
Ethereum 1711.41 -1.4121%
Tether USDt 1.00 0.006%
BNB 585.16 -0.9577%
Solana 71.00 -4.0367%
USDC 1.00 -0.0054%
XRP 1.11 -1.9289%
Dogecoin 0.08 -2.3291%
Toncoin 1.71 4.9117%
Cardano 0.16 -1.3864%
Shiba Inu 0.00 -1.0877%
Avalanche 6.23 -0.9611%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam