Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Goldman Sachs: Son รถnlemler sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrma รงabalarฤฑnฤฑ gรผรงlendirecek

Goldman Sachs, Tรผrkiye'de ekonomi yรถnetiminin son dรถnemde duyurduฤŸu dรผzenlemeler ve rekor faiz artฤฑลŸฤฑnฤฑ da kapsayan geliลŸmeleri deฤŸerlendirdiฤŸi bir araลŸtฤฑrma raporu yayฤฑmladฤฑ.
Goldman Sachs: Son รถnlemler sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrma รงabalarฤฑnฤฑ gรผรงlendirecek Borsatek

Goldman Sachs Tรผrkiyeโ€™nin son dรถnemde yaptฤฑฤŸฤฑ yeni dรผzenlemelerin sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrma politikalarฤฑ รผzerindeki etkisini ve TCMBโ€™nin politika รงerรงevesini deฤŸerlendirdi.

Goldman tarafฤฑndan yayฤฑmlanan araลŸtฤฑrma raporunda Tรผrkiyeโ€™de para politikasฤฑ sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrmasฤฑnฤฑn Mayฤฑs ayฤฑnda gerรงekleลŸen seรงimlerden bu yana istikrarsฤฑz bir seyir izlediฤŸi ancak bu hafta yayฤฑmlanan dรผzenleyici รถnlemlerin parasal sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrma รงabalarฤฑnฤฑ gรผรงlendireceฤŸini ve TCMBโ€™nin stratejisi ile ilgili daha net bir รงerรงeve sunacaฤŸฤฑ belirtildi.

Merkez Bankasฤฑโ€™nฤฑn 21 AฤŸustosโ€™ta yayฤฑmladฤฑฤŸฤฑ dรผzenlemelerle bankalarฤฑn TL iรงin rekabetรงi mevduat faiz oranlarฤฑ sunmalarฤฑ konusunda cesaretlendirildiฤŸi belirtilen raporda bunu takiben ร‡arลŸamba gรผnรผ TCMBโ€™nin bankalara sukuk satacaฤŸฤฑna iliลŸkin duyurunun likiditeyi anlamlฤฑ derecede sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑracak bir hamle olduฤŸu kaydedildi.

ย 

Goldman bu durumun, TCMB’nin halihazฤฑrda ana borรง verme olanaฤŸฤฑ olanย Dรถvizย swap penceresi kapsamฤฑndaki borรง verme miktarฤฑnฤฑ azaltacaฤŸฤฑnฤฑ ve likiditeyi anlamlฤฑ dรผzeyde sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑracaฤŸฤฑ gรถrรผลŸรผnรผ ifade etti.

Banka alฤฑnan รถnlemlerin TCMBโ€™nin para arzฤฑ รผzerindeki kontrolรผnรผ de gรผรงlendireceฤŸini deฤŸerlendirdiฤŸini ve duyurulan sukuk satฤฑลŸlarฤฑnฤฑn bankanฤฑn yabancฤฑ para swaplarฤฑna olan baฤŸlฤฑlฤฑฤŸฤฑnฤฑ azaltmasฤฑ beklendiฤŸine vurgu yaptฤฑ.

Goldman Sachs, TCMBโ€™nin enflasyonu dรผลŸรผrme รงabalarฤฑnฤฑn merkezinde faizlerin para talebini istikrara kavuลŸturacak seviyelere getirmesi gerektiฤŸini vurgulayarak Merkez Bankasฤฑโ€™nฤฑn finansal kurumlarฤฑ, faiz oranlarฤฑnฤฑ gรผncellemeleri iรงin teลŸvik etmesinin anlamlฤฑ bir adฤฑm olduฤŸunu ifade etti.

ร–te yandan bรถylesi bir adฤฑmฤฑn sรผrdรผrรผlebilir olmasฤฑnฤฑn, bankalarฤฑn varlฤฑk getirilerini net faiz marjlarฤฑnฤฑ koruyacak kadar artฤฑrmalarฤฑna baฤŸlฤฑ olduฤŸu ancak bankalarฤฑn mevduat faizlerini artฤฑrma konusunda isteksiz olabileceฤŸinin altฤฑ รงizildi.

Banka, TCMBโ€™nin dรถnรผลŸรผm oranlarฤฑna uymamanฤฑn maliyetini artฤฑrdฤฑฤŸฤฑnฤฑ ancak bankalarฤฑn sermaye tamponlarฤฑnฤฑ korumak zorunda olduฤŸuna dikkat รงekti.

Raporda bankalarฤฑn varlฤฑk tarafฤฑnda kazandฤฑฤŸฤฑ faizin artฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn, kredi faiz oranlarฤฑnda kalan tavanlarฤฑn kaldฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ, TL likiditesinin sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ ve repo faizlerinin yรผkseltilmesini gerektireceฤŸi gรถrรผลŸรผne yer verilerek beklentilerin oldukรงa รผstรผnde gerรงekleลŸtirilen faiz artฤฑลŸ hamlesinin bu yรถnde atฤฑlmฤฑลŸ bir adฤฑm olduฤŸu ifade edildi.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.489346.50650.05%
EURO 52.896952.9095-0.06%
JAPON YENฤฐ 3.4693.480%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.309257.3518-0.13%
STERLฤฐN 61.399661.44930.04%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83156.8348-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.62230.6225-0.11%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62723.61 -0.3955%
Ethereum 1670.58 -1.2956%
Tether USDt 1.00 -0.022%
BNB 578.96 -0.4955%
Solana 69.80 -0.8587%
USDC 1.00 -0.0065%
XRP 1.10 -0.7879%
Dogecoin 0.08 -2.025%
Toncoin 1.56 -8.842%
Cardano 0.15 -3.1345%
Shiba Inu 0.00 -0.6267%
Avalanche 6.43 3.947%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam