Haftanฤฑn son iลlem gรผnรผ New York borsasฤฑnda Dow Jones vadeli iลlemleri durgun seyrediyor. Barclays, ABDโde resesyon รถngรถrรผsรผnรผ geri รงekti, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar tรผketici gรผvenine odaklandฤฑ.
ABD hisse senedi vadeli iลlemleri, รถnceki seansฤฑn karฤฑลฤฑk seyri ardฤฑndan Cuma gรผnรผ duraฤan seyrediyor. ABD ile รin arasฤฑnda varฤฑlan ticaret ateลkesi sonrasฤฑ ticaret savaลฤฑnda yeni geliลmelerin yaลanabileceฤine dair endiลeler tam bitmedi. Geliลme Barclays bu yฤฑl ABDโde resesyon beklentisini geri รงekmesine yol aรงtฤฑ. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, gรผmrรผk vergilerinin etkisiyle dรผลรผลte olan tรผketici gรผven anketine odaklandฤฑ.
ฤฐลte haftanฤฑn son iลlem gรผnรผ piyasalarฤฑ ve ana endeksler Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq’ฤฑ hareketlendiren geliลmeler…
Dow Jones vadelilerde sฤฑnฤฑrlฤฑ artฤฑล

Dow Jones vadeli iลlemleri 59 puan veya %0,1 artarken, S&P 500 ve Nasdaq 100 vadeli iลlemleri yatay seyrdiyor.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn, ABD ile รin arasฤฑnda varฤฑlan ateลkesin Baลkan Trumpโฤฑn gรผmrรผk vergilerinin bรผyรผme รผzerindeki endiลeleri tamamen gidermeyebileceฤini dรผลรผnmesiyle Wall Street ana endeksleri Perลembe gรผnรผ karฤฑลฤฑk seans geรงirmiลti. S&P 500 ve Dow Jones yรผkseliลle Nasdaq ise dรผลรผลle kapanฤฑล yapmฤฑลtฤฑ.
Son geliลmeler ile Dow Jones’un haftanฤฑn son iลlem gรผnรผ yatay aรงฤฑlฤฑล yapmasฤฑ bekleniyor.
Walmart (NYSE:WMT), ABDโnin artan gรผmrรผk vergilerinin fiyatlarฤฑ artฤฑrabileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu. Bazฤฑ analistler, diฤer ลirketlerin de benzer adฤฑmlar atabileceฤini belirtti.
Piyasalar, รผretici fiyatlarฤฑnฤฑn beklenmedik dรผลรผลรผ ve รงekirdek perakende satฤฑลlardaki zayฤฑflฤฑฤฤฑ deฤerlendirirken INGโnin baล ekonomisti James Knightley, Nisan ayฤฑ perakende satฤฑลlarฤฑnฤฑn Martโtaki yรผksek รถn alฤฑmlardan sonra hฤฑzla azaldฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi. รretici fiyatlarฤฑndaki dรผลรผล ise ลirketlerin maliyetleri kรขr marjlarฤฑndan karลฤฑladฤฑฤฤฑnฤฑ gรถsterdi ancak bunun uzun sรผre devam etmeyebileceฤi belirtildi.
Barclaysโin resesyon tahmini deฤiลti

ABD-รin ticaret anlaลmasฤฑ, Barclaysโin ABD bรผyรผme tahminlerini yukarฤฑ รงekmesine ve resesyon beklentisini kaldฤฑrmasฤฑna neden oldu. Banka, ABD ekonomisinin bu yฤฑl %0,5 ve gelecek yฤฑl %1,6 bรผyรผyeceฤini รถngรถrdรผ. รnceki tahminler sฤฑrasฤฑyla %-0,3 ve %1,5 idi.
Belirsizliklerin azalmasฤฑ euro bรถlgesi bรผyรผme tahminlerini de yukarฤฑ รงekti. Barclays, euro bรถlgesi bรผyรผme gรถrรผnรผmรผne karamsar yaklaลฤฑmฤฑnฤฑ sรผrdรผrdรผ. Avrupa Birliฤi ile ABD arasฤฑndaki karลฤฑlฤฑklฤฑ gรผmrรผk vergileri mรผzakerelerinin teknik dรผzeyde devam ettiฤini ancak ilerleme saฤlanamadฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ. Banka, euro bรถlgesinde teknik resesyonun 2025โin ikinci yarฤฑsฤฑnda gerรงekleลeceฤini, ancak bรผyรผmenin daha az daralacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
Michigan รniversitesi tรผketici gรผven endeksi
Cuma gรผnรผ ekonomik takvimde nispeten sakin. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odak noktasฤฑnda Michigan รniversitesiโnin tรผketici gรผven endeksinin รถn verisi var. Ekonomistler, Nisan ayฤฑnda azalan endeksin Mayฤฑsโta hafif artacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyor.
Gรผmrรผk vergileri endiลeleriyle hanehalkฤฑ iyimserliฤi ve enflasyon beklentileri zayฤฑflamฤฑลtฤฑ. Fedโin geรงen hafta bu endiลelere karลฤฑ direnรง gรถsterdiฤi belirtilse de ekonominin durumu konusunda tartฤฑลmalar devam etti.
Applied Materials hisseleri dรผลtรผ

รip รผretim ekipmanฤฑ รผreticisi Applied Materials (NASDAQ:AMAT), beklentilerin altฤฑnda kalan satฤฑล rakamlarฤฑ sonrasฤฑ uzatฤฑlmฤฑล iลlemlerde deฤer kaybetti. En bรผyรผk segment olan yarฤฑ iletken sistemlerin gelirleri 5,26 milyar dolar olarak gerรงekleลti; tahmin 5,32 milyar dolardฤฑ.
Applied, รinโe ihracat kฤฑsฤฑtlamalarฤฑyla mรผcadele ediyor. รinโden elde edilen gelir, bir yฤฑl รถncesine gรถre azalarak, mali yฤฑlฤฑn ikinci รงeyreฤinde toplam satฤฑลlarฤฑn yaklaลฤฑk %25โini oluลturdu.
31 Martโta sona eren รงeyrekte toplam gelir 7,10 milyar dolar, dรผzeltilmiล hisse baลฤฑ gelir ise 2,39 dolar olarak aรงฤฑklandฤฑ. รรงรผncรผ รงeyrek iรงin 7,20 milyar dolar ยฑ 500 milyon dolar gelir รถngรถrรผldรผ. CFO Brice Hill, ekonomik ortamฤฑn dinamik olduฤunu ancak talepte รถnemli deฤiลiklik gรถzlemlenmediฤini sรถyledi.
Altฤฑn fiyatlarฤฑ dรผลรผลรผnรผ sรผrdรผrdรผ

Altฤฑn fiyatlarฤฑ Cuma gรผnรผ Asya piyasalarฤฑnda geriledi. Haftalฤฑk bazda kayฤฑplar devam etti. ABD ile รin arasฤฑndaki ticaret geriliminin azalmasฤฑ risk iลtahฤฑnฤฑ artฤฑrdฤฑ ve gรผvenli liman olan altฤฑna olan talep azaldฤฑ.
Spot altฤฑn %1 daha dรผลerek ons baลฤฑna 3.208,56 dolara geriledi. Haziran vadeli altฤฑn kontratlarฤฑ ise %0,5 azalarak 3.211,06 dolar seviyesinde iลlem gรถrdรผ. Altฤฑn haftalฤฑk bazda %3,2 dรผลรผลle Kasฤฑm 2023โten bu yana en kรถtรผ performansฤฑ gรถsterdi.







