Brent ham petrol vadeli iลlemleri 27 sent dรผลerek 0411 GMT itibariyle varil baลฤฑna 76,44 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate ham petrolรผ 33 sent dรผลรผลle varil baลฤฑna 71,82 dolara geriledi.
Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk ihracatรงฤฑsฤฑ Suudi Arabistan‘ฤฑn hafta sonunda รผretiminin Temmuz ayฤฑnda gรผnlรผk 1 milyon varil (bpd) azalarak 9 milyon bpd’ye dรผลeceฤini aรงฤฑklamasฤฑnฤฑn ardฤฑndan Brent Pazartesi gรผnรผ 2,60 dolara, ABD ham petrolรผ ise 3,30 dolara kadar yรผkseldi. Ancak gรถsterge endeksler gรผn sonunda daha mรผtevazฤฑ kazanรงlar elde etmek รผzere geri รงekildi.
“OPEC‘in รผretim kesintilerinin ardฤฑndan arz yรถnlรผ konular รถn plana รงฤฑktฤฑ. Ancak, ekonomik zemine iliลkin devam eden endiลeler nedeniyle kazanรงlar sฤฑnฤฑrlฤฑ kaldฤฑ,” dedi.
Piyasa katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑ ลimdi ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn Haziran ayฤฑnda faiz oranlarฤฑnฤฑ artฤฑrฤฑp artฤฑrmayacaฤฤฑnฤฑ ve รarลamba gรผnรผ รin’in Mayฤฑs ayฤฑ ticaret verilerinin dรผnyanฤฑn en bรผyรผk ikinci petrol tรผketicisindeki talep hakkฤฑnda ne gรถstereceฤini bekliyor.
Birรงok analist tรผketimin gรผรงlรผ olacaฤฤฑnฤฑ sรถylese de Fed’in daha yรผksek faiz oranlarฤฑ enerji talebini azaltabilir. CME FedWatch Tool’a gรถre piyasalar Fed’in bu ay faiz artฤฑrฤฑmlarฤฑna ara verme ihtimalini %77 olarak gรถrรผyor.
Rystad Energy araลtฤฑrma direktรถrรผ Claudio Galimberti, ABD’nin resesyonda olmamasฤฑ ve Avrupa’nฤฑn iyi durumda olmasฤฑ nedeniyle, son ekonomik verilerin aรงฤฑklanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan talebin hala olumlu bir piyasa itici gรผcรผ olmasฤฑnฤฑn beklendiฤini sรถyledi.
Ve รin, trafiฤi geรงici olarak sฤฑnฤฑrlayan yeni bir COVID dalgasฤฑyla uฤraลฤฑrken, yakฤฑnda geri dรถneceฤini sรถyledi.
Ayrฤฑca, OANDA kฤฑdemli piyasa analisti Edward Moya bir notunda, “ABD ekonomisi รงok gรผรงlรผ bir yaz seyahat sezonu geรงirmek รผzere, bu da benzin ve jet yakฤฑtฤฑ talebinin รงok gรผรงlรผ olacaฤฤฑ anlamฤฑna gelmeli” dedi.







