Piyasalar (S&P 500, Nasdaq, Dow Jones) tatil ile geçen kısa haftayı rekor seviyelerde kapattıktan sonra, Pazartesi günü biraz da “akşamdan kalma” bir havayla geri döndü.

Nasdaq tatsız başladı
Dow Jones Sanayi Endeksi 160 puan, yani %0,4 düştü. S&P 500 %0,4 geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,6 düşüş gösterdi.
2 yıllık Hazine tahvili faizi %3,89’a düşerken, 10 yıllık tahvil faizi %4,37’ye yükseldi.
S&P 500 ve Nasdaq, Perşembe günkü kısaltılmış seansta, beklenenden güçlü gelen istihdam raporunun ardından rekor seviyelerde kapanmıştı. Aynı gün Cumhuriyetçiler, Başkan Donald Trump’ın imza niteliğindeki vergi yasasını da geçirmişti.

E*TRADE’den (Morgan Stanley iştiraki) işlem ve yatırım genel müdürü Chris Larkin “Piyasa tatil haftasonuna bir ralliyle girdi, ancak istihdam raporunun sürprizi ve büyük, güzel yasanın artık geride kalmasıyla, bu hafta boğa piyasasını besleyecek katalizörler daha zor bulunabilir” diye yazdı.
Bu hafta ekonomik veri ve şirket kazanç takvimi büyük ölçüde sakin olduğundan, Larkin’e göre piyasaların odağı tekrar tarifelere kayacak. Wall Street, tarifelerin nasıl uygulanacağına ve ABD’ye ithal edilen mallara yönelik büyük vergilerden kurtulmak için ülkelerin Washington’la anlaşma yapıp yapmayacağına dair netlik bekliyor.
Çarşamba günü, Trump yönetiminin büyük çoğunlukla ticaret ortaklarına verdiği üç aylık tarife ertelemesinin son günü. Ancak Hazine Bakanı Scott Bessent dahil yönetim yetkililerinden gelen son açıklamalar, tarifelerin ancak Ağustos ayında yürürlüğe gireceğini ve bu arada ülkelerin hâlâ müzakere edebileceğini gösteriyor.
Larkin sözlerinin devamında şu satırlara yer verdi: “Temmuz ayının başı tarihsel olarak ayın en güçlü dönemi olmuştur, ancak Perşembe itibarıyla SPX, 26 Haziran’daki yeni rekorundan bu yana zaten %2’nin üzerinde bir yükseliş yaşamıştı”.







