Kรผresel emtia piyasalarฤฑnda altฤฑn fiyatlarฤฑ, ABD dolarฤฑnฤฑn baลlฤฑca para birimleri karลฤฑsฤฑnda deฤer kazanmasฤฑ ve ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) para politikasฤฑna yรถnelik sฤฑkฤฑlaลma beklentilerinin yeniden gรผรง kazanmasฤฑyla sert bir dรผลรผล kaydetti.
รarลamba gรผnรผ ABD seansฤฑnฤฑn ilk iลlemlerinde yoฤun satฤฑล baskฤฑsฤฑ altฤฑnda kalan ons altฤฑn, psikolojik bir eลik olarak kabul edilen 4.000 dolar sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑn altฤฑna gerileyerek 3.978,80 dolar seviyesine kadar รงekildi. Gรผnlรผk deฤer kaybฤฑ yรผzde 3,19’a ulaลan altฤฑn fiyatlarฤฑ, son aylardaki en belirgin gerilemelerinden birini yaลarken, gรผmรผล fiyatlarฤฑ da yรผzde 5,39 kayฤฑpla 58,15 dolardan iลlem gรถrdรผ.
Kรผresel piyasalarda azalan jeopolitik risk primi ve petrol tedarikine yรถnelik endiลelerin hafiflemesi, gรผvenli liman varlฤฑklara olan talebi zayฤฑflatarak bu geri รงekilmeyi hฤฑzlandฤฑran diฤer รถnemli unsurlar arasฤฑnda yer aldฤฑ.

Para piyasalarฤฑndaki fiyatlamalar, Fed’in 17 Haziran’da gerรงekleลtirdiฤi son toplantฤฑsฤฑndan bu yana “faizlerin uzun sรผre yรผksek kalacaฤฤฑ” senaryosundan, doฤrudan yeni bir faiz artฤฑลฤฑ riskine doฤru evrildi.
Federal Aรงฤฑk Piyasa Komitesi (FOMC) toplantฤฑsฤฑnda politika faizi yรผzde 3,50 ile yรผzde 3,75 aralฤฑฤฤฑnda sabit tutulmuลtu. Ancak bankanฤฑn haziran ayฤฑ projeksiyonlarฤฑnda, 2026 sonu medyan faiz tahmini mart ayฤฑndaki yรผzde 3,4 seviyesinden yรผzde 3,8’e yรผkseltildi. Aynฤฑ dรถnem iรงin รงekirdek kiลisel tรผketim harcamalarฤฑ (PCE) enflasyonu tahmini de yรผzde 2,7’den yรผzde 3,6’ya revize edildi. Bu kritik geliลmenin ardฤฑndan ons altฤฑn yรผzde 4’รผn รผzerinde deฤer kaybederken, dolar endeksi 101,71 ile son 52 haftanฤฑn en yรผksek seviyelerine yakฤฑn seyretmeye baลladฤฑ.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, perลembe gรผnรผ aรงฤฑklanacak olan ABD bรผyรผme (GSYH), PCE enflasyonu, haftalฤฑk iลsizlik maaลฤฑ baลvurularฤฑ ve kiลisel gelir verileri รถncesinde faiz getirisi olmayan varlฤฑklardaki pozisyonlarฤฑnฤฑ azaltmayฤฑ sรผrdรผrรผyor.
Kรผresel piyasalarda dolar endeksi ve enerji fiyatlarฤฑnฤฑn seyri
Emtia piyasasฤฑ analistleri, kฤฑymetli metaller รผzerindeki baskฤฑnฤฑn sadece faiz beklentileriyle sฤฑnฤฑrlฤฑ kalmadฤฑฤฤฑnฤฑ, kรผresel ticaret rotalarฤฑndaki rahatlamanฤฑn da bu sรผreรงte rol oynadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtiyor. Orta Doฤu’daki gerilimlerin merkezinde yer alan Hรผrmรผz Boฤazฤฑ’nda, ABD ile ฤฐran arasฤฑndaki geรงici uzlaลฤฑ kapsamฤฑnda tanker geรงiลlerinin gรผvenli bir ลekilde yeniden baลlamasฤฑ petrol fiyatlarฤฑnda dรผลรผลรผ beraberinde getirdi.

Batฤฑ Teksas tรผrรผ (WTI) ham petrolรผn varil fiyatฤฑ 71,10 dolara, Brent petrolรผn varili ise 76,57 dolara geriledi. Enerji fiyatlarฤฑndaki bu gevลeme, kรผresel enflasyonist ลok riskini azaltฤฑrken altฤฑnฤฑn jeopolitik risk korumasฤฑ iลlevini zayฤฑflattฤฑ. Ons altฤฑn bu dรถnemde gรผvenli liman algฤฑsฤฑndan ziyade, doฤrudan ABD tahvil faizleri ve dolar endeksindeki hareketlere duyarlฤฑ bir finansal varlฤฑk olarak fiyatlanฤฑyor. 10 yฤฑllฤฑk ABD tahvil faizinin yรผzde 4,3 seviyesinde dengelenmesi de altฤฑndaki satฤฑcฤฑlฤฑ seyri destekliyor.
Trade Nation Kฤฑdemli Piyasa Analisti David Morrison, piyasadaki gece iลlemlerinde altฤฑn fiyatlarฤฑ iรงin 4.100 dolar seviyesinin altฤฑna inilmesinin ardฤฑndan dรผลรผลรผn hฤฑzlandฤฑฤฤฑnฤฑ ifade etti. Morrison, 4.100 dolar seviyesinin artฤฑk gรผรงlรผ bir direnรง noktasฤฑna dรถnรผลtรผฤรผnรผ, 4.020 ila 4.030 dolar aralฤฑฤฤฑndaki destek kฤฑrฤฑldฤฑktan sonra psikolojik sฤฑnฤฑr olan 4.000 dolarฤฑn altฤฑnฤฑn test edildiฤini kaydetti.

Analist, bu seviyenin altฤฑndaki kalฤฑcฤฑlฤฑฤฤฑn stop-loss (zarar kes) emirlerinin tetiklenmesiyle satฤฑลlarฤฑ derinleลtirebileceฤi konusunda uyardฤฑ. Gรผmรผล piyasasฤฑnฤฑ da deฤerlendiren Morrison, 61 dolar seviyesinin aลaฤฤฑ yรถnlรผ geรงilmesiyle gรผmรผลรผn aralฤฑk ayฤฑndan bu yana en dรผลรผk seviyesine gerilediฤini aktardฤฑ.
Gรผmรผลte ilk gรผรงlรผ desteฤin 58,50 dolarda olduฤunu belirten analist, bu seviyenin de aลฤฑlmasฤฑ durumunda ekim ve kasฤฑm aylarฤฑnda direnรง olarak รงalฤฑลan 54 dolar bรถlgesinin gรผndeme gelebileceฤini vurguladฤฑ.
Makroekonomik veriler ve emtia piyasasฤฑnฤฑn geleceฤe dรถnรผk beklentileri
Finansal analistler ve piyasa yapฤฑcฤฑlar, sarฤฑ metal fiyatlarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan teknik gรถstergelerin ve yaklaลan makroekonomik verilerin yรถn tayin edici olacaฤฤฑ yรถnรผnde deฤerlendirmelerde bulunuyor. Teknik analizlere gรถre, ons altฤฑnฤฑn yeniden yรผkseliล trendine girebilmesi iรงin รถncelikle 4.050 ve ardฤฑndan 4.100 ila 4.180 dolar direnรง bรถlgesinin รผzerinde tutunmasฤฑ gerekiyor.
Alฤฑcฤฑlarฤฑn piyasaya gรผรงlรผ ลekilde geri dรถnmesi durumunda orta vadeli hedeflerin 4.221 ve 4.350 dolar seviyelerinde oluลabileceฤi รถngรถrรผlรผyor. Buna karลฤฑn, satฤฑcฤฑlarฤฑn aฤฤฑrlฤฑฤฤฑnฤฑ koruduฤu mevcut senaryoda 4.000 dolar psikolojik eลiฤinin altฤฑnda 3.997,98 ve uzun vadeli ana destek olarak 3,886,46 dolar seviyeleri izlenecek. Gรผmรผล pazarฤฑnda ise kalฤฑcฤฑ bir toparlanma iรงin 61,00 ve 62,00 dolar bandฤฑnฤฑn aลฤฑlmasฤฑ gerektiฤi, aksi halde path of least resistance (en az direnรงli yol) yรถnรผnรผn aลaฤฤฑ kalmaya devam edeceฤi ifade ediliyor.
Piyasalardaki genel beklenti, ABD’den gelecek olan bรผyรผme ve enflasyon verilerinin Fed’in para politikasฤฑ patikasฤฑna dair daha net bir sinyal vereceฤi yรถnรผndedir. Enflasyon artฤฑล hฤฑzฤฑnฤฑn beklentilerin รผzerinde kalmasฤฑ durumunda, Fed’in faiz oranlarฤฑnฤฑ tahmin edilenden daha uzun sรผre yรผksek tutacaฤฤฑ, hatta olasฤฑ bir faiz artฤฑลฤฑnฤฑ masaya getirebileceฤi endiลesi emtia piyasasฤฑnฤฑ baskฤฑ altฤฑnda tutmaya devam edebilir.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gรผvenli liman araรงlarฤฑndan ziyade yรผksek getiri sunan ABD devlet tahvillerine yรถnelmesi, kฤฑsa vadede deฤerli metallerdeki oynaklฤฑฤฤฑn yรผksek seyretmesine neden olacaktฤฑr. Bu doฤrultuda kรผresel likidite koลullarฤฑ, merkez bankalarฤฑnฤฑn fiziki altฤฑn talebi ve jeopolitik geliลmeler piyasa dinamiklerini ลekillendiren temel unsurlar olarak kalacak.







