Petrol รผrรผnlerini iรงeren ancak deฤiลken taze gฤฑda fiyatlarฤฑnฤฑ iรงermeyen รงekirdek tรผketici fiyat endeksindeki (TรFE) %3,1’lik artฤฑล, bir รถnceki ayki %3,3’lรผk artฤฑลฤฑn ardฤฑndan medyan piyasa tahminiyle eลleลti. Enflasyon 16 aydฤฑr BOJ’un %2’lik hedefinin รผzerinde seyrediyor.
Taze gฤฑda ve enerji fiyatlarฤฑnฤฑ iรงermeyen ve BOJ tarafฤฑndan trend enflasyonu iรงin daha iyi bir gรถsterge olarak yakฤฑndan izlenen รงekirdek enflasyon endeksi Temmuz ayฤฑnda yฤฑllฤฑk bazda %4,3 artarak bir รถnceki aya gรถre hฤฑzlandฤฑ.
Merkez Bankasฤฑ, รผcret baskฤฑlarฤฑnฤฑn henรผz ultra gevลek parasal duruลta yeni bir ayarlama gerektirecek kadar artmadฤฑฤฤฑnฤฑ savunuyor.
Yine de analistler, hizmet kaynaklฤฑ enflasyondaki hฤฑzlanmanฤฑn BOJ’un kรถrรผklemek istediฤi talep yรถnlรผ enflasyonun oluลmakta olabileceฤine dair olumlu bir iลaret olduฤunu sรถylรผyor.
Norinchukin Araลtฤฑrma Enstitรผsรผ baล ekonomisti Takeshi Minami, “Veriler, gฤฑda ve konaklama gibi hizmet sektรถrlerinde fiyat baskฤฑlarฤฑnฤฑn arttฤฑฤฤฑnฤฑ teyit ederken, enerji dahil ithalat enflasyonu sakinleลiyor” dedi.
Capital Economics’te ekonomist olan Gabriel Ng, kilit sorunun hizmet enflasyonunun bayraฤฤฑ alฤฑp alamayacaฤฤฑ olduฤunu sรถyledi.
Ng, “Birim iลgรผcรผ maliyetleri zar zor artarken ve reel gelirler keskin bir ลekilde dรผลerken tรผketici harcamalarฤฑ duraklamaya baลlarken, bunun olacaฤฤฑndan ลรผpheliyiz” dedi.
“Bu doฤrultuda, Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn รถngรถrรผlebilir gelecekte kฤฑsa vadeli politika faizini deฤiลtirmemesini bekliyoruz.”
Hammadde fiyatlarฤฑndaki artฤฑล nedeniyle gฤฑda maliyetleri genel enflasyona en bรผyรผk katkฤฑyฤฑ yapan unsurlar arasฤฑnda yer almฤฑลtฤฑr.
Veriler, BOJ’un geรงen ayฤฑn sonlarฤฑnda yakฤฑndan izlenen ve merkez bankasฤฑnฤฑn 10 yฤฑllฤฑk tahvil getiri tavanฤฑnฤฑn daha esnek hareket etmesine izin vermek iรงin para politikasฤฑnฤฑ deฤiลtirdiฤi politika toplantฤฑsฤฑnฤฑn ardฤฑndan geldi.
Reuters’ฤฑn 16 analist arasฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ ankete gรถre, รถnรผmรผzdeki Cuma gรผnรผ aรงฤฑklanacak verilerin Tokyo bรถlgesi รงekirdek tรผketici fiyatlarฤฑnฤฑn Aฤustos ayฤฑnda yฤฑllฤฑk bazda %2,9 artarak bir รถnceki ayki %3’lรผk artฤฑลtan yavaลladฤฑฤฤฑnฤฑ gรถstermesi bekleniyor.
BOJ Baลkanฤฑ Kazuo Ueda, maliyet kaynaklฤฑ enflasyon, gรผรงlรผ iรง talep ve daha yรผksek รผcret artฤฑลฤฑndan kaynaklanan bir enflasyona dรถnรผลene kadar politikayฤฑ aลฤฑrฤฑ gevลek tutma ihtiyacฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.
BOJ’un getiri eฤrisi kontrolรผ kapsamฤฑnda merkez bankasฤฑ kฤฑsa vadeli faiz oranlarฤฑnฤฑ -%0,1’e yรถnlendiriyor ve enflasyonu %2 hedefine ulaลtฤฑrma รงabalarฤฑnฤฑn bir parรงasฤฑ olarak 10 yฤฑllฤฑk tahvil getirisini %0 civarฤฑnda tutmak iรงin bรผyรผk miktarlarda devlet tahvili satฤฑn alฤฑyor.







