Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk elektrikli araรง รผreticisi BYD, temmuz ayฤฑnda 419.211 araรง satarak yฤฑllฤฑk yรผzde 21,8 bรผyรผme kaydetti ve รผst รผste รผรงรผncรผ ayda yฤฑllฤฑk artฤฑล ivmesini korudu. Aynฤฑ dรถnemde Tesla hisseleri aylฤฑk bazda yรผzde 26 deฤer yitirerek yฤฑlbaลฤฑndan bu yana kayฤฑplarฤฑnฤฑ yรผzde 30’un รผzerine taลฤฑdฤฑ. Yurt dฤฑลฤฑ talep ve flaล ลarj teknolojisi BYD’nin bรผyรผme motorunu besliyor.

BYD’nin temmuz rakamlarฤฑ ve Tesla ile rekabet
BYD’nin temmuz satฤฑลlarฤฑ, haziran ayฤฑna gรถre yรผzde 3,9 yรผkseldi ve aralฤฑk 2025’ten bu yana en yรผksek aylฤฑk veriye ulaลtฤฑ. Haziran’daki yฤฑllฤฑk bรผyรผme yรผzde 5,5 dรผzeyinde kalฤฑrken temmuzda bu oran yรผzde 21,8’e รงฤฑktฤฑ. BYD, ikinci รงeyrekte Tesla‘nฤฑn elinde olan saf bataryalฤฑ araรง (BEV) liderliฤini yeniden devraldฤฑ.
Yolcu araรง satฤฑลlarฤฑ 411.072 adede ulaลarak yฤฑllฤฑk yรผzde 20,5 arttฤฑ. Ticari araรง satฤฑลlarฤฑ ise 8.139 adet olarak gerรงekleลti ve yฤฑllฤฑk yรผzde 149 bรผyรผme kaydedildi. Yurt dฤฑลฤฑ yolcu araรง satฤฑลlarฤฑ 179.841 adetle rekor tazeledi; yฤฑllฤฑk artฤฑล yรผzde 124,3’e รงฤฑktฤฑ. Hesaplamalara gรถre iรง piyasa satฤฑลlarฤฑ yaklaลฤฑk 239.370 adede karลฤฑlฤฑk geliyor ve yฤฑllฤฑk bazda yaklaลฤฑk yรผzde 9 gerilemeye iลaret ediyor. Ancak sรถz konusu gerileme hฤฑzฤฑ yavaลlama eฤiliminde.
BYD’nin flaล ลarj teknolojisine sahip yeni nesil modellerinin satฤฑลlarฤฑ gรผรงlรผ seyrediyor. ฤฐkinci nesil Blade Batarya iรงin รผretim kapasitesi artฤฑyor, ancak talep hรขlรข arzฤฑn รถnรผnde gidiyor. รin’in iรง pazarฤฑnda rekabet yoฤunlaลฤฑrken 2026 yฤฑlฤฑnda elektrikli araรง satฤฑลlarฤฑnฤฑn gerilediฤi ve genel otomotiv talebinin de dรผลtรผฤรผ gรถrรผlรผyor.

Tesla dahil รinli EV รผreticilerinin temmuz teslimat tablosu
Tesla, aylฤฑk รin satฤฑล verisini kamuoyuyla paylaลmฤฑyor; sektรถr verileri รถnรผmรผzdeki gรผnlerde aรงฤฑklanacak. รte yandan Tesla’nฤฑn รin birimini satarak SpaceX ile birleลme yolunu aรงabileceฤine dair basฤฑna yansฤฑyan bilgilere Tesla CEO’su Elon Musk “sahte haber” nitelendirmesiyle itiraz etti.
Diฤer รinli elektrikli araรง รผreticilerinin temmuz teslimat verileri aลaฤฤฑda รถzetleniyor:
| ลirket | Temmuz Teslimatฤฑ | Yฤฑllฤฑk Deฤiลim | Aylฤฑk Deฤiลim (Haziran’a gรถre) |
|---|---|---|---|
| BYD | 419.211 | +%21,8 | +%3,9 |
| Leapmotor | 101.267 | +%102 | +%8,45 |
| XPeng | 38.027 | +%3,6 | -%5,2 |
| Nio | 35.934 | +%71 | -%11,5 |
| Xiaomi | 30.000+ | Veri aรงฤฑklanmadฤฑ* | โ |
| Li Auto | 30.468 | -%0,9 | -%1,4 |
*Xiaomi dรถrt ay รผst รผste 30.000’in รผzerinde teslimat gerรงekleลtirdiฤini aรงฤฑkladฤฑ; kesin rakam aฤustos ayฤฑ iรงinde sektรถr verileriyle netleลecek. Temmuz 2025’te Xiaomi 30.452 araรง teslim etmiลti.
BYD ve diฤer hisselerde teknik tablo
BYD hisseleri geรงen hafta yรผzde 6,9 artarak 11,89 dolara yรผkseldi. Temmuz ayฤฑ genelinde ise yรผzde 27,9 deฤer kazandฤฑ; ancak hisse, 23 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesi olan 9,25 dolardan bu toparlanmayฤฑ gerรงekleลtirdi. BYD hisseleri 50 gรผnlรผk hareketli ortalamasฤฑnฤฑn รผzerine รงฤฑkmฤฑล durumda; buna karลฤฑn uzun sรผredir aลaฤฤฑ yรถnlรผ seyreden 200 gรผnlรผk hareketli ortalamanฤฑn altฤฑnda kalmaya devam ediyor. Yฤฑlbaลฤฑndan bu yana BYD hisseleri yรผzde 2,5 geride. Teknik aรงฤฑdan 14 haftalฤฑk konsolidasyon รถrรผntรผsรผ ve 14,95 dolarlฤฑk alฤฑm noktasฤฑ รถne รงฤฑkฤฑyor; ancak รถnceki bir yรผkseliล trendi bulunmuyor ve baz รงalฤฑลmasฤฑnฤฑn bรผyรผk bรถlรผmรผ 200 gรผnlรผk ortalamanฤฑn altฤฑnda oluลtu.
Tesla hisseleri geรงen hafta yรผzde 0,6 geriledi; temmuz ayฤฑ genelinde yรผzde 26 deฤer yitirdi. TSLA, 2026 yฤฑlฤฑnฤฑn baลฤฑndan bu yana yรผzde 30,1 oranฤฑnda dรผลรผk. Diฤer รinli EV hisselerine bakฤฑldฤฑฤฤฑnda; Nio geรงen hafta yรผzde 8,7 yรผkselse de temmuzda yรผzde 3,6, 2026’da ise yรผzde 4,3 geriledi. XPeng haftalฤฑk bazda yรผzde 5,4 artarken temmuzda yรผzde 1,8, yฤฑl genelinde ise yรผzde 35,9 dรผลtรผ. Li Auto geรงen hafta yรผzde 12,5, temmuzda yรผzde 16,1 deฤer kazandฤฑ; yฤฑlbaลฤฑndan bu yana kayฤฑp yรผzde 19,5 dรผzeyinde. Xiaomi ise haftalฤฑk yรผzde 7,5, aylฤฑk yรผzde 32,8 yรผkseldi; XIACY, 2026’da hรขlรข yรผzde 27,4 geride.
BYD’nin yurt dฤฑลฤฑ satฤฑลlarฤฑ neden rekor kฤฑrdฤฑ?
BYD’nin temmuz yurt dฤฑลฤฑ yolcu araรง satฤฑลlarฤฑ 179.841 adede ulaลarak yฤฑllฤฑk yรผzde 124,3 artฤฑลla rekor tazeledi. ลirketin flaล ลarj รถzellikli yeni nesil modellerinin gรผรงlรผ talebi ve รผretim kapasitesinin artmasฤฑ bu ivmeyi destekliyor; iรง pazardaki yoฤun rekabet ve dรผลen talep ise yurt dฤฑลฤฑ bรผyรผmeyi daha da kritik hale getiriyor.
Tesla ile BYD arasฤฑndaki saf bataryalฤฑ araรง (BEV) liderliฤi nasฤฑl ลekillendi?
BYD, 2026’nฤฑn ikinci รงeyreฤinde Tesla’nฤฑn elinde bulundurduฤu saf bataryalฤฑ araรง satฤฑล liderliฤini yeniden devraldฤฑ. BYD hem BEV hem de plug-in hibrit (PHEV) kategorisinde araรง satarken Tesla yalnฤฑzca saf bataryalฤฑ modeller sunuyor; bu fark, liderlik sฤฑralamasฤฑnฤฑn dรถnemden dรถneme deฤiลmesine zemin hazฤฑrlฤฑyor.







