Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) Yรถnetim Kurulu รผyesi Francois Villeroy de Galhau’ya gรถre faiz artฤฑrฤฑm dรถngรผsรผnรผn sonu yaklaลฤฑyor.
Fransa Merkez Bankasฤฑโnฤฑn baลฤฑndaki isim Cuma gรผnรผ Paris’te gazetecilere verdiฤi demeรงte, “Seรงeneklerimiz, sonraki toplantฤฑlarda olduฤu gibi bu toplantฤฑda da aรงฤฑk. Faizlerin zirve seviyesine yakฤฑn ya da รงok yakฤฑnฤฑz ancak faizleri indirme noktasฤฑndan hala uzaฤฤฑz” ifadelerini kullandฤฑ.
Yetkililer, ekonomideki son yavaลlamanฤฑn, AMBโnin tarihi sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma dรถngรผsรผnรผn bir yฤฑldan fazla bir sรผre รถnce baลlamasฤฑndan bu yana ilk kez faizleri sabit tutmak iรงin yeterli neden olup olmadฤฑฤฤฑna karar vermek รผzere 14 Eylรผlโde toplanacak.
ย
Bazฤฑ yetkililer, birliฤin enflasyonun yรผzde 5โin รผzerinde seyretmesi nedeniyle bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑna daha destek verebileceklerinin sinyalini verdi.
“Faizlerin nerde zirve yapacaฤฤฑ deฤil zirvede kalacaฤฤฑ sรผre รถnemli”
Villeroy, AMBโnin mevduat faizini yรผzde 4โe รงฤฑkarmaya karar verip vermemesinden ziyade odaklanฤฑlmasฤฑ gereken ลeyin faizlerin hangi seviyede zirve yapacaฤฤฑ deฤil zirve seviyesinde ne kadar uzun sรผre seyredeceฤi olduฤuna iลaret ederek, โSรผre, seviyeden daha รถnemliโ dedi.
Euro Bรถlgesi iรงin Perลembe gรผnรผ aรงฤฑklanan enflasyon verileri, yetkililerin odaklandฤฑklarฤฑ รถlรงรผnรผn beklendiฤi gibi bir รถnceki aydaki yรผzde 5,5 seviyesinden Aฤustos ayฤฑnda yรผzde 5,3โe yavaลladฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdi.
Bu durum yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn faiz oranlarฤฑnฤฑn bu ay sabit kalacaฤฤฑna dair fiyatlamalarฤฑnฤฑ artฤฑrmalarฤฑna yol aรงtฤฑ. Morgan Stanley, toplantฤฑ sonucuna iliลkin tahminini baลka bir artฤฑล yerine duraklama olarak deฤiลtirdi.
Villeroy, enerji de dahil olmak รผzere deฤiลken kalemleri dฤฑลarฤฑda bฤฑrakan รงekirdek enflasyonun tersine dรถnmeye baลlamฤฑล gibi gรถrรผndรผฤรผnรผ sรถyleyerek, โBu cesaret verici iลaret hala yeterli olmaktan uzak: Enflasyonu ลimdi ile 2025 arasฤฑnda yรผzde 2’ye ulaลtฤฑrmak zorundayฤฑz ve baลaracaฤฤฑz” dedi.
Yetkililer bu ay verecekleri kararda yol gรถstermesi amacฤฑyla yeni verilere sahip olacak. Villeroyโun meslektaลฤฑ, AMB Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Luis de Guindos da, Perลembe gรผnรผ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, tahminlerin ekonomiye iliลkin beklentilerin kรถtรผleลmesine raฤmen enflasyon gรถrรผnรผmรผnรผn yaz boyunca pek fazla deฤiลmediฤini gรถstereceฤini kaydetti.
De Guindos, ฤฐspanyaโnฤฑn Santander kentinde dรผzenlenen bir panelde politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn bรถyle bir sonucun รถnรผmรผzdeki ay baลka bir faiz artฤฑrฤฑmฤฑ mฤฑ yoksa bir duraklama mฤฑ gerektireceฤi konusunda henรผz bir sonuca varmadฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Eylรผl ayฤฑ iรงin karar hala verilmedi. Ekonomik bรผyรผmeye iliลkin tahminler Haziran ayฤฑndaki รถngรถrรผlerimizden daha kรถtรผ, enflasyon tahminleri ise Haziran ayฤฑndaki tahminlerimizi benzerโ diyen de Guindos, AMBโnin hala bazฤฑ verilerin gelmesini beklediฤini belirtti.







