Hindistan Merkez Bankasฤฑ (RBI), rezerv yรถnetiminde stratejik bir dรถnรผลรผm gerรงekleลtirerek ABD Hazine tahvillerindeki yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ azaltฤฑrken altฤฑn rezervlerini artฤฑrma yoluna gitti. Mayฤฑs ayฤฑnda 235,3 milyar dolar seviyesinde olan ABD tahvili yatฤฑrฤฑmฤฑ, Haziranโda 227,4 milyar dolara geriledi.
Geรงtiฤimiz yฤฑl aynฤฑ dรถnemde bu rakam 242 milyar dolar seviyesindeydi. Bu dรผลรผล, RBIโnฤฑn dรถviz rezervlerinde dolar aฤฤฑrlฤฑฤฤฑnฤฑ azaltma ve portfรถyรผnรผ daha dengeli hale getirme isteฤinin somut bir gรถstergesi olarak yorumlanฤฑyor.

Hindistan’ฤฑn altฤฑn aลkฤฑ bรผyรผdรผ
Sarฤฑ metal tarafฤฑnda ise tablo tam tersine dรถnmรผล durumda. RBI, 2024 ortasฤฑndan bu yana rezervlerine yaklaลฤฑk 39 ton ekledi ve Temmuz itibarฤฑyla toplam sarฤฑ metal varlฤฑฤฤฑ 880 tona ulaลtฤฑ. Bรถylece Hindistan, dรผnya merkez bankalarฤฑ arasฤฑnda sarฤฑ metale yรถnelme trendinin en dikkat รงeken aktรถrlerinden biri haline geldi. Dรผnya Altฤฑn Konseyiโnin verilerine gรถre, kรผresel รถlรงekte merkez bankalarฤฑnฤฑn net altฤฑn alฤฑmฤฑ Temmuz 2025โte 10 ton seviyesinde kalsa da, Hindistanโฤฑn rezervlerindeki artฤฑล bu eฤilimin gรผรงlรผ bir ลekilde devam ettiฤini ortaya koyuyor.
Maliye Bakanฤฑ Nirmala Sitharaman, sรถz konusu deฤiลimin โรงok dikkatli verilmiล bir รงeลitlendirme kararฤฑโ olduฤunu vurgularken, ekonomistler de jeopolitik geliลmelerin bu tรผr hamlelerde belirleyici rol oynadฤฑฤฤฑna dikkat รงekiyor. IndusInd Bank Baลekonomisti Gaurav Kapur, รถzellikle ABDโnin Rusyaโya yรถnelik yaptฤฑrฤฑmlarฤฑ sonrasฤฑnda merkez bankalarฤฑnฤฑn alternatif stratejilere yรถneldiฤini hatฤฑrlattฤฑ. Eski RBI Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Michael Patra ise kaleme aldฤฑฤฤฑ bir yazฤฑda, rezervlerin โsilahlaลtฤฑrฤฑlmaโ riskine karลฤฑ altฤฑnฤฑn daha gรผvenli bir seรงenek sunduฤunu ifade etti.

RBIโnin bu hamlesi, hem ekonomik รงeลitlendirme arayฤฑลฤฑnฤฑn hem de jeopolitik risklere karลฤฑ korunma refleksinin bir sonucu olarak รถne รงฤฑkฤฑyor. ABD dolarฤฑ varlฤฑklarฤฑna baฤฤฑmlฤฑlฤฑฤฤฑn azaltฤฑlmasฤฑ ve altฤฑnla desteklenmiล bir rezerv portfรถyรผnรผn oluลturulmasฤฑ, Hindistanโฤฑn dรผnyanฤฑn en bรผyรผk dรถrdรผncรผ dรถviz rezervine sahip รผlke olarak daha saฤlam bir konum elde etmesini saฤlฤฑyor.







