Sabancı Holding, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’deki (Akçansa) sahip olduğu yüzde 39,72’lik hissesini, mevcut ortaklarından Heidelberg Materials’a devredeceğini duyurdu.
Şirketten Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre, devir işlemi borç ve nakit düzeltmelerine tabi olmak üzere toplam 1,1 milyar dolarlık şirket değeri üzerinden gerçekleştirilecek. Satışla birlikte Sabancı Holding’in Akçansa’daki ortaklığı sona erecek.
Akçansa’nın devir süreci ve detayları
Sabancı Holding, daha önce 28 Ocak 2026 tarihinde yaptığı özel durum açıklamasında, Akçansa sermayesinin %39,72’sini temsil eden payların satışı için ilişkisiz bir üçüncü taraftan 1,1 milyar ABD Doları şirket değeri üzerinden bağlayıcı bir teklif aldığını kamuoyu ile paylaşmıştı. Teklifin değerlendirilmesi sonucunda, Heidelberg Materials AG, söz konusu teklifi esas alarak ön alım hakkını kullandığını 17 Nisan 2026 tarihinde Sabancı Holding’e bildirdi.
Pay devir bedeli, Sabancı Holding’in Akçansa’daki %39,72’lik payına denk gelen tutar olacak. İşlemlerin tamamlanması için Rekabet Kurumu’nun onayının yanı sıra diğer yasal gerekliliklerin de yerine getirilmesi bekleniyor. Devir işlemi, çimento şirketinin sermaye yapısında önemli bir değişikliğe işaret ederken, Sabancı Holding’in portföy stratejilerinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak değerlendiriliyor.
Şirketlerden KAP’a gönderilen açıklamaların tam metni şöyle:
AKÇANSA

Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş. (“SAHOL”) tarafından 28 Ocak 2026 tarihinde Şirketimize ve Heidelberg Materials AG’ye (“Alıcı”) yapılan bir bildirim ile taraflar arasındaki sözleşmesel yükümlülükler uyarınca, SAHOL, Şirketimizin çıkarılmış sermayesinde toplam 76.035.136,43 Türk Lirası itibari değere sahip ve Şirketimizin toplam sermayesinin %39,72’sine tekabül eden 7.603.513.643 adet Borsa’da işlem görmeyen nama yazılı paya (“Teklif Edilen Paylar”) ilişkin olarak ilişkisiz bir üçüncü taraftan gelen bağlayıcı bir teklifi Şirketimize ve Alıcı’ya bildirmiş ve Alıcı’dan Teklif Edilen Paylar’ı satın alma hakkını kullanıp kullanmayacağını bildirmesini talep etmiştir.
Alıcı tarafından söz konusu bildirimin değerlendirilmesi sonucunda, Teklif Edilen Paylar’ın satın alınmasına yönelik teklifin kabulüne ilişkin kararı, 17 Nisan 2026 tarihinde SAHOL’e ve Şirketimize bildirilmiştir.
Teklif Edilen Paylar’ın devir işleminin tamamlanmasını takiben, Heidelberg Materials AG’nin Şirket’in sermayesindeki payı ve oy hakkı %79,44 düzeyine çıkacak olup, Heidelberg Materials AG sermaye piyasası mevzuatı gerekliliklerine uygun hareket edecektir.
Teklif Edilen Paylar’ın devrine ilişkin gelişmeler ve konuyla ilgili önemli gelişmeler kamuyla paylaşılacaktır.
Pay sahiplerimize ve kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.
SABANCI HOLDİNG

28.01.2026 tarihli özel durum açıklamamızda, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de (“Akçansa”) sahip olduğumuz 76.035.136,43 TL nominal değerli ve Akçansa sermayesinin %39,72’sini temsil eden payların satışına yönelik olarak, ilişkisiz üçüncü bir taraftan borç ve nakit düzeltmelerine tabi olmak üzere toplam 1.100.000.000 ABD Doları şirket değeri üzerinden bağlayıcı teklif alındığı; söz konusu teklifin Şirketimizin tabi olduğu sözleşmesel yükümlülükler ve yasal gereklilikler dikkate alınarak değerlendirileceği kamuoyu ile paylaşılmıştı.
Akçansa’nın diğer ana ortağı Heidelberg Materials AG ile Şirketimiz arasındaki mevcut sözleşmesel yükümlülükler uyarınca; taraflardan birinin sahip olduğu payları üçüncü bir kişiye devretmek istemesi halinde diğer tarafın devredilecek paylara ilişkin ön alım hakkı bulunmaktadır.
Bu kapsamda, Heidelberg Materials AG, borç ve nakit düzeltmelerine tabi olmak üzere, toplam 1.100.000.000 ABD Doları Şirket değeri üzerinden alınan söz konusu bağlayıcı teklifi esas alarak ön alım hakkını kullandığını 17.04.2026 tarihinde Şirketimize bildirmiştir.
Pay devir bedeli, Sabancı Holding’in %39,72 oranındaki paylarına karşılık gelen tutar olacaktır.
Devir işlemleri, Rekabet Kurumu onayı ve diğer yasal gerekliliklerin yerine getirilmesini takiben tamamlanacaktır.
Pay devir işleminin tamamlanmasının ardından Şirketimizin Akçansa’da herhangi bir hissesi kalmayacaktır.
Konuya ilişkin gelişmeler ayrıca kamuya duyurulacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.








