Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Dolar ฤฐran’da ateลŸkes umuduyla yatay seyirde

Dolar endeksi, ABD BaลŸkanฤฑ Trumpโ€™ฤฑn Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ iรงin verdiฤŸi mรผhlet sonrasฤฑ dengeleniyor.
dolar

Dolar endeksi, ABD BaลŸkanฤฑ Donald Trump‘ฤฑn Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ’nฤฑn yeniden aรงฤฑlmasฤฑ iรงin ฤฐran’a yรถnelik verdiฤŸi kritik mรผhletin ardฤฑndan haftanฤฑn ilk iลŸlem gรผnรผnde yatay bir seyir izliyor. Kรผresel piyasalar, jeopolitik gerilimin tฤฑrmandฤฑฤŸฤฑ bir ortamda bir yandan askeri tฤฑrmanฤฑลŸ riskini diฤŸer yandan ise olasฤฑ bir ateลŸkes ihtimalini fiyatlamaya รงalฤฑลŸฤฑyor.

Asya ve Avrupa’nฤฑn bรผyรผk bรถlรผmรผnde resmi tatil olmasฤฑ nedeniyle likiditenin dรผลŸรผk seyrettiฤŸi piyasalarda, yatฤฑrฤฑmcฤฑlar ABD DoฤŸu saatiyle Salฤฑ akลŸamฤฑ dolacak olan mรผhlete odaklanmฤฑลŸ durumda.

ABD BaลŸkanฤฑ Donald Trump, Paskalya Pazarฤฑ dolayฤฑsฤฑyla sosyal medya รผzerinden yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ’nฤฑn Salฤฑ gรผnรผ saat 20.00’ye kadar aรงฤฑlmamasฤฑ durumunda ฤฐran’ฤฑn enerji santralleri ve kรถprรผlerinin hedef alฤฑnacaฤŸฤฑnฤฑ ifade etti. Bu sert aรงฤฑklama piyasalarda temkinli bir bekleyiลŸe yol aรงarken, Saxo stratejisti Charu Chanana, her yeni รผltimatomun kรผresel ekonomideki aksamayฤฑ daha kalฤฑcฤฑ hale getirdiฤŸi deฤŸerlendirmesinde bulundu.

dolar

Dolarฤฑn altฤฑ รถnemli para birimi karลŸฤฑsฤฑndaki deฤŸerini รถlรงen dolar endeksi 100,12 seviyesinde hafif aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ bir hareket sergilerken, euro 1,1523 ve sterlin 1,3211 dolardan iลŸlem gรถrรผyor.

Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ ve kรผresel enerji arzฤฑ riski

Kรผresel piyasalar, ลžubat ayฤฑ sonunda patlak veren krizden bu yana dรผnya petrol ve sฤฑvฤฑlaลŸtฤฑrฤฑlmฤฑลŸ doฤŸal gaz (LNG) ticaretinin yaklaลŸฤฑk beลŸte birinin geรงtiฤŸi Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ’nฤฑn kapalฤฑ kalmasฤฑnฤฑn sonuรงlarฤฑnฤฑ yรถnetmeye รงalฤฑลŸฤฑyor.

TD Securities kฤฑdemli faiz stratejisti Prashant Newnaha, boฤŸazฤฑn tamamen aรงฤฑlmasฤฑ durumunda petrol fiyatlarฤฑnda sert bir dรผลŸรผลŸ ve risk iลŸtahฤฑnda bir ralli yaลŸanabileceฤŸini, ancak ABD’nin askeri hamlelerini sertleลŸtirmesi durumunda piyasalarฤฑn tamamen yeniden fiyatlanacaฤŸฤฑnฤฑ belirtti. BoฤŸazฤฑn kapalฤฑ olmasฤฑ nedeniyle 100 dolarฤฑn รผzerine รงฤฑkan petrol fiyatlarฤฑ, kรผresel รถlรงekte enflasyon endiลŸelerini tetiklerken stagflasyon riskini de beraberinde getiriyor.

dolar

ABD basฤฑnฤฑnda yer alan haberlere gรถre ise Washington, Tahran ve bรถlgesel ara bulucular, savaลŸฤฑ kalฤฑcฤฑ olarak sonlandฤฑrabilecek 45 gรผnlรผk bir ateลŸkes taslaฤŸฤฑ รผzerinde gรถrรผลŸmelerini sรผrdรผrรผyor.

Trump’ฤฑn Fox News’e verdiฤŸi mรผlakatta ฤฐran’ฤฑn mรผzakere masasฤฑnda olduฤŸunu ve bir anlaลŸmanฤฑn mรผmkรผn olduฤŸunu belirtmesi, piyasalardaki savaลŸ fiyatlamasฤฑnฤฑ bir miktar dengeleyen unsur olarak รถne รงฤฑkฤฑyor. Ancak bu belirsizlik, merkez bankalarฤฑnฤฑn para politikasฤฑ patikalarฤฑnฤฑ da kรถkten deฤŸiลŸtirmiลŸ durumda. Yฤฑl baลŸฤฑnda Fed’den 2026 yฤฑlฤฑ iรงin iki faiz indirimi bekleyen piyasalar, mevcut konjonktรผrde 2027 yฤฑlฤฑnฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑna kadar herhangi bir faiz indirimi รถngรถrmรผyor.

Jeopolitik gerilimin piyasalara etkisi ve gelecek beklentileri

Japon yeni tarafฤฑnda ise hareketlilik devam ediyor. Yen, dolar karลŸฤฑsฤฑnda 159,55 seviyesinde yatay seyrederek son 21 ayฤฑn en dรผลŸรผk seviyelerine yakฤฑn kalmayฤฑ sรผrdรผrdรผ. Japonya Maliye Bakanฤฑ Satsuki Katayama, piyasalardaki volatiliteye karลŸฤฑ hรผkรผmetin mรผdahaleye hazฤฑr olduฤŸu uyarฤฑsฤฑnda bulunsa da yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, gรผvenli liman olarak gรถrรผlen dolara olan yoฤŸun talep nedeniyle bu tรผr mรผdahalelerin etkisinin sฤฑnฤฑrlฤฑ kalabileceฤŸi gรถrรผลŸรผnde.

dolar

Spekรผlatรถrlerin yen รผzerindeki kฤฑsa pozisyonlarฤฑnฤฑn 5,7 milyar dolarla Temmuz 2024’ten bu yana en yรผksek seviyeye ulaลŸmasฤฑ, piyasadaki baskฤฑnฤฑn derinliฤŸini gรถsteriyor.

Dolar endeksi ve kรผresel piyasalarฤฑn รถnรผmรผzdeki gรผnlerdeki seyrini belirleyecek temel unsur, Trump’ฤฑn verdiฤŸi mรผhletin askeri bir รงatฤฑลŸmaya mฤฑ yoksa diplomatik bir รงรถzรผme mi evrileceฤŸi olacak. Enerji fiyatlarฤฑndaki yรผkseliลŸin devam etmesi, kรผresel merkez bankalarฤฑnฤฑn enflasyonla mรผcadelesini zorlaลŸtฤฑrฤฑrken ekonomik bรผyรผme รผzerindeki aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ riskleri artฤฑrฤฑyor.

Mevcut durumda piyasalar, Hรผrmรผz BoฤŸazฤฑ’nฤฑn aรงฤฑlmasฤฑna dair somut bir adฤฑm atฤฑlana kadar “bekle-gรถr” stratejisini benimsemiลŸ gรถrรผnรผyor. Olasฤฑ bir askeri gerginlik durumunda gรผvenli liman varlฤฑklarฤฑna kaรงฤฑลŸฤฑn hฤฑzlanmasฤฑ, ateลŸkes durumunda ise emtia fiyatlarฤฑnda belirgin bir gevลŸeme yaลŸanmasฤฑ genel piyasa beklentisi olarak รถne รงฤฑkฤฑyor.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.408446.4792-0.02%
EURO 53.25153.35520.15%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.490657.6227-0.3%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83846.8528-0.11%
RUS RUBLESฤฐ 0.63270.63420.01%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4155.83-1.28%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6205.50-1.3%
GRAM ALTIN SERBEST P.6309.65-1.48%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)96.80-1.39%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)135100.000.3%
HAS ALTIN GRAM (TL)6174.47-1.3%
SPOT ALTIN KG (TL)132945.00-1.28%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)42415.000.31%
GรœMรœลž/ONS ($)64.83-1.35%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 64213.83 0.8484%
Ethereum 1734.60 0.4998%
Tether USDt 1.00 -0.0505%
BNB 590.23 0.5465%
Solana 73.17 1.4207%
USDC 1.00 -0.0209%
XRP 1.15 -0.3218%
Dogecoin 0.08 -0.8624%
Toncoin 1.66 4.7252%
Cardano 0.16 -1.5361%
Shiba Inu 0.00 -0.6725%
Avalanche 6.22 3.8759%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam