borsatek.com – Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 2026 yılının ilk tam işlem haftasına tarihi bir başlangıç yaparak, enflasyon verilerinin yarattığı iyimserlikle tüm zamanların en yüksek kapanış seviyesine ulaştı. Piyasaların merakla beklediği Aralık ayı enflasyon rakamlarının yıllık bazda yüzde 30,89’a gerilemesi, hisse senetlerine olan talebi adeta patlattı.
BIST 100, gün boyu süren alıcılı seyrin ardından yüzde 1,77 oranında değer kazanarak günü 11.702,00 puandan tamamladı.
Güne %0,43 artışla başlayan BIST 100 endeksi, sabah saatlerinde açıklanan ve son 49 ayın en düşük seviyesine gerileyen enflasyon verisinden aldığı destekle 11.600 direncini hacimli bir şekilde kırdı.
Günü 11.702,00 puanla rekorla tamamlayan BIST 100, yatırımcısına bir günde %1,77 kazandırdı. Toplam işlem hacmi ise 144,7 milyar TL seviyesinde gerçekleşerek yükselişin genele yayıldığını teyit etti.
Enflasyon düşük geldi, BIST 100 coştu

Piyasadaki iyimserliğin ana kaynağı Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) gelen veriler oldu. Yıllık enflasyonun %30,89 seviyesine gerilemesi, piyasalarda “dezenflasyon süreci başarıyla işliyor” algısını güçlendirdi.
Beklentilerin altında kalan bu veri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2026 yılı faiz indirim döngüsünde elini rahatlatacağı beklentisiyle bankacılık dışı sanayi ve holding hisselerine alım getirdi.
Finansal kiralama tek hisseyle uçuşa geçti!

Faiz indirimlerine en hassas sektörlerden biri olan Finansal Kiralama ve Faktoring endeksi, fonlama maliyetlerinin düşeceği beklentisiyle günü %6,97 gibi rekor bir yükselişle tamamlayarak piyasanın yıldızı oldu. Aralık ayında en çok kaybettiren Destek Finans (DSTKF) hisselerinin bugün tavan olması bu yükselişin arkasındaki neden oldu.
Holding endeksi, iştiraklerin değerlemelerindeki artış beklentisiyle %1,98 değer kazanırken, bankacılık endeksi (XBANK) günü yatay pozitif (+%0,12) tamamlayarak dinlenme moduna geçti. Günün kaybedeni ise Fenerbahçe’nin bedelli sermaye artırımı haberinin etkisiyle sarsılan Spor endeksi oldu; sektör günü %1,59 düşüşle kapattı.
Öne çıkan hisseler ve şirket haberleri

Piyasa genelindeki yükselişe rağmen hisse bazlı ayrışmalar dikkat çekti:
- Türk Hava Yolları (THYAO): 10,7 milyar TL’lik işlem hacmiyle piyasanın lokomotifi oldu ve günü %1,28 yükselişle tamamladı.
- Aselsan (ASELS): Savunma sanayiindeki sipariş beklentileriyle %4,26 değer kazanarak 240,00 TL seviyesinden kapandı.
- Fenerbahçe (FENER): Şirketin %400 oranında bedelli sermaye artırımı kararı alması hissede satış baskısı yarattı.
- Astor Enerji (ASTOR): 21,5 milyon dolarlık yeni iş anlaşması duyurusu yaptı.
Uzmanlardan “12.000 puan” sinyali

Analistler, 11.600 direncinin üzerinde yapılan kapanışın teknik olarak “boğa piyasasını” teyit ettiğini belirtiyor. Kısa vadede 11.800 ve 12.000 seviyeleri yeni hedef olarak öne çıkarken, olası kar satışlarında 11.500 seviyesi kritik destek olarak izlenecek.
Yarın piyasalar, Euro Bölgesi’nden gelecek enflasyon verilerini ve içerideki veri akışını takip edecek
Öte yandan küresel piyasalarda ABD ve Venezuela gerilimi takip edilirken, güvenli liman arayışı altına yaradı. Gram altın %2,72 artışla 6.155 TL seviyesine çıkarak rekor tazeledi. Dolar/TL kuru ise günü 43,03 seviyesinden tamamladı.







