ABD ile İran arasında hafta sonu yapılacak barış görüşmeleri öncesinde dolar, Cuma günü Ocak ayından bu yana en büyük haftalık düşüşüne yönelirken diğer para birimleri, Körfez’de ateşkesin korunacağı ve petrol taşımacılığının yeniden başlayacağı beklentisiyle güç kazandı.
Piyasalar için bundan sonraki yönün, ABD ile İran arasında İslamabad’da hafta sonu yapılacak görüşmelerin sonucuna bağlı olması bekleniyor.
Mart ayında $, ABD ve İsrail’in İran’a karşı savaşı petrol fiyatlarını hızla yukarı iterken, hisseleri ve altını baskılayıp enflasyon endişeleri tahvil piyasalarını sarsarken güvenli limanlardan biri olarak güçlü şekilde yükselmişti.
Ancak Salı günü kırılgan bir ateşkes üzerinde anlaşılmasından bu yana bu pozisyonlar çözülüyor ve ABD $ endeksi bu hafta şu ana kadar %1,3 geriledi.

Dolar düşüyor, euronun önü açık
Euro bu hafta 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine yükselerek 1,1690 dolardan işlem gördü. Grafik direncinin kırılması daha fazla yükselişin önünü açıyor.
Risk hassasiyeti yüksek Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları da dolar karşısında haftalık yaklaşık %3’lük yükselişe yönelirken Avustralya doları 0,70 $ seviyesinin biraz üzerinde, Yeni Zelanda doları ise 0,5847 $ seviyesinde işlem görüyor. Sterlin ise bu hafta %1,8 yükselerek 200 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıktı ve 1,3424 dolara ulaştı.
Japonya’daki düşük faiz oranları, kamu harcaması planları ve ülkenin ithal petrole bağımlılığı nedeniyle yoğun baskı altında olan yen bile $ karşısında son dip seviyelerinin hemen üzerinde, 159,2 seviyesinde bulunuyor.

BNZ Wellington’da kıdemli stratejist olan Jason Wong, “Savaşın en yoğun olduğu dönemde insanlar ABD dolarını alıyordu, şimdi ise çok kötü bir sonucun ortaya çıkma riskinin ciddi şekilde azalması nedeniyle satıyorlar” dedi.
Wong, “Ateşkes hâlâ biraz kırılgan görünse de bu aşırı risk senaryosunun ortadan kalkması piyasa duyarlılığı açısından önemli” ifadelerini kullanırken, hafta sonu beklenen barış görüşmelerinin ilerleme sağlayamaması halinde durumun çok hızlı şekilde tersine dönebileceğini de belirtti.
Ateşkesin ilk 24 saatinde Hürmüz Boğazı’ndan sadece bir petrol tankeri ve beş kuru yük gemisi geçti. Oysa savaş öncesinde bu kritik su yolundan günde yaklaşık 140 gemi geçiyordu ve dünya petrolü ile sıvılaştırılmış doğal gaz akışının yaklaşık beşte biri buradan taşınıyordu.
İranlı yetkililer Perşembe günü İslamabad’a ulaşırken, ABD heyetinin de Başkan Yardımcısı JD Vance liderliğinde Cuma günü görüşmelere katılmak üzere kente gelmesi bekleniyor. Yatırımcılar bu görüşmelerden kalıcı bir barış çıkmasını umut ediyor.
Wong, “Eğer görüşmeler olumlu geçerse bu $ için negatif olur. Ancak Pazartesi gününe gelindiğinde görüşmeler kötü geçer ve gemi trafiği hâlâ artmazsa piyasalar çok hızlı şekilde tersine dönebilir” dedi.

Güney Kore Merkez Bankası Cuma günü beklendiği gibi politika faizini değiştirmeyerek sabit tuttu. Bu karar sonrasında won dolar karşısında 1.478 seviyesinde bulunurken, daha önce 1.500 seviyesinin üzerinden toparlanmış durumda.
Doların bu haftaki zayıflığı, Şubat sonunda savaş başladığından beri gerilemeyen Çin yuanını da 2023’ten bu yana en güçlü seviyelerine taşıdı. Offshore piyasada yuan Cuma günü dolar karşısında 6,83 seviyesinde işlem gördü.
ING ekonomisti Lynn Song, “Çin dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olmasına rağmen İran savaşının şaşırtıcı kazananlarından biri yuan oldu” dedi.
Song, “Küresel belirsizliğin diğer bölgelerde artması nedeniyle bazı piyasa katılımcıları ‘Çin risk primini’ yeniden değerlendirmeye başladı. Bu da Çin’i giderek daha fazla şekilde odadaki yetişkin oyuncu gibi göstermeye başladı” ifadelerini kullandı.






